بهرهبرداری نادرست از محصولات جانبی جنگل، معدن کاوی، زمین خواری، ویلاسازی، تخریب عرصهها توسط جوامع روستایی، زغالگیری و تولید چوب، افزایش عرصههای مرتعی برای چرای دام، از جمله اقداماتی است که در کنار قاچاق چوب به جنگلها آسیب وارد میکند.
دکتر سیاوش آقاخانی در گفتوگو با ایسنا، در خصوص مفهوم جنگلهای ایرانی و تورانی و تفاوت آنها با دیگر انواع جنگل اظهار کرد: جنگلهای ایران یکی از کهنترین و دیرینترین جنگلهای جهان هستند و از لحاظ ارزش اکولوژیکی و محیط زیستی یکی از ارزشمندترین جنگلهای جهان محسوب می شوند چرا که متعلق به دوران سوم زمین شناسی بوده و ارزش طبیعی و تاریخی جنگلهای ایران خیلی بیشتر از ارزش چوبی است که در آنجا میبینیم که متاسفانه بریده شده و استخراج میشود.
وی با اشاره به اینکه جنگلهای ایران به پنج منطقه اصلی و ناحیه رویشی تقسیم میشود، گفت: معروفترین جنگلهای ایران که برای عامه جا افتاده، جنگلهای هیرکانی هستند که در یک منطقهای واقع در قسمت جنوبی دریای خزر و در شهرستان مرزی آستارا قرار دارد. این جنگل ها متراکمترین جنگلهای ایران و چند طبقه هستند و با مفهوم جنگلی که در ذهن مردم است مطابقت دارند.
او با اشاره به وجود جنگلهای دیگری نظیر ارسبارانی، زاگرسی، خلیج عمانی در جنوب کشور و جنگلهای ایرانی و تورانی گفت: جنگلهای ایرانی و تورانی بسیار معروف هستند و با تمدن توران نیز ارتباط نزدیک داشته و به دلیل پیشینه خود در تاریخ طبیعی ایران از لحاظ تاریخی به عنوان جنگلهای ایرانی و تورانی شناخته شده و وسیع ترین جنگلهای ایران را در فلات مرکزی تشکیل میدهند و دامنه کشیدگی آنها از شمال غربی تا جنوب شرقی ادامه دارد.
مدیرعامل سازمان مردم نهاد کیمیای سبز در خصوص مرز جنگلهای ایرانی و تورانی با سایر جنگلها گفت: نوع اقلیم و شرایط بارش و مقاومت بیشتر جنگلهای ایرانی و تورانی نسبت به حداقل دمای محیطی و حداکثر ارتفاع طبیعی از سطح دریا، عوامل مهمی است که این جنگلها را از جنگلهای زاگرسی متفاوت کرده است. سازگارترین گونهها در مناطق جنگلی ایرانی و تورانی وجود دارد و تنوع بسیار بالای این نوع جنگل از نظر محیطی موجب شده تا سختترین شرایط بارشی را متحمل شوند.
آخرین دیدگاهها