آب حدود ۶۰۰۰ روستا هنوز با تانکر تامین می‌شود

ارسال کننده خبر آرش عباسی

آب حدود ۶۰۰۰ روستا هنوز با تانکر تامین می‌شود
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب کشور با اشاره به اینکه در ۵۳۰۰ تا ۶۳۰۰ روستا وضعیت آبرسانی در بهار و زمستان در نوسان است، گفت: کماکان این روستاها از آبرسانی سیار استفاده می‌کنند. ایسنانوشت؛ حمیدرضا جانباز اظهار کرد: برای سرعت بخشیدن به ساماندهی وضعیت روستاها می‌خواهیم پروژه‌ها را به‌صورت منسجم به بخش خصوصی عرضه کنیم.وی افزود: با توجه به تبصره ۱۱ بودجه سال‌جاری می‌توانیم ۱۰ میلیون دلار از صندوق توسعه ملی اعتبار بگیریم بنابراین درصددیم به‌صورت منسجم پروژه‌ها را به بخش خصوصی عرضه کنیم. مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب کشور با تاکید بر این‌که سپردن پروژه‌ها به بخش خصوصی سرعت ساماندهی اوضاع را افزایش می‌دهند گفت: در بسیاری از روستاها همچنان از آبرسانی سیار برای توزیع آب استفاده می‌شود.
مصرف آب کشاورزی ایران ۲۲ درصد بیشتر از متوسط جهانی
همچنین بخش کشاورزی عمده‌ترین مصرف‌کننده آب در ایران محسوب می‌شود که حدود ۹۲ درصد مصارف را به‌خود اختصاص داده‌ و این درحالی است که متوسط مصرف آب جهان در این بخش حدود ۷۰ درصد است.رویکرد کشور ما در سال‌های گذشته، برای تامین آب بیشتر معطوف به تامین آب کشاورزی بوده است تا صنعت که هم ارزش افزوده بیشتر و هم اشتغال پایدارتری را ایجاد می‌کند. این درحالی است که در جهان میزان تولید محصول کشاورزی به‌ازای مصرف هر مترمکعب آب حدود ۵/۲ کیلوگرم است درحالی که این میزان در ایران، حدود یک کیلوگرم است و تولید ناخالص ملی نیز تنها بین ۲۰ تا ۴۰ سنت به‌ازای مصرف یک مترمکعب آب در بخش کشاورزی برآورد می‌شود که متوسط جهانی در این زمینه حدود یک تا دو دلار و حتی بیشتر است. همچنین بازده آبیاری در ایران از بسیاری از کشورهای هم‌اقلیم خود، در رتبه پایین‌تری قرار دارد. یافته‌های مطالعه‌های جامع آب کشور با استفاده از مدل‌های برنامه‌ریزی منابع آب در سناریوهای مختلف نشان می‌دهد که برای رسیدن به تعادل بین منابع و مصارف و پایداری محیط ‌زیست باید با افزایش بازده، میزان مصرف بخش کشاورزی را در برخی از حوضه‌های آبریز تا ۵۰ درصد مصرف وضع موجود کاهش دهیم تا بتوانیم قادر به تامین آب شرب و صنعت نیز باشیم .براساس مطالعه‌های طرح جامع آب کشور، حدود ۵/۱ میلیارد مترمکعب آب در بخش صنعت و معدن مصرف می‌شود که ۸۰ درصد آن توسط منابع آب زیرزمینی و ۲۰ درصد نیز توسط منابع آب سطحی تامین می‌شود. در این راستا بخش صنعت تنها کمی بیشتر از یک درصد مصارف آب را به خود اختصاص داده که این میزان در مقایسه با متوسط‌ جهانی (حدود ۲۰ درصد) بسیار ناچیز است.
