تاغ های 30 ساله در چنگال سودجویان

تاغ در حاشیه شهرهای کویری نقش غیرقابل انکاری در مهار شن‌های روان، جلوگیری از فرسایش خاک و ایجاد گرد و غبار و ایجاد پوشش گیاهی در مناطق کویری و بیابانی دارد، اما در چند سال گذشته برخی سودجویان با قطع این درختچه مفید آن را به زغال تبدیل کرده و در بازارها به فروش می‌رسانند.

 تاغ های 30 ساله در چنگال سودجویان

اگر چه زغال را از درختان دیگر هم می‌توان تهیه کرد، اما گروهی براساس یک باور نادرست، زغال تاغ را برای چاق کردن قلیان و یا درست کردن کباب ترجیح می‌دهند، غافل از اینکه هر کدام از درخچه هایی که اکنون چند متر سر از خاک برآورده‌اند، نتیجه دهه‌ها گذر زمان است و اکنون انسان با خودخواهی خود این سرمایه ملی را نابود می‌کند.

این روزها قاچاق گونه گیاهی تاغ یکی از دلایل اصلی پدیده بیابانزایی و بلای جان عرصه‌های طبیعی استان سمنان است که مسؤولان امر باید با رفع این معضل با هدف جلوگیری از چالش‌های زیست محیطی و طوفان شن تدبیر کنند.

رفع چالش قاچاق تاغ همکاری نهادهای اجرایی، دستگاه قضائی و انتظامی را می‌طلبد و کارشناسان معتقدند احکام صادر شده برای جریمه و محکومیت قاچاقچیان در مقایسه با خسارت‌هایی که به طبیعت وارد می‌شود قابل مقایسه نیست و این بزهکاران با پرداخت جریمه ۱۰۰ تا ۲۰۰ میلیون ریال آزاد می‌شوند و دوباره به تخریب تاغزارها ادامه می‌دهند، این درحالی است که برای به ثمر رسیدن یک اصله تاغ بیش از ۳۰ سال زمان لازم است تا این درخت بتواند مقابل فرسایش باد غلبه کند، کارشناسان معتقدند برای رفع این چالش و برخورد با متخلفان، علاوه بر پرداخت جزای سنگین نقدی، محکومیت حبس هم در نظر گرفته شود.

کمبود نیروی انسانی یکی از دلایل اساسی و مشهود در ضعف محافظت و مراقبت از عرصه‌های منابع طبیعی پوشش گیاهی ارزشمند است، اما می‌توان این ضعف را با آموزش و اطلاع رسانی به مردم با کمک رسانه‌ها برطرف کرد و ضرورت دارد، نقش مهم رسانه در اطلاع رسانی به مردم بیش از پیش مورد توجه قرار گیرد.

از سال ۱۳۴۷ تاکنون بیش از سه میلیون هکتار در کشور زیرکشت تاغ رفته که حدود ۶۰۰ هزار هکتار به استان سمنان تعلق دارد؛ آمار نشاندهنده وسعت زیاد بیابان‌های زیرکشت تاغ در استان سمنان در مقایسه با کشور است، اما به نسبت این وسعت، تلاش سودجویان در قطع این درختچه‌ها زیاد است و آمارهای ارائه شده از سوی دستگاه‌های متولی گواه این گفته است.

بنابه گفته مسؤولان هر سال بین ۲ تاسه هزار هکتار از مناطق بحرانی استان سمنان تاغ کاری می‌شود، اما این کار بدون محافظت از درختچه‌های تاغ موجود بی فایده است است و این مساله مهم باید مدنظر مسئولان قرار بگیرد.

کمبود نیروی انسانی چالش حفاظت از عرصه‌های منابع طبیعی

فرمانده یگان حفاظت اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری سمنان در گفت و گو با ایرنا، گفت: کمبود اعتبار و کمبود نیروی انسانی با توجه به وسعت عرصه‌های منابع طبیعی استان سمنان حفاظت از عرصه‌های طبیعی را دشوار کرده است.

