مسمومیت آب شرب اسفراین در گروی موافقت کلانتری + سند
دستاندازی سودجویان به منطقه حفاظتشده ساریگل در خراسان شمالی و برداشت غیرمجاز سرب و روی از معادن آلبلاغ واقع در شمال این زیستگاه ارزشمند که از دو سال پیش آغاز شده بود طی ماههای گذشته شدت یافته و به حضور صدها تن از متخلفان در منطقه منجر شده است.
این سودجویان به همراه چارپایان، عازم نقاط صعبالعبور شده و سرب و روی معادن آلبلاغ را که از عیار و ارزش بالایی برخوردار است، در پاییندست به دلالان میفروشند تا مقدمه انتقال غیرمجاز این سرمایههای ملی را به استان زنجان فراهم آورند.
این سودجویان، هر چند با برخورد نیروی انتظامی مواجه شده و در برخی موارد به مراجع قضایی معرفی شدهاند اما سود حاصل از تاراج این معادن آنقدر به مذاقشان خوش آمده که در منطقه حفاظتشده ساریگل جا خوش کرده و مستقر شدهاند اما در حالی که با توجه به واقع شدن این معادن در منطقه حفاظت شده محیط زیست و عدم امکان بهرهبرداری قانونی از آنها، راهکار منطقی برای مواجهه با چنین معضلی، برخورد قانونی با متخلفان به نظر میرسد، نماینده اسفراین، راهکاری دیگر در چنته دارد! جلب رضایت رئیس سازمان حفاظت محیط زیست و شورای عالی حفاظت محیط زیست به واگذاری معادن آلبلاغ!
در واقع آنگونه که هادی قوامی، نماینده اسفراین در صحفات مجازی خود شرح داده، به منظور جلوگیری از برداشت غیرقانونی از معادن آلبلاغ، درخواست واگذاری این معادن را روی میز عیسی کلانتری، رئیس سازمان حفاظت محیط زیست گذاشته است.
اما حذف بخشی از منطقه حفاظتشده ساریگل و شکافتن آن به دست معدنکاوان، به جز قربانی کردن زیستگاهی ارزشمند برای خامفروشی منابع طبیعی منطقه، پیامد دیگری هم دارد؟
مجید مخدوم از اساتید پیشکسوت آمایش سرزمین با ابراز تاسف از آنچه اینروزها در سایه ضعف نظارت بر منطقه حفاظتشده ساریگل میگذرد، میگوید: اگر دلشان به حال محیط زیست و میراث طبیعی این سرزمین نمیسوزد ای کاش، سلامت و حیات مردم را فدای منفتطلبی نکنند.
وی ادامه میدهد: همانطور که پیشتر هم در این زمینه هشدار داده شده، برداشت سرب و روی از این معادن، سبب ورود عناصر معدنی به آبراههایی میشود که به سد بیدواز منتهی میشوند؛ سدی که پاییندست این معادن واقع شده و آب شرب مردم اسفراین را تامین میکند.
این استاد دانشگاه ضمن هشدار نسبت به عواقب استفاده از آب مسموم با عناصر معدنی میگوید: امیدوارم با چنین طرح مخربی موافقت نشده و شورای عالی محیط زیست، سند نابودی این منطقه و بیماری مردم اسفراین را امضا نکند؛ ماهیت مناطق حفاظت شده، این است که تحت مدیریت سازمان حفاظت محیط زیست باقی مانده و از دستاندازی معدنکاوان و صنعتگران در امان باشند؛ صدور مجوز معدنکاوی در مناطق تحت مدیریت سازمان حفاظت محیط زیست، خیانت در امانت است.
حالا باید منتظر ماند و دید، کلانتری در واکنش به پیشنهاد واگذاری بخشی از منطقه حفاظتشده ساریگل به سوداگران صنعت و معدن چه رویکردی را در پیش خواهد گرفت؛ آیا کلانتری این زیستگاه ارزشمند و سلامت مردم اسفراین را به تیشه معدنکاوان خواهد سپرد یا به رسم امانتداری از شکافته شدن قلب منطقه حفاظتشده ساریگل و مسموم شدن آب سد بیدواز ممانعت خواهد کرد.
آخرین دیدگاهها