وقتی محیط زیست در پیچ سرعت توسعه جان می‌کند

کارشناس آب و خاک اداره کل حفاظت محیط زیست خراسان جنوبی گفت: نمی‌توانیم بدون توسعه صنعت، کشاورزی و توسعه شهرها و روستاها زندگی راحتی داشته باشیم، اما همزمان به اندازه کافی از منابع آب، خاک، جنگل، دریاها و سواحل و موجودات زنده آن‌ها مراقبت و حفاظت نکردیم و امروزه با مشکلات زیادی مواجه شدیم.

وقتی محیط زیست در پیچ سرعت توسعه جان می‌کند

فاطمه دعاگویان اظهار کرد: پسماندها یکی از این عوامل آلاینده اجتناب‌ناپذیر هستند چراکه انسان‌ها به دلیل افزایش جمعیت از سال‌های دور و گذشته به صنعت، کشاورزی، مسکن، سد، چوب، دارو، غذاهای بسته بندی، کامپیوترها، دستگاه‌ها، مواد شیمیایی تولیدی و …نیازمند شده‌اند.

وی افزود: نمی‌توانیم بدون توسعه صنعت، کشاورزی و توسعه شهرها و روستاها زندگی راحتی داشته باشیم، اما همزمان به اندازه کافی از منابع آب، خاک، جنگل، دریاها و سواحل و موجودات زنده آن‌ها مراقبت و حفاظت نکردیم و امروزه با مشکلات زیادی مواجه شدیم.

کارشناس آب و خاک اداره کل حفاظت محیط زیست خراسان جنوبی بیان کرد: دولت‌ها و مراجع ذیصلاح قانونی در مورد وظایف و مسئولیت تولیدکنندگان انواع پسماندها ( زباله‌های خانگی در شهرها و روستاها، پسماندهای پزشکی و درمانی، پسماندهای صنعتی، پسماندهای حاصل از سموم و کودهای شیمیایی و..) قانون تصویب شده و تعیین تکلیف کرده است و دولت و دستگاه‌های ذیربط مسئول مدیریت آنها هستند.

دعاگویان با بیان اینکه اسلام همواره به پاکیزگی، اسراف نکردن و …توصیه کرده است، افزود: اسلام نشان دهنده طریقی برای زندگی است.

وی ادامه داد: حکمت الهی مقدر کرده است که انسان وارث زمین شود، بنابراین انسان علاوه بر اینکه جزئی از جهان هستی است، مجری دستور الهی نیزاست.

کارشناس آب و خاک اداره کل حفاظت محیط زیست خراسان جنوبی تصریح کرد: اسلام در تمامی شئون و روابط انسانی دخالت کرده و برای همه آن‌ها مقرراتی وضع کرده، مساله محیط زیست نیز از همین قبیل است.

دعاگویان ادامه داد: در واقع اگر اسلام بر حمایت عناصر اساسی در محیط زیست و حفاظت آن‌ها تاکید دارد، به خاطر خیر انسان و تأمین ضروریات و حاجت‌های انسان در نسل حاضر و در نسل‌های آینده است.

لزوم فرهنگ سازی و افزایش آگاهی

وی افزود: همکاری همه آحاد جامعه در اجرای برنامه‌های مختلف اجتماعی، زیست محیطی و بهداشتی، منجمله مدیریت پسماند از عوامل اثرگذار در اجرای صحیح و کاهش هزینه‌ها و همچنین نهادینه شدن فرهنگ صحیح برخورد مردم با پسماندها از جمله تفکیک در مبداء و حفظ هر چه بیشتر بهداشت محیط زیست است.

کارشناس آب و خاک اداره کل حفاظت محیط زیست خراسان جنوبی با بیان اینکه فرهنگ سازی و آموزش عمومی شهروندان در این خصوص از اولویت ویژه‌ای برخوردار است، افزود: ارائه آموزش‌های عمومی و افزایش سطح فرهنگ و آگاهی شهروندان به تدریج باعث کاهش میزان تولید زباله و صرفه جویی در مصرف منابع شده و از طرفی میزان تفکیک پسماندها در مبادی تولید افزایش خواهد یافت که این امر به نوبه خود باعث کاهش هزینه‌ها، از جمله حمل و نقل پسماندها، خواهد شد.

دعاگویان یادآور شد: همه افراد وظیفه دارند همواره با مطالعه و یادگیری، آگاهی و دانش خود را درباره مسایل محیط زیست از جمله پسماندها و زباله‌ها بالا برده و باعث تغییر نگرش و ارتقاء فرهنگ خود و نسل آینده شوند تا بهبود محیط زیست شهری، بهداشت عمومی، سلامت محیط زیست و منابع طبیعی و حیات جانداران دیگر صورت پذیرد.