“انحلال دفتر بازرسی” ضربه جدید کلانتری به محیط زیست
عیسی کلانتری در اقدامی نامتعارف با حذف بازرسی از ساختار جدید سازمان حفاظت محیط زیست که ساعاتی پیش ابلاغ شد بار دیگر، جامعه محیط زیست را غافلگیر کرد. این اقدام که واکنشهای بسیاری را در فضای مجازی به همراه داشته تلاشی علنی برای چشمپوشی از تخلفات و ناکارآمدیها در سازمان حفاظت محیط زیست به نظر میرسد؛ تخلفاتی که طی ماههای گذشته با انتشار خبر برکناری و یا بازداشت برخی مسئولان محیط زیست فاش شده است.
سید احمد نبوی، دبیرکل حزب همدلی مردم تحولخواه (همت) در واکنش به انحلال دفتر بازرسی، ارزیابی عملکرد و پاسخگویی به شکایات سازمان حفاظت محیط زیست به تسنیم میگوید: آقای کلانتری و تیمشان دارند کاملا محاسبهشده و دقیق عمل میکنند: آنها بخشی از تیمی در بدنه دولت هستند که عمدا یا سهوا میکوشند نارضایتی عمومی ایجاد کرده و مردم را به پذیرش ناخواستهها وادار کنند و متاسفانه امروز سازمان حفاظت محیط زیست در این تلاش ویرانگر، گوی سبقت را از سایر دستگاهها ربوده است؛ حوزهای که هرچند ظاهرا با معیشت مردم ارتباط مستقیم ندارد اما مردم به شدت نسبت به آن حساس هستند و اخبار مرتبط با آن را دنبال میکنند.
وی ادامه میدهد: به عنوان مثال، موضوع تراریخته موضوع سادهای نیست. موضوع تراریخته هم تهدیدی علیه امنیت غذایی مردم است و هم خطری برای محیط زیست کشور. اما چه کسانی در سازمان حفاظت محیط زیست به دنبال این هستند که تراریخته را موجه و مشروع جلوه دهند؟ چه کسی تراریخته را تولید میکند؟ کدام تراریختهها محاسبه شده وارد ایران میشوند؟ چه ژنی درون بذرهایی است که در ایران تولید میشود؟
وی که سابقه مدیریت دفتر بازرسی، ارزیابی عملکرد و پاسخگویی به شکایات سازمان حفاظت محیط زیست را در کارنامه خود دارد ادامه میدهد: واضح است که در سازمان محیط زیست افرادی به دنبال ایجاد نارضایتی هستند که بخشی از آنان پیشتر توسط دستگاههای نظارتی شناسایی و دستگیر شدند. این گروه حالا با حذف بازرسی در راستای تحقق اهداف خود تلاش میکنند.
نبوی تصریح میکند: ما تاکنون در هیچ دستگاهی شاهد حذف بازرسی نبودهایم. بازرسی قویترین بازوی نظارتی در هر دستگاه بوده و رابط معتمد سازمان بازرسی کل کشور است. با حذف بازرسی از هر نهاد دست سازمان بازرسی کشور و کمیسیون اصل 90 و نمایندگان مجلس برای نظارت بر دستگاهها بسته میشود. حذف بازرسی که حالا سازمان حفاظت محیط زیست در آن خطشکن به حساب میآید، بدون شک یک اقدام محاسبهشده و سازمانیافته است که به نظر میرسد به دستگاههای دیگر هم سرایت خواهد کرد.
وی ادامه میدهد: حاصل حذف بازرسی از هر نهاد این است که دیگر تنها حراست باقی خواهد ماند که در نظارت بر سازمان متبوع تنهاتر خواهد شد و اگر مسئول نهایی به آن خدماتی لازم را نرساند ناچار است از ابزار نظارتی بیرون از سازمان استفاده کند. از بین رفتن ابزار اطلاعاتی داخل هر نهاد بسیار خطرناک است خصوصا که در سازمان حفاظت محیط زیست با ادغامها و تفویض اختیارهای بیحساب و کتاب هم همراه شده است.
نبوی یادآور میشود: در حال حاضر در مهمترین حوزههای حفاظت محیط زیست از شکار و صید گرفته تا پایش صنایع، هر گونه نظارتی قطع شده و به مدیر این اختیار داده شده که در استان هر کاری را انجام دهد و مدیران کل سالم در فشار و مدیران ناسالم بدنبال ایجاد رانت رفتهاند همین شده که به عنوان مثال در استانی مثل اصفهان که شاهد تجمیع صنایع متعددی چون فولاد و پتروشیمی و پالایشگاه هستیم، از طرف رئیس سازمان به مدیرکل اختیار تصمیمگیری تام داده شده تا به سادگی بتواند بدون در نظر گرفتن خطرات ناشی از آلودگی محیط زیست به ویژه آب و هوا و خاک و بدون هیچ نظارتی تصمیمگیری کند.
وی تفویض اختیارات بدون بازرسی و نظارت به مدیران و حذف بازرسی از سازمان حفاظت محیط زیست را اقداماتی خطرناک دانسته و میگوید: در دولتی که از هر گوشه آن یک ناهماهنگی و یک وابستگی بیرون میزند باید نظارت بیشتر شود نه کمتر. امیدوارم هرچه زودتر از اجرای این تصمیم جلوگیری شود. رئیس جمهور باید قاطعانه نسبت به این موضوع ورود کرده و اعلام کند که هیچ دستگاهی اجازه حذف بازرسی را ندارد. سازمان بازرسی کل کشور، دادستان کل کشور و کمیسیون اصل 90 مجلس شورای اسلامی هم باید مانع از این اقدام شوند چرا که نیازمند ابزار نظارتی هستند.
نبوی در پایان با ابراز تاسف از تاثیر منفی سازمان حفاظت محیط زیست بر محیط زیست کشور میگوید: مردم به سازمانی به عنوان نهاد متولی حفاظت از آب و خاک و هوا وجود دارد اعتماد کردهاند اما سازمان حفاظت محیط زیست امروز، سازمان نابودی محیط زیست است و اگر نباشد مردم خودشان از محیط زیست بهتر حفاظت میکنند: به صنایع آلاینده معترض میشوند و از نابودی حیات وحش جلوگیری میکنند. این یک جنایت است که در حالی که حیات وحش کشور وضعیتی شکننده دارد و با علم به اینکه مردم نسبت به حیات وحش تا چه حد حساس هستند، رئیس سازمان حفاظت محیط زیست با این توجیه که حیوانات پیر زیاد آب میخورند مجوز شکار صادر کند.
امیر زند پازندی، رییس مرکز برنامه، بودجه، ارزیابی عملکرد و فناوری اطلاعات سازمان حفاظت محیط زیست ساعاتی پیش با بیان اینکه در جهت اجرای ماده 29 قانون خدمات کشوری و ضوابط تشکیلاتی، نمودار سازمان حفاظت محیط زیست به تایید معاون رئیس جمهور و رییس سازمان اداری و استخدامی کشور رسیده و برای اجرا به این سازمان ابلاغ شده است گفت: با توجه به تاکیدات رئیس جمهوری مبنی بر لزوم کوچکسازی بدنه دولت همچنین به منظور کاستن از بار هزینهها و چابکسازی سازمان با پرهیز از موازی کاری این اقدام صورت گرفت و انتظار میرود شاهد اثرات مثبت این تصمیم باشیم.
آخرین دیدگاهها