فاضلاب شهرهای ساحلی استان بوشهر تهدیدی برای تنوع زیستی خلیج فارس است

بوشهر- ایرنا- مدیرکل حفاظت محیط زیست استان بوشهر گفت: غفلت از فاضلاب و پساب‌های شهری در این استان، این منبع آبی بالقوه را به تهدیدی جدی برای دریا تبدیل کرده است و ورود فاضلاب خام به خلیج فارس سال‌ها است که به تنوع زیستی ارزشمند آن آسیب وارد می‌کند.

 فاضلاب شهرهای ساحلی استان بوشهر تهدیدی برای تنوع زیستی خلیج فارس است

فرهاد قلی‌نژاد روز چهارشنبه در گفت‌وگو با ایرنا بیان کرد: در زمان حاضر از مجموع شهرهای هشت شهرستان ساحلی استان تنها سه شهر بوشهر، گناوه و دیلم دارای سیستم تصفیه فاضلاب‌های شهری هستند.

وی با بیان اینکه در سایر شهرها حجم بالایی از فاضلاب خام به دریا وارد می‌شود، افزود: در سه شهر نام برده نیز شمار تصفیه خانه‌ها ناکافی و ناقص یا پساب‌های آنها غیر استاندارد است که نیاز به تکمیل و ارتقای سیستم دارد.

مدیرکل حفاظت محیط زیست استان بوشهر اظهار کرد: امروز ورود فاضلاب‌های شهری به همراه پسماندها از چالش‌های بزرگ حفاظت از محیط دریایی استان بوشهر است و آزمایش‌ها نشان داده است که در مواردی که برای ورود آب‌های سطحی در بندر بوشهر به دریا پیش‌بینی شده است با پساب‌های خام شهری و پسماندها همراه می‌شود.

قلی‌نژاد ادامه داد: غفلت از فرصت بزرگ و ارزشمند تصفیه فاضلاب‌های شهری برای استان بوشهر آن را به تهدیدی تبدیل کرده است که مقابله هر چه سریعتر با آن الزامی است و راهکار آن توسعه و احداث تصفیه‌خانه‌هایی است که می‌تواند حجم بالایی از نیاز آبی استان را تامین کند.

وی گفت: امروز صنایع استان بوشهر که برای فعالیت نیاز به آب دارند، مجبور به استفاده از ظرفیت آب شیرین‌کن‌هایی هستند که با هزینه گزاف تامین می‌شود و هم دولت (با پرداخت یارانه) و هم تولید کننده در خرید آب گران قیمت متضرر می‌شوند.

قلی‌نژاد افزود: تامین بخش بالایی از آب مورد نیاز استان بوشهر در بخش کشاورزی و شست وشوی محیط و فضای سبز شهری با استفاده از این ظرفیت راهی بسیار به صرفه‌تر و کم هزینه‌تر از احداث و توسعه ظرفیت آب شیرین‌کن‌ها در استان بوشهر است.

مدیرکل حفاظت محیط زیست استان بوشهر اذعان کرد: علاوه بر هزینه بالای احداث، آب‌شیرین‌کن‌ها دارای شورآبه‌هایی هستند که خود بر دریا و محیط زیست آن اثر گذار است و لازم است در احداث آب شیرین‌کن‌ها به محل احداث و اثرات مخربی که بر دریا دارد، توجه بیشتری شود.

وی بیان کرد: اداره کل محیط زیست در این زمینه پیگیری‌ها و مکاتبه‌های بسیاری داشته، جلسات تخصصی هم‌اندیشی برگزار کرده و کارگروه فاضلاب تشکیل شده است اما روند بهبود این شرایط بسیار کند است.

قلی‌نژاد گفت: شرکت آب و فاضلاب استان بوشهر تامین نشدن اعتبار لازم برای پیشرفت و احداث تصفیه‌خانه‌های فاضلاب را به عنوان دلیل کندی و توقف این مهم اعلام کرده است اما لازم است در این زمینه خسارت‌های وارد شده به تنوع زیستی و آبزیان محاسبه شود و اداره کل محیط زیست استان بوشهر این بررسی و محاسبه را در سال ۱۴۰۰ انجام می‌دهد.

مدیرکل حفاظت محیط زیست استان بوشهر عنوان کرد: علاوه بر این ورود آلودگی‌های ناشی از حوادث و حمل و نقل نفتی از دیگر تهدیدهای بزرگ خلیج فارس است که زیست بوم و اشتغال این منطقه را تهدید می‌کند.

وی‌ با اشاره به تعهدات کشورهای حوزه خلیج فارس در قالب کنوانسیون کویت افزود: این کشورها متهعد شده‌اند فعالیت‌های اقتصادی و اجتماعی خود به گونه‌ای تنظیم کنند که آلودگی محیط زیست دریایی رخ ندهد اما امروز پر کردن خوریات و جزیره سازی آسیب‌های بسیاری به خلیج فارس وارد کرده است.