گونه های كمیاب جانوری خراسان جنوبی در خطر انقراض هستند

مدیركل حفاظت محیط زیست خراسان جنوبی گفت: بسیاری از گونه های كمیاب جانوری استان همچون یوز پلنگ و پلنگ ایرانی در خانواده پستانداران و هوبره، بالبان و كركس مصری در گروه پرندگان در خطر شدید انقراض هستند.

حسن اكبری روز چهارشنبه در آیین گرامیداشت روز تنوع زیستی در دانشگاه بیرجند افزود: در صورتی كه مردم برای حفاظت این گونه های جانوری همكاری نكنند به زودی شاهد انقراض آنها همانند شیر ایرانی و ببر مازندران خواهیم بود.
وی ادامه داد: این استان زیستگاه گونه های مختلف جانوری و گیاهی اندمیك و در حال انقراض است كه باید با همكاری دانشگاه بسیاری از ناشناخته ها مورد بررسی و شاخص بندی شود و در مرحله بعد فرهنگ دوستی با طبیعت و جانداران اشاعه یابد.
وی گفت: خراسان جنوبی یكی از بهترین گونه های طبیعی، جانوری و گیاهی را داراست اما متاسفانه تعارض انسان با طبیعت مشكلات زیادی را در حوزه های مختلف ایجاد كرده كه در همین ارتباط باید موج فرهنگ زیست محیطی از دانشگاه آغاز شود.
مدیركل حفاظت محیط زیست خراسان جنوبی، تخریب و تغییر كاربری اكوسیستم طبیعی، شكار غیرمجاز، خشكسالی و آلودگی را از جمله مهمترین تهدید های تنوع زیستی بیان كرد و اظهار داشت: عامل بسیاری از این تهدید ها خود انسان است كه امروزه فرهنگ مواظبت از تنوع زیستی در بسیاری از كشور ها فرهنگسازی شده است.
وی با بیان اینكه تا مردم نخواهند نمی شود به زور محیط زیست را نگه داشت، افزود: تاكنون 120 شهید و هزاران مجروح و معلول حفاظت محیط زیست نشانه همین تعارض است كه متاسفانه برخی افراد برای تخریب محیط زیست به هموطنان خود هم رحم نكردند.
اكبری با بیان اینكه « تنوع زیستی ما، غذای ما، سلامت ما » مهمترین شعار روز تنوع زیستی است، گفت: بدون شك سلامت انسان ها در گرو تنوع زیستی است و باید بدانیم كه تنوع زیستی به اندازه تغییر اقلیم برای كارشناسان حوزه محیط زیست اهمیت دارد.
وی سال 96 و 97 را به عنوان خشكسالترین و ترسالترین سال های كشور در 50 سال گذشته تلنگری برای تغییر اقلیم در منطقه بیان كرد و یادآور شد: اگر تنوع زیستی هم بیش از این تغییر كند، كار برای نگهداری از محیط زیست دشوار خواهد شد.
مدیركل حفاظت محیط زیست خراسان جنوبی از برخی آلودگی ها همچون پلاستیك به عنوان سونامی جدید زیست محیطی یاد كرد و اظهار داشت: پلاستیك با عنوان موادی سمی در چرخه طبیعت وارد چرخه غذایی می شود كه خود انسان ها را درگیر می كند.
وی وجود هزار گونه گیاهی، 200 گونه پرنده، 50 گونه خزنده و سه گونه دوزیست را از فراوانی انواع گونه های گیاهی و جانوری استان ذكر كرد و افزود: متاسفانه اطلاع درستی در مورد گونه های گیاهی استان وجود ندارد و دیگر گونه ها هم كمتر مورد بررسی قرار گرفته اند كه باید نسل امروزی این نعمت خداوندی را بررسی و شاخص بندی كنند كه دانشگاه نقش موثری در تحقق این مهم دارد.
برای افزایش آگاهی‌ جامعه از مسایل مربوط به تنوع زیستی، سازمان ملل روز 22 مه (اول خرداد ماه) را روز جهانی تنوع زیستی (IDB) نامگذاری كرد.