اصفهان – ایرنا – پناهگاه حیات وحش ” موته” ، یکی از زیستگاههای منحصر به فرد آهوی ایرانی است. خشکسالی شدید امسال چارهای جز ییلاق پیش روی حیات وحش قرار نداده؛ آهوها، به هوای علف سبز تا روستاهای خوانسار پیش رفته اند اما این عزیمت برای زندگی، با دام و تفنگ شکارچیان، رنگ و بوی مرگ گرفته است.
به گزارش ایرنا، خشکسالی عرصه را برای حیات وحش موته تنگ کرده و از این رو در فرادستها این آب و علف سبز است که آنها را فرا میخواند؛ آسمان این روزها، همه جا یک رنگ است؛ کیلومترها آن سوتر از موته اگر آبی و علوفهای برای حیات وحش باشد؛ بیشتر از هرچیز دام شکارچیانی است که برای شکار کمین کردهاند.
به گفته فعالان محیط زیست، شمار قابل توجهی از حیات وحش موته، به خصوص آهوها، کیلومترها آن سوتر از موته، در روستاهای اطراف خوانسار، چون کوه بلندآب دوشخراط دیده شدهاند. در مسیر ییلاق حیات وحش موته، دشت عربستان خوانسار و دشت عربستان نجف آباد شهره به مهردشت واقع شدهاند اما خشکسالی و البته تغییر کاربری چشمههای مسیر برای کشاورزی و دامداری موجب شده تا آهوها دست از جان بشویند و تا رسیدن به آب و علوفه، راه بیشتری بپیمایند؛ اما دریغ از زندگی!
آنطور که فعالان محیط زیست خوانسار به ایرنا گفتهاند، به جای آب و علوفه، این تیر و فشنگ است که نصیب آهوها، قوچها و کلها شده است. اهالی و چوپانان روستاهای خم پیچ، مهرآباد، تجره، حاج بلاغ و تیکن بارها صدای شلیک تفنگها را شنیدهاند و با این وجود و البته تعداد کم محیطبانان امید چندانی به بازگشت دوباره آهوها به موته نیست.
آسمان امسال بخشنده نبوده و خاک تفتیده، جان و مجال به روییدن گیاهی نداده است. بارشهای امسال نسبت به سال گذشته، کاهش چشمگیری داشت و از این رو اقلیم شناسان نسبت به خشکسالی شدید و بسیار شدید در سرتاسر ایران هشدار دادند. به باور فعالان محیط زیست، پیشبینی خشکسالی، این اندیشه را دور از نظر نمیدارد که باید تمهیدات لازم برای آب و علوفه حیات وحش مناطق تحت حفاظت اندیشیده میشد تا با ییلاق آنها، کمتر بیم تلفات یا شکار آنها میرفت.
اما این یک سوی ماجرا است، ابعاد دیگر این ماجرا، کمبود بودجه و امکانات سازمان حفاظت محیط زیست است که نه تنها در فراهم آوردن آب و علوفه حیات وحش، آنها را در تنگنا گذاشته که امروز نیز با کیلومترها ییلاق حیات وحش فراتر از مناطق تحت حفاظت و با تعداد اندک محیط بانان، حفاظت را به مراتب سختتر کرده است.
با این وجود باید گفت، پاسداری و دیدبانی از حیات وحش مناطق تحت حفاظت با امکانات حداقلی و نیروهای حفاظتی اندک، آن هم با ییلاق حیات وحش و بیم شکار آنها، شرایط را نگران کننده کرده است. شوربختانه، در برخی مناطق ایران به ازای هر ۶ هزار هکتار یک محیط بان وجود دارد و در استان اصفهان با ۱۰ منطقه شکار ممنوع و ۱۰ منطقه حفاظت شده به ازای هر ۱۰ هزار هکتار یک محیطبان وجود دارد. این در حالی است که گفته میشود باید برای هر سه هزار هکتار یک محیط بان وجود داشته باشد.
کار اما به آنجا رسیده است که ایرج حشمتی، مدیرکل حفاظت محیط زیست استان اصفهان برای گذر از پیچ تند خشکسالی و حفاظت از حیات وحش و به خصوص آهوی ایرانی خواسته که همه محیط بان باشند. این مقام محیط زیستی با توجه به خشکسالی و هجوم آهوها به مزارع اطراف مناطق محیط زیست که کار محیطبانان را سختتر از پیش کرده، هشدار داده است که گونه آسیب پذیر آهو با توجه به فصل زایمانش در معرض خطر جدی قرار دارد.
آخرین دیدگاهها