یک سازمان مردم نهاد محیط زیستی با ارسال نامه ای به ددستان کل کشور، خواهان توقف دایم “پروژه بایوجمی” در تالاب انزلی شد.
در این نامه با تاکید بر اینکه در پروژه مذکور، به صورت عمده از کد خوراکی “دی اکسید تیتانیوم” استفاده می شود که بسیاری از منابع علمی حتی بر سرطان زا بودن این مواد تاکید داشته و در برخی از کشورها همچون انگلستان و اتحادیه اروپا، استفاده از آن ممنوع اعلام شده آمده است:« آزمایشات اولیه این پروژه در چند استخر پرورش ماهی انجام گرفته است و تعمیم آن به تالابی به عظمت و پیچیدگی انزلی، خطایی فاحش و گناهی نابخشودنی است.»
نویسندگان این نامه همچنین با اشاره به اینکه جدیدترین پژوهش صورتگرفته در ایتالیا نشان میدهد که “نانو ذرات دی اکسید تیتانیوم” سبب کاهش تحرک اسپرم، قطعهقطعه شدن DNA و تخریب سلولهای اسپرم و اثرات جبران ناپذیر انسانی می شود گفته اند:« این در حالی است که مسئولین این طرح، صرفا با انجام آزمایشات اولیه و ارائه نمونه بافت ماهیان موجود در استخرهای پرورش ماهی در بازه زمانی محدود و ادعای ایزوله نمودن ۲۰۰ هکتار از تالاب انزلی آن هم با استفاده از بیل مکانیکی و شانه های خاکی، سعی در تزریق این مواد در قلب تالاب را دارند که شرایط طبیعی، می توانند به سادگی آب مخلوط با این ماده را به کل تالاب منتقل نمایند و فجایع عظیم محیط زیستی را به دنبال داشته باشد.»
آنها در انتها درخواست کرده اند که دادستان کل کشور به استناد اصل 50 قانون اساسی و تبصره 2 ماده 688 قانون مجازات اسلامی مصوب سال 1375 و ماده 9 “قانون حفاظت وبهسازی محیط زیست” مصوب 1353 و با توجه به تصویب و تامین اعتبار آن در سطح ملی و وظایف و اختیارات دادستان کل به عنوان نماینده مدعی العموم کشور و در راستای حمایت از منافع عمومی، دستور قضایی برای توقف دایم پروژه را صادر کند. متن کامل این نامه در ادامه می آید.
«بسمه تعالی»
حجت الاسلام منتظری دادستان محترم کل کشور
با سلام
“تالاب بین المللی انزلی” از جالب ترین و بزرگترین زیست گاه های طبیعی جانوران ایران زمین است. ارزش های اکولوژیکی این تالاب آن قدر بی نظیر است که سال هاست کنشگران محیط زیست در حال رایزنی برای جلب حمایت همه جانبه ذینفعان به منظور احیای زیست بومی این تالاب بوده اند و متاسفانه همیشه سد کمبود اعتبارات و ناهماهنگی بین بخشی، سبب کم اثر شدن این فعالیت ها گردیده است.
اما به یکباره پروژه ای با عنوان “پروژه بایوجمی” و با اعتبار عجیب 850 میلیارد تومانی و به بهانه احیای 3 ساله تالاب انزلی تعریف و تامین اعتبار می شود. اگر از حضور شرکتی خاص، ارتباطات آن و نحوه تامین اعتبار عجیب آن بگذریم، چالش های مهمی در زمینه اجرای این پروژه وجود دارد که آینده اکولوژیکی این تالاب را با تهدید جدی مواجه می نماید:
1- با توجه به شواهد موجود، پروژه فوق در هیچ مرجع علمی معتبری تایید نگردیده است.
2- متاسفانه در 50 سال گذشته در قالب هیچ پروژه جامع نگری، فون و فلور تالاب و ارتباطات اکولوژیکی آن شناسایی نشده اند و لذا با توجه به ناشناخته بودن گونه های تالاب، اثرات استفاده از این مواد روی گونه های موجود ناشناخته است و می تواند پیامدهای بزرگ محیط زیستی به دنبال داشته باشد.
3- آزمایشات اولیه این پروژه در چند استخر پرورش ماهی انجام گرفته است و تعمیم آن به تالابی به عظمت و پیچیدگی انزلی، خطایی فاحش و گناهی نابخشودنی است.
4- در این پروژه به صورت عمده از کد خوراکی “دی اکسید تیتانیوم” استفاده می شود که بسیاری از منابع علمی حتی بر سرطان زا بودن این مواد تاکید داشته و در برخی از کشورها همچون انگلستان و اتحادیه اروپا، استفاده از آن ممنوع اعلام شده است.
آخرین دیدگاهها