گسترش پدیده گرد و غبار کرمان با شروع وزش بادها

استان کرمان بیشترین سطح غبار خیزی را دارد که علت اصلی آن خشکسالی ها و برداشت بی رویه از منابع آبی است اما حالا باید با برگ های سبز درختان و درختچه ها به جنگ ریزگردهای سیاه رفت.

به گزارش راه آرمان، از روز گذشته و با شروع وزش بادها مناطق مختلف کرمان شاهد گسترش پدیده گرد و غبار شدند. ستاد بحران در شهرستان های مختلف به حالت آماده باش درآمد و پلیس و هواشناسی هشدار هایی را منتشر کردند. در زهکلوت طوفان شن به محصولات کشاورزی آسیب زد و در راور برق قطع شد. اما این میهمانان ناخوانده زندگی مردم از کجا می آیند؟

آب مقصر اصلی

مرجان شاکری مدیرکل محیط زیست استان کرمان در گفتگویی اعلام کرده بود یکی از مهمترین دغدغه‌های محیط زیست کرمان را گرد و غبار و بحران آب برشمرد و گفت: براساس رصد سازمان حفاظت محیط زیست استان کرمان که اخیرا انجام شده است استان کرمان بیشترین سطح غبارخیزی را در سطح کشور دارد.

این مقام مسئول اظهار کرد: برداشت‌های بی رویه از منابع آبی کیفیت آب را در استان کرمان تنزل داده است و با تغییر کیفیت منابع آبی شاهد خشک شدن باغ‌های پسته شمال استان و در نتیجه تبدیل شدن آن‌ها به کانون ریزگردها هستیم.

وی خاطر نشان کرد: اگر از منابع آبی اصولی‌تر برداشت شده بود و در راستای آن برنامه ریزی داشتیم شاید امروز شاهد معضلات زیست محیطی همچون ریزگردها، کاهش کیفیت منابع آب و مهاجرت مردم که زمینه ساز مشکلات بعدی است، نبودیم.

شاکری با بیان اینکه هر چند گرد و غبار خیزی استان کرمان فقط مختص تالاب جازموریان نیست گفت: کانون‌های گرد و غبار دیگری هم در استان کرمان وجود دارد اما آبگیری این تالاب و تقویت پوشش گیاهی منطقه قطعا کمک خواهد کرد تا ریزگردها و غبارخیزی کمتری از بخش جازموریان داشته باشیم.

ناکافی یا زمان بر

مجید سعیدی مدیرکل مدیریت بحران استانداری کرمان درباره اقدامات صورت گرفته در راستای کنترل گرد و غبار و بیابان‌زدایی در استان در سال‌جاری اظهار کرد: مطالعه ۲۵ هزار هکتار عرصه بیابانی انجام شده و همچنین ۱۳۰۰ هکتار نهال‌کاری، ۲۵۰ هکتار جنگل‌کاری، ۳۰۰ هزار متر احداث بادشکن بیولوژیک، احداث ۴۵۰ هزار متر بادشکن غیرزنده، ۵۳۷۷ هکتار احداث گوراب و هلالی آبگیر، ۴۵۰ هکتار مالچ پاشی و ۵۴۴ هکتار بذرکاری و بذرپاشی انجام شده است.

مجید امیر زاده با اشاره به اینکه ۵ طرح بیابان زدایی در شهرستان ریگان در حال اجرا است ،اظهار کرد: طرح تله رسوب گیر در ۳۲۰کیلومتر از عرصه‌های کانون بحران فرسایش بادی ریگان آغاز شد.

رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری ریگان بیان کرد: طرح نهالکاری در ۶۴۰هکتار از عرصه بیابانی شهرستان ریگان آغاز شده است که در این طرح بیش از ۲۰نفر مشغول به نهالکاری و آبیاری هستند.

وی افزود: آبیاری ومراقبت نهالکاری سنواتی در ۱۲۰۰هکتار از عرصه‌های بیابانی ریگان از دیگر طرح های صندوق توسعه ملی است.

امیرزاده با اشاره به این که احداث گوراب در مسیر روان آب‌ها ودشت‌های سیلابی درسطح ۱۲۰۰هکتار در حال اجرا است ابراز کرد: مالچ پاشی در ۳۰۰هکتار از عرصه‌های کانون بحران فرسایش بادی درحال اجرا است.

وی عنوان کرد:این ۵ طرح با اعتباری بالغ بر ۸۰میلیارد ریال با دستور دفتر مقام معظم رهبری از طریق صندوق توسعه ملی پرداخت می شود.

رئیس اداره منابع طبیعی وآبخیزداری ریگان در خاتمه ابراز کرد:این ۵طرح برای مهار طوفان‌های شدید شن در شهرستان تاثیر خوبی خواهند داشت و با اجرای هرکدام از این طرح‌ها ۲۰روستا از هجوم شن‌های روان در امان خواهند بود.

کشاورزی حفاظتی برای مقابله با ریزگردها

فریدون آهنگری، مدیر امور زراعت سازمان جهاد کشاورزی استان کرمان گفت: با توجه به محدودیت منابع آب و خاک و همچنین پایین بودن ماده آلی خاک؛ تنها راه نجات بخش کشاورزی استفاده از کشاورزی حفاظتی است.

مدیر امور زراعت سازمان جهاد کشاورزی استان کرمان بیان داشت: کشاورزی حفاظتی راهکاری مناسب برای حفظ و اصلاح منابع کشاورزی با هدف افزایش تولید و پایداری محصول همراه با حفظ محیط زیست است و در این روش به جای استفاده از روش‌های خاک ورزی رایج، از خاک ورزی حفاظتی، بدون خاک ورزی یا انواع خاک ورزی حداقلی استفاده می‌شود، به این معنا که زیر و رو شدن خاک در این روش مثل سیستم رایج خاک ورزی نبوده و دست کم ۳۰ درصد بقایای محصول قبل در سطح خاک حفظ می‌شود.

آهنگری گفت: حفظ ماده آلی خاک و کاهش هزینه تولید از نکات برجسته طرح کشاورزی حفاظتی است و در این طرح، حداقل تخریب مکانیکی خاک به منظور برداشت بذر وجود دارد؛ همچنین پوشش دائمی سطح خاک حفظ می‌شود و باید تناوب زراعی مختلف شامل گیاهان پوششی را در این طرح درنظر گرفت و از تک محصولی شدن زمین‌های کشاورزی پرهیز کرد.

او افزود: در کشاورزی حفاظتی سطح پوششی زمین نباید سوزانده شود؛ این گیاهان برای حفظ ذخیره رطوبت خاک و جلوگیری از فرسایش و افزایش ماده آلی خاک تاثیرگذار هستند.

آهنگری تصریح کرد: همچنین کنترل بهتر علف‌های هرز در کشاورزی حفاظتی و بقایا در سطح مزرعه مانع از رسیدن نور به علف‌های هرز می‌شود.