گرازکشی کار شرکت نیشکر هفت تپه بود / شکایت اداره محیط زیست

شرکت نیشکر هفت تپه مدعی است کارگرانش برای دفاع در برابر حمله گراز با داس به جانش افتاده‌اند؛ کارگرانی که از یک سو حیوانی حرام‌گوشت را سلاخی می‌کنند و از سوی دیگر به زبان عربی خطاب به کارگری که داس در دست دارد می‌گویند: “حَلَّله” یعنی حلالش کن.
خبرگزاری میزان- در پی انتشار فیلم کشتار وحشیانه یک گراز در مزرعه نیشکر که طی روزهای گذشته اعتراضات بسیاری را در فضای مجازی به همراه داشت، زمزمه‌هایی مبنی بر اینکه این اتفاق در یکی از مزارع نیشکر شرکت کشت و صنعت نیشکر هفت تپه واقع در استان خوزستان رخ داده به گوش رسید که سبب شد خبرنگار میزان طی تماسی با مسئولان این شرکت، جویای توضیحات شود.

مهدی موسوی، مدیر روابط عمومی شرکت کشت و صنعت نیشکر هفت تپه با تایید اینکه این اتفاق در یکی از مزارع شرکت کشت و صنعت نیشکر هفت تپه رخ داده به میزان گفت: کارگران مشغول کار بوده‌اند که گراز به آنها حمله کرده. وقتی انسان یا حیوان با حمله مواجه شود متقابلا دفاع می‌کند. خب این گراز به کارگرها حمله کرده. بیایند برایش سفره پهن کنند و بگویند هرچه دوست داری بخور؟

وی در پاسخ به اینکه آیا این ادعا که شرکت کشت و صنعت نیشکر هفت تپه در ازای کشتار و تحویل لاشه هر گراز توسط کارگران به آنها هشتاد هزار تومان پرداخت می‌کند گفت: این موضوع صحت ندارد و آن را تکذیب می‌کنم.

مدیر روابط عمومی شرکت کشت و صنعت نیشکر هفت تپه افزود: برای جلوگیری از خسارت گراز، اداره کشاورزی شرکت راهکاری را در پیش گرفته بدین ترتیب که قبل از درو کردن، با ایجاد سر و صدا حیوانات را فراری می‌دهند. این یک روش محلی است که با ایجاد سر و صدا باعث می‌شوند هر جانوری منطقه را ترک ‌کند.

وی اضافه کرد: هیچ انسانی دوست ندارد به حیوانی آسیب برساند. ماجرای این گراز هم طی سال‌های گذشته یک استثنا است و تا به حال چنین موردی نداشتیم چرا که در حراست شرکت، افرادی هستند که به منظور جلوگیری از خسارت به مزارع، مسئولیت شکار گرازها را بر عهده دارند.

موسوی یادآور شد: وقتی یک گراز در جاده به ماشین‌ها و موتورهای شرکت یا مردم خسارت می‌زند چه کسی جوابگو است. روزانه دستکم دو سه موتور توسط گراز چپ شده و تعدادی از ماشین‌ها آسیب می‌بینند.

اما کارشناسان محیط زیست توضیحات موسوی مبنی بر اینکه کارگران در واکنش به حمله گراز و در دفاع از خود با داس به جان جانور نگون‌بخت افتاده‌اند را نمی‌پذیرند و معتقدند که گراز تا زمانی که مورد آزار قرار نگرفته و یا زخمی نشده باشد به انسان نزدیک نمی‌شود. به علاوه آسیب رساندن این گراز جوان و کوچک‌جثه به کارگرهایی که با داس سلاخی‌‌اش می‌کنند چندان قابل تصور نیست. کارگرانی که از یک سو، در حال سلاخی یک حیوان حرام‌گوشت هستند و از سوی دیگر به زبان عربی خطاب به کارگری که داس در دست دارد می‌گویند: “حَلَّله” یعنی حلالش کن (خونش را بریز تا گوشتش حلال شود). جمله‌ای که حکایت از برنامه‌ریزی برای تغذیه از لاشه این حیوان حرام‌گوشت دارد!

موسوی پس از پایان توضیحاتش، متن گفت‌وگوی امروزش با حمید کریمی‌پور، مدیر کشاورزی کشت و صنعت نیشکر هفت تپه که احتمالا در پی انتشار فیلم کشتار گراز تنظیم کرده را در اختیار میزان گذاشت. متن این گفت‌وگو را عینا در ادامه می‌خوانید:

“توضیحات مهندس کریمی پور در رابطه با آفت گراز وحشی در مزارع نیشکر شرکت کشت و صنعت نیشکر هفت تپه

