عوامل انسانی؛ عامل بیش از ۹۵ درصد فرسایش خاک در چهارمحال و بختیاری

مدیرکل حفاظت محیط زیست چهارمحال و بختیاری گفت: علت بیش از ۹۵ درصد فرسایش خاک را در استان، عوامل انسانی دانست و گفت: عواملی مانند کاهش افت سطح آب‌های زیرزمینی، تخریب جنگل‌ها، پسماندها، آتش‌سوزی و … همه در زمره فعالیت‌های انسانی قرار دارند.عوامل انسانی؛ عامل بیش از ۹۵ درصد فرسایش خاک در چهارمحال و بختیاری

شهرام احمدی در گفت‌وگو با ایسنا با اشاره به اینکه عوامل متعددی زمین و خاک را در سطح کشور تحت تاثیر خود قرار می‌دهند، اظهار کرد: مهم‌ترین عوامل تخریب خاک انسانی بوده و پسماندها بزرگ‌ترین علت تهدید خاک محسوب می‌شوند که این پسماندها شامل پسماندهای عفونی، کشاورزی، صنعتی، خانگی و … هستند.

احمدی با بیان اینکه پسماندهای عفونی در استان با همکاری متولیان مدیریت شده و بی‌خطرسازی می‌شوند، یادآور شد: برای سایر پسماندها نیز تلاش شده که در حد توان مقابل آسیب به محیط زیست گرفته شود، اما واقعیت این است که باید تلاش‌ها در راستای استانداردسازی پسماندها سریع‌تر پیش برود.

وی یکی دیگر از عوامل تخریب خاک را فرسایش دانست و افزود: فرسایش بادی و آبی بر فرسایش خاک اثر دارد که جلوگیری از این مسئله در گرو حفاظت از جنگل‌ها و مراتع است و باید عوامل ایجاد آتش‌سوزی جنگل و از بین بردن مراتع مرتفع شود، واحد نظارت پایش و آزمایشگاه معتمد محیط زیست استان تلاش دارد تا با نمونه‌برداری و بازدیدهای کارشناسی از تخریب خاک جلوگیری کند.

مدیرکل حفاظت محیط‌ زیست چهارمحال و بختیاری علت بیش از ۹۵ درصد فرسایش خاک را در استان، انسانی دانست و اضافه کرد: عواملی مانند کاهش افت سطح آب‌های زیرزمینی، تخریب جنگل‌ها، پسماندها، آتش‌سوزی و … همه در زمره فعالیت‌های انسانی قرار دارند.

وی چرای بیش از حد دام‌ها در مراتع را یکی از عوامل مهم تخریب خاک در سراسر زاگرس عنوان و بیان کرد: اگر بیش از حد توان اکولوژی یک اکوسیستم فشار وارد شود، تخریب محیط زیست در آن منطقه رخ خواهد داد.

احمدی یکی از عوامل تهدیدکننده برای خاک و دارای خطر بالقوه در استان را عبور خط لوله نفت دانست و یادآور شد: چرا که تاکنون این خط لوله چندین بار دچار حادثه شد و به منابع آب و خاک در منطقه مشایخ آسیب وارد کرد، البته طی پیگیری‌ها تصمیماتی برای پیشگیری از این حادثه در استان اتخاذ شده است.

مدیرکل حفاظت محیط‌ زیست چهارمحال و بختیاری مسئله تهدیدکننده دیگر برای خاک را فعالیت واحدهای تولیدی، صنعتی و خدماتی عنوان و بیان کرد: این مسئله گریبان‌گیر کل کشور است، به‌طوری که اگر پساب و پسماند این واحدها استانداردسازی نشده و وارد منابع خاک بشود، می‌تواند آلاینده باشد.

احمدی گفت: تعداد واحدهای آلاینده صنعتی در استان حدود ۱۵ مورد است که از این تعداد، چند مورد دائمی و چند مورد فصلی هستند و قرار بر این است که از صندوق تسهیلات محیط زیست آلایندگی این واحدها رفع شود، البته برخی از این واحدها نسبت به اخطارها توجهی ندارند.

مدیرکل حفاظت محیط‌ زیست چهارمحال و بختیاری درخصوص ارزیابی وضعیت «زمین پاک» در استان اظهار کرد: شرایط استان در این حوزه بالاتر از میانگین کشوری است، تلاش شده است تا جلوی آلایندگی‌ها گرفته شود البته این مسئله به معنای نبود آلایندگی‌ها نیست.

احمدی درخصوص راهکارهای حفظ زمین پاک اظهار کرد: بهترین راه‌حل پیشگیری و آن‌گاه مدیریت اصولی پسماندها است، متولی پسماند دهیاران، شهرداران و بخشداران هستند، اگر براساس قانون و تعیین مهلت این افراد برای حل مشکلات پسماند آن منطقه اقدام نکنند، مراجع قضایی ورود پیدا می‌کنند.

وی یادآور شد: در سال‌های اخیر قوانین مناسبی تدوین شده که طی این قوانین اگر حادثه‌ای هم رخ داد باید سریعا خوداظهاری صورت بگیرد، لازم به ذکر است که سالانه ۱۵۰۰ مورد پایش پسماند خانگی در استان صورت می‌پذیرد.

به گفته وی، شعار امسال روز زمین پاک، «احیای زمین، افزایش بهره‌وری برای توسعه پایدار» است.