سرهنگ علیرضا ابوطالبی اظهار داشت: کمک گرفتن از جوامع محلی و استفاده از ظرفیت مشارکت مردمی از رویکردهای یگان حفاظت منابع طبیعی و آبخیزداری برای پیشگیری و مقابله با قاچاق چوب و محصولات جنگلی و مرتعی است.

وی یادآور شد: بیشترین وسعت درختچه تاغ در حاشیه جنوبی شهرستان‌های سمنان، دامغان و شاهرود قرار دارد و با توجه به وسعت تاغزارها در این مناطق برگزاری نشست با دهیاری‌ها و شوراهای روستاهای این مناطق در دست پیگیری است.

به گفته وی، با ۳۲ روستای حاشیه تاغزارها تفاهم نامه همکاری به منظور حفاظت از عرصه‌های طبیعی استان سمنان امضا شده است.

فرمانده یگان حفاظت اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان سمنان تصریح کرد: جریمه نقدی و توقیف خودرو از جمله مجازات‌های تعیین شده برای سودجویان است و در زمان حاضر افزایش جریمه آسیب رساندن به عرصه‌های طبیعی با همکاری مراجع قضائی به عنوان راهکار بازدارنده از تخلف در دستور کار این سازمان قراردارد.

قاچاق ۱۰۸ اصله درخت ۳۰ ساله تاغ در میامی

رئیس اداره منابع طبیعی وآبخیزداری شهرستان میامی گفت: ۱۰۸ اصله چوب تاغ ۳۰ ساله به وزن ۸۰۰ کیلوگرم در مراتع کردآباد، در منطقه میامی- ری آباد توسط نیروهای یگان حفاظتی اداره منابع طبیعی و آبخیزداری و مأموران انتظامی این شهرستان کشف و ضبط شد و پرونده در دادگستری روند قانونی را طی می‌کند.

محمد علی رضایی در گفت و گو با ایرنا افزود: خسارت واردشده به منابع طبیعی به عنوان سرمایه‌های ارزشمند کشور قابل جبران نیست و باید هرگونه تخلف برخورد جدی شود.

رئیس اداره منابع طبیعی وآبخیزداری شهرستان میامی‌ ادامه داد: برای جلوگیری و پیشگیری از قاچاق چوب تاغ باید قوانین مورد بازنگری قرار بگیرد و مجازات‌های سخت برای قاچاقچیان تعیین شود.

تاغ‌ها درختچه‌ای از تیرهٔ تاج‌خروسان و زیرتیرهٔ اسفناجیان هستند، در برابر خشکی و گرما مقاوم بوده و با ریشه‌ای گسترده از پیشروی کویر جلوگیری می‌کنند.

در ایران سه گونه سیاه‌تاغ، زردتاغ یا سفیدتاغ و تاغ بوته‌ای وجود دارد. سیاه تاغ به خاک‌های سنگین و رسی و شوری مقاوم‌تر است در حالی که زرد تاغ بیشتر به خاک‌های سبک و شنی و کم‌آبی مقاوم است و برای تثبیت تپه‌های شنی به کار می‌رود.

۵۵ درصد از ۹ میلیون و ۷۰۰ هزار هکتار عرصه‌های طبیعی سمنان را مناطق بیابانی و خشک شامل می‌شود و اگر با تدبیر و اصلاح زیرساخت‌ها و بازنگری در قوانین از قاچاق تاغ جلوگیری نشود، در آینده این منطقه از کشور به کانون ریز گردها تبدیل خواهد شد.

طبیعت دوستان می‌توانند تخلفات، آتش سوزی و هر مورد مشکوک از سودجویی از گونه‌های گیاهی بیابانی را با تماس با شماره تلفن ۱۵۰۴ امداد جنگل و مرتع گزارش دهند.