تخریب 1200 مسکن روستایی فرسوده در زلزله سی‌سخت

بنیاد مسکن انقلاب اسلامی در طول 7 سال گذشته تنها 45 درصد از تکلیف خود در زمینه نوسازی و بهسازی بافت فرسوده را عملیاتی کرده و به مرحله عقد قرارداد رسانده است.

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، اگر تاکنون سفری به روستاهای کشور داشته‌اید، متوجه واحدهای مسکونی شده‌اید که اصطلاحا از عنوان خانه کلنگی برای آن‌ها استفاده می‌شود و نیاز فوری به بهسازی و نوسازی دارند.

این واحدهای مسکونی در زمان مخاطرات طبیعی نظیر سیل و زلزله می‌تواند یک تهدید بالقوه برای امنیت کشور تلقی شود و جان بسیاری از هموطنان ساکن در خود را با مخاطره مواجه کند. چراکه بافت فرسوده روستایی به دلیل نوع مصالح مورد استفاده و همچنین سن بنا توانایی محافظت از ساکنان خود در مقابل بلاهای طبیعی را از دست داده است.

*تخریب 1200 واحد مسکونی روستایی فرسوده در زلزله سی‌سخت

بر همین اساس در آخرین زمین‌لرزه نسبتا بزرگ کشور که 29 بهمن ماه سال جاری با شدت 5.6 ریشتر، بخشی از استان کهگیلویه و بویر احمد را تحت تاثیر قرارداد، 1200 واحد مسکونی تخریب شد و 3000 واحد مسکونی روستایی دیگر نیاز به تعمیر پیدا کرد. متاسفانه تخریب واحدهای مسکونی روستایی فرسوده تنها به استان کهگیلویه و بویر احمد خلاصه نمی‌شود و بر اساس اعلام رئیس سازمان مدیریت بحران کشور، در حال حاضر 2 میلیون و 500 هزار واحد مسکن روستایی در کشور نیاز فوری به بهسازی و نوسازی دارند. به عبارت دیگر 2 میلیون 500 هزار واحد مسکونی در خطر تخریب بر اثر زلزله هستند.

اگر فرض کنیم، هر یک از این خانه‌های فرسوده 1 خانوار ساکن داشته باشد و بعد خانوار براساس نتایج آخرین سرشماری نفوس و مسکن برای خانوارهای روستایی 3.4 در نظر گرفته شود، 8.5 میلیون نفر معادل 41 درصد از جمعیت روستایی کل کشور در واحدهای مسکونی فرسوده ساکن هستند و در صورت وقوع بلایای طبیعی ممکن است دچار خسارت جبران ناپذیر جانی و مالی شوند.

*بنیاد مسکن تنها به 47 درصد از تکلیف بهسازی بافت فرسوده روستایی عمل کرد

بر همین اساس، بنیاد مسکن انقلاب اسلامی در قالب برنامه چهارم، پنجم و ششم توسعه مسئولیت نوسازی و بهسازی بافت فرسوده روستایی را بر عهده گرفته و مکلف شده است، از سال 1384 به عنوان طرح پیشگیری و کاهش خسارت در زندگی روستاییان، بهسازی و نوسازی سالانه 200 هزار واحد مسکونی روستایی را با ارائه تسهیلات 5 درصد پوشش دهد.

به استناد گزارش آمار عملکرد بنیاد مسکن انقلاب اسلامی در سال 1398 که پاییز سال جاری منتشر شده است، این نهاد در سال 1398 و در شرایطی که تکلیف بهسازی و نوسازی 200 هزار واحد مسکونی را بر عهده داشته، تنها زمینه عقد قرارداد 95 هزار 98 واحدمسکونی فرسوده با بانک‌های عامل را مهیا کرده و 47 درصد از تعهد قانونی خود مطابق برنامه ششم توسعه را عملی کرده است.

از سوی دیگر این نهاد انقلابی در سال 97 تنها موفق به عقد قرارداد 54 هزار 886 واحد مسکونی روستایی فروسوده شد و در این سال با عملی کردن 27 درصد از تعهد خود، ضعیف‌ترین عملکرد را در مقایسه با فعالیت 14 ساله خود در زمینه نوسازی و بهسازی بافت فرسوده به ثبت رساند. این در حالی است که بنیاد مسکن انقلاب اسلامی در سال 1388 با عقد قرارداد 197 هزار 637 واحد مسکونی فرسوده روستایی، 92 درصد از تکلیف خود را در این بخش از فعالیت را به سرانجام رسانده بود.

*78 درصد از واحدهای روستایی در 7 سال ابتدایی طرح نوسازی شدند

در حال حاضر نزدیک به 14 سال است که بنیاد مسکن فعالیت خود در حوزه بهسازی و نوسازی بافت فرسوده روستایی را آغاز کرده و در این مدت 1 میلیون و 736 هزار 855 خانه روستایی را بازسازی و بهسازی کرده است. بر همین اساس 1 میلیون و 371 هزار واحد مسکونی روستایی در 7 سال ابتدایی اجرای این تکلیف در بین سال‌های 1384 تا 1390 به نوسازی شده و تنها 365 هزار واحد مسکونی روستایی در 7 سال دوم فعالیت بنیاد مسکن نوسازی شده است.

به عبارت دیگر 78 درصد از واحدهای مسکونی روستایی بازسازی شده توسط این نهاد انقلاب مربوط به 7 سال ابتدایی فعالیت است. در چنین شرایطی باید دید، آیا بنیاد مسکن انقلاب اسلامی در حوزه بهسازی و نوسازی بافت فرسوده روستایی روند 7 سال دوم را ادامه می‌دهد یا به عملکرد مثبت خود در 7 سال ابتدایی باز می‌گردد.