مدیر اداره کشاورزی شرکت کشت و صنعت نیشکر هفت تپه در گفتگو با خبرنگار واحد روابط عمومی گفت : مزارع نیشکر از خانواده گرامینه بوده و از نباتات قندی است، از غذاهای مورد علاقه حیوانات و مخصوصا گراز وحشی می باشد. با توجه به خساراتی که این حیوان به مزارع نیشکر وارد میکند، از نظر جامعه نیشکری گراز یک افت برای مزارع محسوب می گردد.
ایشان افزودند: از زمانهای گذشته به جهت حفظ محصول،با هماهنگی کلیه ارگانها و از طریق حراست شرکت کشت و صنعت نیشکر هفت تپه اقدام به شکار و کم کردن جمعیت گراز انجام میگرفته است
چنانچه کم کردن جمعیت گراز ،که آفتی برای مزارع نیشکر است صورت نپذیرد،محصول ان به شدت کاهش یافته و به زیستگاهی برای این جانور تبدیل خواهد شد
ایشان افزودند: با توجه به اینکه شرکت کشت و صنعت نیشکر هفت تپه در همجواری با رودخانه دز می باشد و ساحل ان معمولا جنگلی می باشد زیستگاه مزارع نیشکر مناسب ترین مکان برای این جانور می باشد
متاسفانه این جانور علاوه بر تغذیه موجب تخریب مزارع از فارو تا محصول نیشکر می گردد.
مهندس کریمی پور خاطر نشان کردند : لازم به ذکر است کار در مزارع نیشکر شرکت کشت و صنعت نیشکر هفت تپه بصورت شبانه روزی می باشد و پرسنل کشاورزی همیشه در حال تردد و انجام امور زراعی می باشند که خطر جانی در مواجه با وحوش قرار دارند و متاسفانه اتفاقات ناگوار از این مواجهات به تعداد زیادی اتفاق افتاده است
مدیر کشاورزی شرکت کشت و صنعت نیشکر هفت تپه در پایان گفت :با توجه به اینکه در هنگام برداشت نیشکر از مزارع ، ادوات و ماشین الات در مزارع مورد نظر مستقر می شوند که اغلب از سرو صدای ایجاد شده حیوانات از مزارع بهره برداری فرار میکنند و در مزارع دیگر مخفی می شوند.”

از توضیحات کریمی‌پور مبنی بر اینکه شرکت کشت و صنعت نیشکر هفت تپه از زمانهای گذشته به جهت حفظ محصول، با هماهنگی کلیه ارگانها و از طریق حراست شرکت کشت و صنعت نیشکر هفت تپه به شکار و کم کردن جمعیت گراز اقدام می‌کرده این گونه بر می‌آید که شرکت مذکور در رابطه با شکار گرازها، عملکردی خودمختار داشته و بدون اخذ مجوز از سازمان حفاظت محیط زیست و بدون الزام به پاسخگویی به مسئولان این سازمان به حذف فیزیکی گرازها اقدام می‌کند.

فیروز حاجی کلی رئیس اداره حفاظت محیط زیست شهرستان شوش در واکنش به این اظهارات به میزان گفت: طی سال‌های اخیر برای شکار گراز توسط شرکت کشت و صنعت نیشکر هفت تپه هیچ مجوزی صادر نشده و هرگونه شکار گراز توسط این شرکت تخلف است.

وی با ابراز تاسف از کشتار بی‌رحمانه گراز توسط کارگران شرکت کشت و صنعت نیشکر هفت تپه گفت: در پی انتشار این فیلم دلخراش از شرکت کشت و صنعت نیشکر هفت تپه طرح شکایت کرده‌ایم.

گفتنی است، متخلفان، همواره کشتار غیرقانونی گراز را با اشاره به خساراتی که این جانور به مزارع وارد می‌کند توجیه می‌کنند. این در حالی است که در اغلب کشورها به منظور جلوگیری از خسارت گراز به مزارع در صورتی که امکان فنس‌کشی وجود نداشته باشد، از محصولات دافع گراز که قیمت چندانی ندارند استفاده می‌شود. این محصولات اخیرا در ایران هم مورد استقبال قرار گرفته‌اند. بنابراین شکار غیرقانونی گراز با توجیه دفع آفت قابل قبول نبوده و حکایت از سودجویی متخلفانی دارد که از فروش گوشت گراز، درآمد قابل توجهی کسب می‌کنند. البته آنچه در فیلم گرازکشی کارگران شرکت کشت و صنعت نیشکر هفت تپه شاهد هستیم از شکار غیرقانونی که با اسلحه صورت می‌گیرد هم غیر قابل توجیه‌تر است و به تفریحی غیرانسانی و بیمارگونه شبیه است که مرتکبان را به وجد آورده است.

به گزارش میزان، با تخریب زیستگاه‌های حیات وحش، شکار بی‌رویه، کمبود علوفه و شیوع بیماری‌های مهلک مانند طاعون و تب برفکی، جمیعت‌های علفخواران در بسیاری از زیستگاه‌ها کاهش یافته و یا حتی منقرض شده است. در نتیجه گراز، در چنین زیستگاه‌هایی تنها طعمه گوشتخوارانی چون پلنگ، گرگ و پرندگان شکاری به حساب می‌رود. اما متاسفانه کشتار بی‌رویه گراز، گوشتخوران را با کمبود طعمه مواجه کرده و برای یافتن خوراک به سوی گله‌های دام و جوامع انسانی سوق داده است.