جیره‌بندی آب در دستور کار نیست
پیش از این مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب کشور اظهار کرده بود که با وجود سر به سر بودن تولید و مصرف در ۵۱۷ شهر کشور و وجود تنش آبی، پیش بینی می‌شود در هیچ کدام از کلانشهرها جیره‌بندی برنامه‌ریزی شده نداشته باشیم کما اینکه الان هم نداریم. جانباز با اشاره به پیش‌بینی سازمان هواشناسی در سال ۹۲ مبنی بر اینکه تابستان ۹۳، بالغ بر ۵/۱ درجه نسبت به زمان مشابه در سال قبل افزایش دما دارد گفت: برای تامین آب از منابع جدید در تعدادی از شهرها، بهسازی و بازسازی چاه‌ها، اجرای خطوط انتقال و بهبود سامانه‌های انتقال و توزیع آب را برنامه‌ریزی کردیم. وی با اشاره به اینکه تعدادی زیادی از اقدامات برنامه‌ریزی شده در سال ۹۳ انجام شده و بقیه نیز برای گذر از تابستان درحال انجام هستند، گفت:‌ تمامی شرکت‌های آب و فاضلاب برنامه جامع مدیریت مصرف دارند و به تفکیک شهرها می‌دانند به چه میزان وچگونه آب را مدیریت کنند. مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب کشور با اشاره به برنامه شرکت‌ها گفت: از جمله اقداماتی که صورت می‌گیرد مدیریت فشار، کاهش فشار آب در شب‌ها، زون‌بندی شبکه‌ها، بهسازی شبکه و به‌کارگیری روش‌های صرفه جویی است.جانباز ادامه داد: برای هر شرکت برنامه‌ها مشخص شده و پیش‌بینی ما این است که با وجود اینکه در ۵۱۷ شهر، تولید ومصرف آب به یک اندازه است و با کوچک‌ترین تغییری در افزایش مصرف و کاهش تولید در آن شهرها تنش آبی خواهیم داشت، با این وجود درهیچ‌کدام از کلانشهرها جیره‌بندی برنامه‌ریزی شده نداریم. همان‌گونه که الان سهمیه‌بندی آب صورت نمی‌گیرد. وی درمورد خبرهای منتشرشده مبنی بر آغاز سهمیه‌بندی آب در کرج و اتفاقات احتمالی در سایر شهرها گفت: ممکن است درجاهایی تا سیاستمان دچار مشکل شود، ایستگاه پمپاژ از مدار خارج یا شکستگی لوله ایجاد شود که اینها از مصادیق جیره‌بندی برنامه‌ریزی شده نیست. مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب کشور درمورد میزان توجه مردم به توصیه‌های مدیریت مصرف صرفه‌جویی برای گذر از تابستان و پاییز گفت: در پی سال از طرف شرکت‌های ما گروه‌های مرجعی شناسایی می‌شوند تا بحث مدیریت مصرف را در بخش‌های دانشگاهی، رسانه‌ها، در حوزه ائمه‌جمعه و… را پیگیری کند. مردم می‌توانند دراین زمینه کمک بزرگی به ما کنند و ما از مردم درخواست می‌کنیم بین ۱۰ تا ۱۵ درصد در مصرف آب صرفه‌جویی داشته باشند چراکه با این میزان می‌توان پایداری شبکه را تضمین کرد. جانباز با تاکید بر اینکه مصرف بهینه به معنی کم مصرف کردن نیست گفت: تاثیر توصیه‌های صورت گرفته و اقدامات انجام شده در زمینه مدیریت مصرف زیاد بوده اما متاسفانه در برخی شهرها به‌ویژه تهران با ۵/۲ درصد افزایش مصرف آب روبرو هستیم که این موضوع خوب نیست.وی با تاکید بر اینکه‌ درکل کشور مصرف آب دو درصد نسبت به سال قبل در زمان مشابه افزایش داشته است، گفت: پیش‌بینی می‌شود با تمهیدات به‌وجود آمده دغدغه‌ای در شهرها نداشته باشیم.