شهرکرد- ایرنا- تشدید خشکسالیها در چهارمحال و بختیاری در یک دهه اخیر، منابع طبیعی و محیطزیست استان از جمله تالاب بینالمللی چغاخور را تهدید میکند که در این میان رشد گیاه مهاجم «پرطاووسی سنبلهای» در گستره تالاب نیز میتواند حیات این زیستبومگان ارزشمند را بیش از پیش در معرض تهدید قرار دهد.
بنا بر اطلاعات سازمان حفاظت محیطزیست، حیات روی کره زمین وابسته به آب است، در میان ذخایر آبی موجود در جهان، تالابها که از آن با عنوان شاهکارهای خلقت یاد میشود، به دلیل داشتن استعدادهای منحصربه فرد از جایگاه ویژهای برخوردارند و در سلامت و تعادل کره زمین نقش بسزایی ایفا میکنند.
تحقیقات علمی محققان حاکی از آن است که تالابها از مولدترین محیطهای جهان هستند، آنها گهوارههای تنوع زیستی دنیا به شمار میروند که با فراهم ساختن آب و قابلیت زادآوری اولیه، نقش مهمی در بقای گونههای بیشماری از گیاهان و جانواران وابسته به خود ایفا میکنند.
این اکوسیستمها از ارزش اقتصادی زیادی برخوردارند که از جمله آن میتوان به تامین آب، شیلات، زراعت، تولید چوب، منبع انرژی لجنی و گیاهی، چشمانداز تفریحی و گردشگری، پشتیبانی از تنوع گسترده حیاتوحش و پناهگاه پرندگان مهاجر اشاره کرد و تالاب محیطی است که عامل اصلی تشکیلدهنده محیطزیست جانوری و گیاهی آن، آب باشد.
در قرارداد بین دولتی کنوانسیون رامسر که در دوم فوریه سال ۱۹۷۱ در شهر رامسر استان مازندران منعقد شد به منظور حفاظت از تالابها «کنوانسیون بینالمللی رامسر» شکل گرفت و تمام تالابهای مهم دنیا در این کنوانسیون ثبت شدند و عنوان «رامسر سایت» را دریافت کردند که تاکنون ۲ هزار و ۴۱۴ رامسر سایت به ثبت رسیده است که از این تعداد ۲۵ تالاب سهم ایران است.
اما این زیستبومگان باارزش سالهاست که با چالشهای جدی مواجه هستند و با تشدید خشکسالیها در سالهای اخیر به شدت حیات آنها به خطر افتاده است که نمونه آن را میتوان در خشک شدن تالاب هورالعظیم در روزهای اخیر مشاهده کرد.
یکی از مهمترین تالابهای ثبت شده در کنوانسیون رامسر، تالاب زیبا و بینالمللی چغاخور چهارمحال و بختیاری است.
آخرین دیدگاهها