ارسال کننده خبر غلامرضا اخلاقی
بصدا درآمدن سوت کشتی ها در بندرآستارا بمناسبت روز دریای خزر
به گزارش ایرنا، در 21 مردادماه سال 1385 کنوانسیون حفاظت از محیط زیست دریای خزر (کنوانسیون تهران) برای پنج کشور ساحلی این دریا لازم الاجرا شد و برنامه محیط زیست سازمان ملل (UNEP) این روز را به عنوان روز دریای خزر یا دریای کاسپین نامگذاری کرد.
به همین مناسبت سوت کشتی ها در بندر چند منظوره آستارا با حضور امام جمعه، فرماندار و جمعی از مسوولان محلی این شهرستان و جمعی از نیروهای مسلح شهرستان آستارا به صدا درآمد.
فرماندار شهرستان مرزی بندر آستارا در این آیین گفت: روز دریای خزر روزی بزرگ و بهانه ای برای یادآوری گرامیداشت این نعمت خدادادی است.
سیروس شفقی پیام ساحل نشینان پنج کشور حاشیه خزر را پیامی آکنده از صلح و دوستی دانست و تاکید کرد که همه افراد در قبال حفظ و صیانت از دریای خزر مسوول هستند.
وی با تاکید بر این که نگهداری شرایط زیست محیطی دریای خزر از اهمیت فوق العاده ای برخوردار است، افزود: طی سال های اخیر نگرانی هایی در زمینه مسایل زیست محیطی دریای خزر ایجاد شده است و ما باید بزرگی نام خزر را باید با پاک نگهداشتن آن به دیگران بشناسانیم.
تشکل های مردم نهاد گیلان نیز به مناسبت روز دریای خزر مسابقات شنا، قایقرانی را در ساحل سفیر امید برگزار کردند و مسابقات مقاله نویسی و نقاشی نیز با موضوع دریای خزر برپا شد.
* پاکسازی سواحل آستارا از زباله
در این روز نوار ساحلی شهرستان آستارا نیز در عرض 60 متر و طول چهار کیلومتر در حد فاصل پایگاه نیروی دریایی تا محدوده تالاب آق با مشارکت اقشار مختلف مردم و مسوولان استان از زباله پاکسازی شد.
شهروز قلی نژاد رییس اداره حفاظت محیط زیست آستارا در حاشیه این مراسم به خبرنگار ایرنا گفت: زباله و فاضلاب مهمترین عامل تهدید محیط زیست آستارا محسوب می شود به همین سبب شایسته است مسافران و گردشگران شهرستان آستارا از ریختن زباله و نخاله در حاشیه سواحل خودداری کنند.
وی افزود: 200 تا 600 سال زمان لازم است تا برخی زباله ها تجزیه شوند و به چرخه طبیعت بازگردند.
قلی نژاد با یادآوری این که فرهنگ پاکیزه نگهداشتن محیط زیست احتیاج به همت همگانی دارد، افزود: این فرهنگ باید در بین اقشار مردم نهادینه شود.
وی سواحل آستارا را مقصد بسیاری از مسافران در ایام تعطیلات تابستان عنوان کرد و افزود: سواحل آستارا یکی از سرمایه های طبیعی و خدادادی این شهرستان است که همه باید در راستای صیانت از این مناطق کوشا باشیم و آن را به درستی برای نسل های آینده حفظ کنیم.
رییس اداره حفاظت محیط زیست آستارا روز دریای خزر را فرصتی برای پاسداشت از این گنجینه ارزشمند خواند و تاکید کرد: شایسته است با ریختن زباله در سطل های تعبیه شده در حاشیه طرح های سالمسازی سفیر امید ، صدف و لوندویل به حفظ و صیانت از محیط سبز و زیبای خود همت کنیم.
قلی نژاد تهدید محیط زیست را تهدیدی برای زندگی طبیعی انسان ها عنوان کرد و ادامه داد: این طبیعت امانتی در دست ماست که باید به طور شایسته حفظ و به نسل های بعد سپرده شود.
دوستداران محیط زیست در این مراسم ضمن پاکسازی چهار کیلومتر از سواحل دریای خزر، با در دست داشتن کیسه های زباله پیام پاکیزه نگهداشتن طبیعت را به گردشگران داخلی و خارجی شهرستان آستارا انتقال دادند.
دریای خزر به طول 1200 کیلومتر و عرض متوسط 330 کیلومتر در میان پنج کشور ایران، جمهوری آذربایجان، روسیه، قزاقستان و ترکمنستان واقع شده و بیشترین عمق آن 1025 متر است.
وسعت دریای خزر حدود 400 هزار کیلومتر مربع و وسعت حوضه آبگیر آن سه میلیون و 770 هزار کیلومتر مربع است.
طول خط ساحلی کل دریای خزر با جزایر حدود هفت هزار کیلومتر است که طول خط ساحلی کشورمان در سه استان گیلان، مازندران و گلستان حدود 860 کیلومتر است.
دریای خزر دارای بیش از 50 جزیره است که مساحت آنها 350 کیلومتر مربع برآورد شده است و ولگا، اورال، اترک، سولاک، سمور، کورا و سفیدرود رودخانه های مهم منتهی به خزر هستند.
عمده مسایل و مشکلات دریای خزر شامل نوسانات دریای خزر و مشکلات پیش بینی های مرتبط به آن، استفاده بی رویه از منابع زیر بستر دریا و و آلودگی های آلی ناشی از آن، کاهش ذخایر ماهیان خاویاری و تهدیدهای تنوع زیستی، فقدان تبادل آمار و اطلاعات و همکاری های علمی بین کشورهای حاشیه دریای خزر است.
شهرستان 85 هزار نفری آستارا در منتها الیه غربی دریای خزر و در جوار مرزی جمهوری آذربایجان واقع شده و دارای 18 کیلومتر خط ساحلی در غرب این دریاست.
آخرین دیدگاهها