آنطور که یکی از مدیران آب منطقهای گلستان گفته عدم صدور مجوز ماده ۲۳ از سوی سازمان محیط زیست سبب شده تا طرح نجات خلیج گرگان در لایحه بودجه ۱۴۰۰، اعتباری داشته باشد.
به گزارش خبرگزاری تسنیم از گرگان ، پسروی آب دریای خزر و خشک شدن خلیج گرگان چند سالی است که به یک معضل محیط زیستی تبدیل شده و نگرانیهای زیادی را درباره پیامدهای آن از وقوع پدیده ریزگردها گرفته تا دریاخواری به وجود آورده است.
سال 93 دولت یازدهم در سفر به استان گلستان و در پی مطالبه مردم و مسئولان از جمله آیتالله نورمفیدی، نماینده ولی فقیه در این استان موضوع نجات و احیای خلج گرگان را به مردم این استان وعده داد.
دولت یازدهم به پایان رسید اما اتفاقی برای نجات خلیج گرگان رخ نداد کار به دولت دوازدهم رسید اما از این دولت هم آبی برای تنها خلیج ایرانی دریای خزر گرم نشد.
چندماه قبل در یک اقدام نمایشی در کارگروه ملی تالابهای کشور به ریاست معاون اول رئیس جمهور 900 میلیارد تومان اعتبار برای نجات خلیج گرگان مصوب شد اما در بودجه 1400 حتی یک ریال هم برای این موضوع دیده نشد.
موضوعی که البته واکنش نمایندگان و مسئولان استان از جمله استاندار گلستان را در پی داشت. آنان به مردم قول دادند تلاش میکنند تا دولت و مجلس برای مجات خلیج گرگان در بودجه سال آینده ردیف اعتباری پیش بینی کند اما این تلاشها تاکنون نتیجه نداشته است.
خلیج گرگان سالهاست که گرفتار چالشهایی از جمله کمبود آب برای تجدید حیات آبزیان، شکار بی رویه، لایروبی نکردن کانالهای آبرسان، افزایش تعداد آب بندان و مزارع پرورش ماهی در بالا دست شده و این عوامل بر بحرانی شدن شرایط منطقه افزوده و ضرورت تلاش برای حل آن را جدیتر کرده است.
بر اساس دادههای سازمان نقشه برداری کشور بیش از 27 درصد از وسعت 400 کیلومتر مربعی خلیج گرگان در سالهای اخیر خشک شده و کم توجهی به آن امکان بیشتر شدن این محدوده را تشدید کرده است.
دریای خزر , استانداری گلستان ,
موضوعی که هادی حق شناس هم بارها درباره آن هشدار داده و گفته اگر اقدامی برای نجات خلیج اتفاق نیفتد تا 4 سال دیگر این اکوسیستم از بین خواهد رفت.
به گفته وی با خشکی خلیج گرگان بسیاری از شهرها و روستاها در استانهای گلستان و مازندران در معرض تهدید قرار خواهند گرفت.
کارشناسان لایروبی رودخانههای منتهی به خلیج گرگان، افزایش حقآبه و انتقال آب نکارود، لایروبی کانالهای چپاقلی و خوزینی، پمپاژ از پساب نکارود و ایجاد کانال جدید را از راهکارهای نجات خلیج گرگان میدانند.
در همین باره دکتر محمد نوری، سرپرست گروه سدها و مدیریت سیلاب شرکت آب منطقه ای شرکت آب منطقهای گلستان گفته مطالعات اضطراری نجات خلیج گرگان در سال 96 توسط این شرکت انجام شد و راهکارهای کوتاه مدت نجات خلیج گرگان به ویژه از حیث بهبود شرایط کیفی در کارگروههای تخصصی و کمیته ملی نجات خلیج گرگان در کشور مورد تصویب قرار گرفت.
وی اضافه کرد: از جمله مهمترین اقدامات لایروبی و احیای کانالهای ارتباطی دریای خزر و خلیج گرگان بوده است. علیرغم پیگیریهای مکرر برای تامین اعتبارات لازم به منظور آغاز عملیات اجرایی این طرح تاکنون نتیجهای حاصل نشده است.
دریای خزر , استانداری گلستان ,
به گفته وی شرکت آب منطقهای گلستان علاوه بر انجام کامل مطالعات اضطراری و تهیه شرح خدمات مطالعات جامع نجات خلیج گرگان در سال 96 اقدام به لایروبی حدود 22 کیلومتر از رودخانههای منتهی به خلیج گرگان کرد. تا در زمان جریانهای سیلابی سبب هدایت آبهای سطحی به خلیج گرگان فراهم شود؛ با این کار علاوه بر جلوگیری از پخش سیلاب و هدایت آن در مسیر رودخانهها، با ورود حجم قابل توجهی از آب شیرین به خلیج گرگان، به کیفیت آب کمک خواهد شد.
نوری گفته علاوه بر این شرکت آب منطقهای گلستان امسال تمام اقدامات لازم جهت اخذ مجوز ماده 23 این طرح را تا مرحله نهایی پیگیری و به انجام رساند اما علیرغم همه این تلاشها به دلیل صادر نشدن مجوز سازمان حفاظت محیط زیست، به اخذ ردیف اعتباری برای طرح نجات خلیج گرگان در لایحه بودجه 1400 میسر نشد.
حالا این خلیج مانده و بی عملی مسئولانی که کارشان شده ابراز نگرانی برای مرگ این اکوسیستم ارزشمند. بهتر است متولیان نجات خلیج گرگان و دولتی که 7 سال وعده بیسرانجام برای نجات خلیج گرگان داده، قدمی برای حل مشکل بردارد.
آخرین دیدگاهها