لایحه “حفاظت از خاک” در مجلس خاک میخورد
رحمانی در مصاحبه با یک شبکه رادیویی ضمن اشاره به تعریفی از مقوله آبخیزداری و اهمیت آن در کنترل سیل بیان کرد: آبخیزداری به عنوان یک دانش پایه در کشورهای پیشرفته دنیا پایهگذاری شده و بیش از ۵۰ سال است که اکثر کشورهای توسعه یافته از این دانش استفاده میکنند. آبخیزداری اکثر فاکتورهای موثر در یک حوضه اعم از نقاط شهری، روستایی، جنگلها، مراتع، بیابانها، کوهستانها و کلیه محدوده جغرافیایی را بررسی و برای آنها برنامهریزی میکند.
معاونت دفتر آبخیزداری و حفاظت خاک سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری کشور با اشاره به اینکه ما در ایران شش کلان حوضه داریم، گفت: آبخیزداری، مدیریت پایدار منابع زیستی حوضههای آبخیز را به صورت پایدار و موثر انجام میدهد. این مدیریت شامل مدیریت روان آبها، آلایندههای آب و هوا و خاک و پدیده گازهای گلخانهای و حتی فاضلابهای شهری است همچنین آبخیزداری از بحرانهایی مثل سیل، فرسایش، رسوب، خشکسالی و کم آبی پیشگیری میکند.
رحمانی ادامه داد: در سالهای گذشته شاهد غفلت از آبخیزداری در کشور بودیم، اما از سال ۱۳۹۷ با عنایت مقام معظم رهبری به این موضوع، ۲۰۰ میلیون دلار از صندوق ذخیره ارزی به بخش آبخیزداری اختصاص یافت و همین کار باعث کاهش خسارات سیلهای اخیر شد.
وی ضمن انتقاد از اینکه لایحه جامع حفاظت خاک و آبخیزداری در مجلس هنوز به نتیجه نهایی نرسیده است، گفت: سیل پاسخ طبیعی اکوسیستم است و رابطه مستقیمی با رویکردها و اقدامات مسئولان و مردم محلی در محیط زیست دارد. هنگامی که منازل مسکونی و حتی ادارات دولتی در حریم رودخانهها ساخته میشود باید منتظر اتفاقات دلخراشی مانند سیلهای اخیر باشیم.
در ادامه این برنامه صباغی -مسئول گروه کنترل سیل و آبخیزداری سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری- افزود: گزارشات اخیر همکاران ما در استانهای مختلف کشور نشان میدهد که پروژههای آبخیزداری در کنترل و مهار سیلابها عملکرد خوبی دارند.
وی با اشاره به سیل مخرب سال ۱۳۸۰ در نقطه تلاقی استان گلستان، سمنان و خراسان شمالی گفت: این سیل ۴۵۰ نفر کشته بر جای گذاشت که نشانه عمق فاجعه بود اما در سیل اخیر با توجه به افزایش آگاهی مردم، وجود وسایل ارتباطی و عملیات موفق آبخیزداری کشور، این تعداد کشته به ۸ نفر کاهش یافت. ضمن آنکه بیشترین تخریب سیل امسال در منطقه خلیج گرگان رخ داد و در محدوده سیل سال ۱۳۸۰ شاهد خسارت آنچنانی نبودیم.
صباغی در پایان گفت: ما در سیلابهای اخیر ۲ میلیارد مترمکعب از حجم سیلاب را مدیریت کردیم و این کارتأثیر زیادی بر تغذیه سفرههای زیرزمینی کشور خواهد گذاشت.
آخرین دیدگاهها