یک کارشناس محیط زیست گفت: بخشی از آتشسوزیها در جنگل بهصورت عمدی انجام میگیرد که هدف آن تبدیل جنگل به زمین کشاورزی است و هیچ نظارتی بر این مورد صورت نمیگیرد.
فرخ مستوفی در گفتوگو با خبرنگار محیطزیست گروه جامعه خبرگزاری آنا، در خصوص آتشسوزیهایی که در جنگلها اتفاق میافتد، گفت: امسال یکی از سالهای خشک است که عدم بارشهای فصلی و قرار گرفتن ایران در کمربند صحرایی و افزایش دما نیز به این بحران دامن میزند.
وی با بیان اینکه گرم شدن کره زمین علت اصلی تغییر چهره آب و هوایی جهان است، افزود: یکی از دلایل آتشسوزی در جنگلها وجود قطعات شیشه شکسته در جنگل است که به دلیل عبور حرارت از آن حالت ذرهبینی پیدا میکند و منجر به آتش گرفتن علفهای هرز خشک که در اطراف درختان جنگل است میشود.
این کارشناس محیطزیست عنوان کرد: بخشی دیگری از آتشسوزیها به دلیل بیمبالاتی توریستها و گردشگران است که در جنگل آتش درست میکنند و به دلیل نداشتن دانش حفظ امنیت در جنگل باعث ایجاد حریق میشوند.
مستوفی با اشاره به اینکه در کشورهای پیشرفته علفهای هرز جنگلها توسط دستگاههای مکانیزه سوزانده میشود بیان کرد: این کار باعث میشود اگر احیاناً آتشسوزی هم صورت بگیرد قدرت انتشار نداشته باشد.
وی با تأکید بر اینکه خشکسالی پیش رو آتشسوزیهای بزرگی را در پی خواهد داشت، افزود: در ایران امکانات کنترل و مهار آتشسوزی جنگل که شامل اختفا حریق با بالگرد میشود نداریم.
این کارشناس محیطزیست با اشاره به اینکه ضروری است نیروهای زبده و آموزشدیده برای مهار آتشسوزی جنگلها تربیت شود گفت: معمولاً در زمان حریق جنگلها نیروهای محلی وارد میدان میشوند که به دلیل ناکارآمدی بخشی عظیمی از جنگل میسوزد.
مستوفی با بیان اینکه در ایران دو نوع جنگل وجود دارد افزود: نوع اول شامل جنگلهای بلوط رشتهکوههای زاگرس میشود که درختان بافاصله زیاد در کنار هم قرارگرفتهاند و این فاصله با علفهای خودرو پوشیده میشود و همین امور موجب بسترسازی افزایش سرعت اشتعال و انتقال آتش میشود. نوع دوم جنگلهای شمال کشور است که ثروت ملی محسوب میشود و در صورت از دست رفتن سرمایه ملی عظیمی نابود میشود.
این کارشناس محیطزیست تصریح کرد: متأسفانه کشور ما در زمینهٔ پیشبینی، پیشگیری و مهار و کنترل حریق در جنگلها ضعیف و فاقد امکانات است که همین امر موجب میشود در صورت آتشسوزی در بازه زمانی کوتاهمدت بخش عظیمی از جنگلها از بین برود.
وی تصریح کرد: بخشی از آتشسوزیها در جنگل بهصورت عمدی انجام میگیرد که هدف آن تبدیل جنگل به زمین کشاورزی است و هیچ نظارتی بر این مورد صورت نمیگیرد.
آخرین دیدگاهها