ارسال کننده خبر غلامرضا اخلاقی
تصفيهخانه دريای خزر از کارافتاد
مشکل مهم تالاب انزلي، آلودگي روز افزون آب آن است، چرا که تقريباً فاضلاب تمام خانههاي مسکوني و اغلب کارخانهها و کارگاههاي صنعتي واقع در اطراف تالاب به درون آن و يا به داخل رودخانههايي که به تالاب مي ريزند، سرازير ميشوند.
به گزارش ايسنا، منطقه گيلان، از جمله زيباترين مناظر آبي منطقه، تالاب بينالمللي انزلي است. اين تالاب محل تخمريزي آبزيان و پناهگاه و مامن پرندگان بومي و مهاجر است، در داخل تالاب جزاير زيبايي وجود دارد و دو شهر زيباي بندرانزلي و آبکنار در ساحل آن قرار دارند.
تالاب انزلي با وسعت 180 تا 200 کيلومترمربع حکم تصفيهخانه را براي رودخانههايي دارد که به درياي خزر ميريزند. اين تالاب با بيش از 100 گونه پرنده، 50 گونه ماهي، صدها گونه موجودات گياهي اکوسيستم کم نظيري دارد. تالاب انزلي از سال 1354 جزو تالابهاي بينالمللي تحت حفاظت شده و مهمترين منبع تکثير و توليد ماهيان خاوياري و استخواني درياي خزر است.
اين تالاب، به واسطه گياهان، جانوران و مورفولوژي و شکل بستر ارتباط با دريا و رژيم رودها داراي محيط زيستي ويژه است. معروفترين گياه تالاب انزلي که شهرت جهاني دارد «لاله تالابي» است که تالاب را به اين دليل، تالاب لاله مردابي ميخوانند. تنوع زيستي بالاي تالاب، آن را براي مطالعه پرندگان مناسب کرده است.
آبهاي مرداب که محيط آن در گذشته به منزله بزرگترين زايشگاه و پرورش انواع ماهي فلس دار از جمله ماهي سفيد به شمار ميرفت هماينک در معرض خطر قرار گرفته است.
از ديگر دلايلي که موجب تهديد تالاب انزلي شده، ورود زبالههاي بزرگ نظير مبل و صندليهاي کهنه، افزايش سطح رسوبها که باعث کاهش عمق اين تالاب شده و همچنين تغيير کاربري زمينها و تبديل بخشي از «اراضي حاشيه تالاب» به زمينهاي کشاورزي است. در عين حال، فاضلاب گوهررود و زرجوب بعد از ريختهشدن به رودخانه پيربازار، راهي تالاب انزلي ميشود که وضعيت آلودگي مرداب انزلي را تشديد ميکند.
طي دهههاي اخير و عدم توجه به لايروبي اين منبع عظيم زيست محيطي متأسفانه شاهد به خطر افتادن اين تالاب هستيم. يافتن راه مناسب براي لايروبي مرداب انزلي بايد به يکي از دغدغههاي مسئولين کشور و سازمان محيط زيست ايران تبديل شود. محمدرضا برجي، مديرکل حفاظت محيط زيست گيلان گفت: برآنيم تا با ايجاد تلههاي زباله گير از ورود مبل و صندلي به تالاب انزلي جلوگيري کنيم. وي در گفتوگو با ايسنا با بيان اينکه موافقت شده است تا براي اجراي فاز دوم احياي تالاب انزلي 10 ميليارد تومان اختصاص يابد، افزود: در فاز دوم احياي تالاب برنامه داريم تا علاوه بر تکميل تلههاي رسوب گير قبلي، تلههاي زباله گير جديدي را هم نصب کنيم. وي با بيان اينکه ورود زبالههاي بزرگ نظير مبل، صندلي و ميز به تالاب موجب کاهش شديد عمق تالاب در برخي از مناطق ميشود، اضافه کرد: براي مکانهاي ايجاد تلههاي زباله گير که از ورود چنين زبالههايي به تالاب جلوگيري ميکنند، مطالعات لازم انجام شده است. برجي با بيان اينکه در خصوص مکان 3 تله رسوب گير که در فاز اول احياي تالاب انجام شده است، نقدهايي داريم، خاطرنشان کرد: اين تلهها موجب کاهش حجم زياد رسوبات به تالاب انزلي شدهاند، اما کارآيي مورد نظر را ندارند. مديرکل محيط زيست گيلان از گسترده شدن تلههاي رسوب گير که در فاز اول ساخته شدهاند، خبر داد و تصريح کرد: نمونه برداريهايي انجام شده است تا تلههاي زبالهگيري نصب شود که در حل مشکلات تالاب انزلي موثر باشند.
وي با اشاره به اينکه کل شهرهاي بالادست تالاب انزلي رسوبات زيادي را وارد اين تالاب ميکنند، گفت: در همه رودخانههايي که از اين شهرها به تالاب انزلي وارد ميشوند تله زباله گير نصب خواهد شد. اعتقاد دارم مشارکت صيادان و صاحبان آببندان ميتواند در کاهش ورود زبالههاي بزرگ در تالاب انزلي مفيد باشد.
برجي با بيان اينکه تمرکز امسال ما در محيط زيست گيلان بر اولويت دادن پسماندهاي استان است، افزود: همزمان با اجراي اين کار در تالاب انزلي برنامه داريم بخشي از رسوب برداري را در حوزه بالادستي تالاب شروع کنيم.
آخرین دیدگاهها