عزم جدی برای احیای تالاب جازموریان وجود ندارد

جیرفت – ایرنا – به گفته نماینده مردم پنج شهرستان جنوبی استان کرمان در مجلس شورای اسلامی، عزم جدی برای احیای تالاب جازموریان وجود ندارد. عزم جدی برای احیای تالاب جازموریان وجود ندارد

نماینده مردم پنج شهرستان جنوبی استان کرمان در مجلس شورای اسلامی به خبرنگار ایرنا گفت: میزان حجم برداشت آب های زیر زمینی در این منطقه بسیار زیاد بوده و این مساله به خشک شدن تالاب بین المللی جازموریان کمک کرده است.
احمد حمزه افزود: تالاب جازموریان متأسفانه به دلیل اقدامات مسئولان و مردم حاشیه این تالاب، خشک شده و احیای مجدد آن کار ساده ای نیست.
وی با بیان اینکه شغل بیشتر مردم این منطقه کشاورزی است، گفت: با توجه به این موضوع، نمی توان به راحتی به مردم گفت که چاه های آب را پلمب کنید.
حمزه با بیان اینکه می توان با کنترل شرایط، برداشت از حجم آب های زیر زمینی را محدود کرد، اظهار داشت: چنانچه دولت چنین تصمیمی داشته باشد باید همانند دریاچه ارومیه چاه های حاشیه تالاب در منطقه جازموریان را خریداری کند و همچنین شغلی را برای مردم این منطقه در نظر بگیرد.
وی ادامه داد: در حال حاضر از این موضوع، دور نمای خوبی به چشم نمی خورد و در شرایط فعلی اقتصادی کشور امکان چنین اقدامی عملا وجود ندارد.
نماینده پنج شهرستان جنوبی استان کرمان در مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: مسئله دیگری که از سوی مسئولان در این منطقه رخ داده این است که ۲ رودخانه اصلی بمپور در سیستان و بلوچستان و دیگری هلیل رود در منطقه جیرفت تغذیه کننده تالاب جازموریان هستند که متأسفانه بر روی هر دوی آنها، سد زده شده است.
وی ادامه داد: متأسفانه با وجود پیگیری های انجام شده در وزارت نیرو تا کنون حقابه زیست محیطی جازموریان داده نشده و همین مساله اضافه برداشت ها و روند خشکیدگی جازموریان را تشدید کرده است.
همچنین به گفته رضا کامیاب مقدس رئیس جهاد دانشگاهی استان کرمان و مجری طرح تدوین برنامه جامع تالاب جازموریان، احیای نهایی تالاب تا حصول نتیجه مطلوب مستلزم اختصاص اعتباراتی بیشتر به ادارات کل جنوب استان برای انجام تمامی اقدامات اولویت دار تدوین شده در برنامه است که با درایت و نگاه مثبت مدیران کشوری و استانی این مهم در سال های آتی محقق خواهد شد.
حوضه آبریز جازموریان با وسعت ۶۹ هزار و ۶۰۰ کیلومتر مربع، از لحاظ تقسیم‌بندی، بخشی از حوضه میانی ایران به‌ شمار می‌رود که نیمه باختری آن به وسعت ۳۵ هزار و ۶۰۰ کیلومتر مربع در جنوب استان کرمان و نیمه خاوری آن به وسعت ۳۴ هزار کیلومتر مربع در استان سیستان و بلوچستان واقع شده است.
این تالاب از معدود تالاب‌های آب شیرین کشور بوده که در گذشته مرکز تامین علوفه جنوب شرق کشور به شمار میرفته و همچنین آب مورد نیاز دام‌های منطقه را تامین می‌کرده است.
در تالاب جازموریان گونه‌های جانوری شامل گراز، گربه وحشی و جنگلی، خرگوش، خدنگ و غیره و پرندگان آبزی و کنار آبزی از قبیل فلامینگو، گلاریول، انواع مرغابی، سانان، گیلانشاه، فالاروپ، آبچلیک، سلیم، تلیه، چاخ لق، دیدومک، چوپ پا، آووست، کاکایی و غیره و پرندگان خشک‌زی مانند هوبره، انواع باقرقره، شبگرد بلوچی، انواع چک چک و چکاوک، فاخته، قمری و غیره و همچنین گونه‌های مختلف خزندگان مشاهده شده است.
دشتهای جیرفت، فاریاب و رودبار در جنوب استان کرمان و دشتهای ایرانشهر، بمپور، سردگان، دلگان، سرتختی و اسپکه در استان سیستان و بلوچستان در محدوده این حوضه آبریز واقع‌ شده اند.