تغییر کاربری و بهره‌برداری غیرمنطقی از مهمترین عوامل تهدیدکننده تالاب‌ها است

رییس اداره محیط زیست طبیعی حفاظت محیط زیست استان تهران ضمن اشاره به مزایای تالاب‌ها گفت: تغییر کاربری و بهره‌برداری غیرمنطقی از مهمترین عوامل تهدیدکننده این اکوسیستم است.

به گزارش ایسنا همزمان با پنجاهمین سالگرد کنوانسیون بین المللی رامسر، مراسم گرامیداشت روز جهانی تالاب‌ها با “شعار پیوند ناگسستنی آب، تالاب و زندگی” پیش از ظهر امروز با حضور رئیس و کارشناسان محیط زیست طبیعی حفاظت محیط زیست استان تهران و تشکل های محیط زیستی، فعالان و علاقمندان به محیط زیست در حاشیه تالاب سد ماملو برگزار شد. امیر عباس احمدی در حاشیه این برنامه با بیان ارزش و اهمیت کارکرد تالاب‌ها به عنوان یکی از اکوسیستم‌های بسیار مهم آبی مشخص است، گفت: از مهمترین کارکرد های ارزشمند تالاب‌ها ارزش‌های اکولوژیک آنهاست و تالابها به عنوان اکوسیستم‌های بسیار غنی تحت عنوان گهواره تنوع زیستی جهان نامیده می‌شوند.

وی با اشاره به اینکه بیش از ۵۰ درصد تنوع زیستی در جهان در تالاب‌ها قرار دارد، اظهارکرد: تالاب‌ها به عنوان یکی از امن‌ترین محل‌ها برای پرندگان کنار آبزی محسوب می‌شوند که همه ساله با مهاجرت پرندگان در سراسر دنیا میزبان این پرندگان هستند.

احمدی با بیان اینکه یکی دیگر از کارکردهای مهم تالاب‌ها کنترل سیلاب‌ها است، گفت: زمانی که رودخانه‌های خروشان حجم بالایی از رسوبات را با خود می‌آورند وجود تالاب‌ها قبل از ورود آب به دریاچه‌ها باعث کنترل سیلاب می‌شود همچنین این مناطق در جلوگیری از فرسایش و تامین آب‌های زیرزمینی نقش دارند.

رییس اداره محیط زیست طبیعی حفاظت محیط زیست استان تهران افزود: از دیگر کارکردهای تالاب‌ها میزان تولیدات تالاب‌ها است. بر اساس بررسی‌های انجام شده حدود ۴۰ درصد درآمد اکوسیستم‌های جهان مربوط به تالاب‌ها است.

وی با بیان اینکه تالاب‌ها فارغ از زیبایی‌هایی که به عنوان محلی برای پرنده‌نگری و ارزش های علمی دارند، تحت تاثیر تهدیدات زیادی نیز قرار دارند، اظهارکرد: یکی از مهمترین موضوعاتی که در تالاب‌ها با آن روبرو هستیم بحث حق‌آبه زیست محیطی تالاب‌هاست که به عنوان رگ اصلی تامین کننده حیات این مناطق است.

احمدی در ادامه تصریح کرد: از دیگر تهدیدها تغییر کاربری، استفاده از سموم و بهره برداری نامعقولانه در تالاب‌هاست.

وی با اشاره به اینکه استان تهران با مساحت یک میلیون و ۴۰۰ هزار هکتار دارای ۹ تالاب است که حدود ۸ هزار هکتار مساحت این سطح را تشکیل می‌دهند، گفت: در تهران هم تالاب‌های فصلی و هم دائمی وجود دارند که همه ساله در فصل زمستان پذیرای پرندگان زیادی هستند و این نکته قابل توجه است که در تهران حدود ۳۸ تا ۴۰ گونه مختلف از پرندگان را سرشماری کرده‌ایم.

رییس اداره محیط زیست طبیعی حفاظت محیط زیست استان تهران با بیان اینکه تالاب سد ماملو از تالاب‌هایی است که از رودخانه حفاظت شده جاجرود منشاء می گیرد و این رودخانه به عنوان اولین رودخانه حفاظت شده در کشور است، اظهار کرد: از سال گذشته موضوع نیاز آبی و طرح مدیریتی این رودخانه تهیه شده است و باید در شورای حفاظت آب کشور مطرح شود تا بتوانیم حق‌آبه زیست محیطی این تالاب را به عنوان یکی از تالاب‌های مهم در استان تامین کنیم.

وی در پایان با اشاره به اینکه امروزه رویکرد به تالاب‌ها رویکرد مدیریت زیست بومی است، خاطرنشان کرد: به این مفهوم که تمامی افرادی که در این تالاب‌ها ذینفع هستند باید در برنامه‌ریزی آن نقش داشته باشند و این روش یکی از روش‌های نوین مدیریتی است که در دنیا برای تالاب‌ها اجرا می‌شود.

به گزارش روابط عمومی حفاظت محیط زیست استان تهران پاکسازی حاشیه تالاب سد ماملو، رهاسازی پرندگان ، پرنده‌نگری و تشکیل زنجیره انسانی با حضور تشکل های محیط زیستی، فعالان و علاقمندان به محیط زیست از دیگر برنامه های این روز بود.

دوم فوریه، روز جهانی تالاب‌ها نام گرفته است و در سال ۱۳۴۹ خورشیدی در چنین روزی در شهر رامسر، معاهده‌ای جهانی برای حفاظت از تالاب‌ها به تصویب رسید که به کنوانسیون رامسر معروف است.