سیل ایران؛ هشدار و دستور تخلیه دهها روستا در خوزستان، ۹۵ روستا لرستان دسترسی به آب شرب ندارند

استاندار خوزستان دستور تخلیه کلیه مناطق شهرستان دشت‌آزادگان را صادر کرده که شامل چهار شهر سوسنگرد، بستان، ابوحمیظه و کوت سید نعیم و همچنین تمامی روستاهای این منطقه است.

تصویری از یک روستای سیل زده در استان خوزستان

عبدالرضا رحمانی فضلی، وزیر کشور نیز با تایید اظهارات استاندار خوزستان گفت: “زنان، کودکان و سالمندان محل‌های اعلام شده را ترک می‌کنند و امکانات لازم برای اسکان داده شده است؛ هرچند شرایط زندگی شان سخت شود، اما با این اقدامات می‎خواهیم خسارات را پایین بیاوریم.”

علی بلمچی، بخشدار مرکزی اهواز اعلام کرد دستور تخلیه ۶ روستای دیگر اهواز داده شده و پیش‌بینی می‌شود نیمه غربی شهر الهایی و روستاهای اطراف آن در حوضه کرخه تا امشب به زیر آب بروند.

آقای بلمچی با اشاره به بالارفتن دبی رودخانه کرخه گفت: “اکثر روستاهای مسیر رودخانه کرخه از قبیل: روستای شهرک قلعه سحر، عشاره‌بزرگ و کوچک، بروایه عمیر، بروایه‌البوثنوان، بروایه یوسف، چبسه بزرگ، چبسه کوچک، حلاف یک، حلاف دو و سه، نیمه غربی شهر الهایی، ام عگله بیت سعید و ام عگله سید سبوس امشب زیر آب می‌روند.”

عدنان غزی، فرماندار شوش نیز درباره آخرین وضعیت این منطقه با توجه به حجم خروجی آب از سد کرخه اعلام کرد تاکنون دستور تخلیه ۱۶ روستا در شهرستان شوش صادر شده و ‌به ۳۸ روستا برای ‌تخلیه آماده‌باش داده شد.

آقای غزی گفته ۲۲ روستا دچار آب‌گرفتگی شده و همه معابر و خیابان‌های اصلی آن‌ها پوشیده از آب است.

به گفته فرماندار شوش یکی از روستاها که به شکل کامل دچار آبگرفتگی شده در نزدیکی جاده ترانزیتی اهواز شوش قرار دارد و برای جلوگیری از نفوذ آب به این جاده کار احداث سیل بند در حاشیه این جاده شروع شده است.

شهر رفیع که در منطقه هویزه قرار دارد نیز شامل این دستور می‌شود. ضمن اینکه در ساعت دو بامداد، دستور تخیله کامل شهر حمیدیه نیز صادر شده است.

در عین حال خبرگزاری مهر گزارش داده که پیشتر دستور تخلیه شهرهای گوریه، دارخوین و الهایی نیز صادر شده است و تعداد مجموع شهرهایی که تاکنون به دلیل احتمال سیل باید تخلیه شوند به ۹ شهر رسیده است.

سیل

رانش زمین در خرم‌آباد

میثم جعفرزاده، مدیر کل دفتر مدیریت بحران و پدافند غیر عامل وزارت نیرو درباره آخرین وضعیت آبرسانی به سیل زدگان در این استان گفت “۹۵ روستا” همچنان دسترسی به آب شرب ندارند.

آقای جعفرزاده گفت: “۷۰ تیم عملیاتی به اضافه تانکرهای آبرسانی و همچنین چندین دستگاه تولید آب بسته بندی برای مناطقی که امکان استقرار تانکر را نداریم، تامین آب شرب مردم را انجام می‌دهند.”

امین طولابی، معاون عمرانی فرماندار خرم‌آباد با اشاره به سیل و رانش زمین در این منطقه گفت: “طی چند روز اخیر در روستاهای دولت‌آباد، رباط نمکی، حیدرآباد دهستان ازنا، هفت‌چشمه کمالوند، بخشی از روستای ده محسن، کهریز جدید و کهریز قدیم، کرگانه و همچنین گرماوله و طالقان بخش زاغه دچار رانش شده است.”

آقای طولابی همچنین اعلام کرد به کلیه روستاهای در معرض خطر از طریق بخشداری هشدار داده‌شده است منازل خود را ترک کنند البته تمام روستا در معرض خطر نیست بلکه بخشی از منازل روستایی که در مسیر لایه‌های زمین‌لغزش ساکن هستند بیشتر در معرض خطر هستند که باید منازل خود را تخلیه و در مناطقی که توسط هلال‌احمر برپاشده ساکن شوند.

همچنین احمد مرادپور، معاون استاندار لرستان اعلام کرد راه ارتباطی ۲۵۰ روستای لرستان قطع است.

آقای مرادپور گفت: “بیشترین خسارت سیل به شهرستان پلدختر، معمولان و چگنی وارد شده است.”

همچنین نعمت الله دستیاری، فرماندار شهرستان پلدختر گفت: “هم اکنون تنها برخی جاده‌‌های روستایی که به بزرگراه‌ها ارتباط دارند، بازگشایی شده‌اند و در جاده پلدختر به اهواز امکان تردد وجود دارد.”

فرماندار شهرستان پلدختر گفته آب در پلدختر وصل شده است و به‌دلیل تخریب خط انتقال اصلی، یک خط با ظرفیت کمتر و موقتا جایگزین شده و نمی‌تواند کل شهر را پوشش دهد.

عبدالهاشم حسن نیا، معاون وزیر راه وشهرسازی درباره آخرین وضعیت راه‌های استان‌های سیل‌زده گفت: “در حال حاضر راه ارتباطی با ۲۷۵ روستا مسدود است.”

آقای حسن نیا همچنین با اشاره به وضعیت بازگشایی مسیرها در استان لرستان با اشاره به اینکه تاکنون امکان برآورد خسارت در این استان فراهم نشده است، گفت: “بسیاری از مسیرها بازگشایی می‌شوند اما به دلیل وجود چشمه‌های آب بلافاصله شاهد رانش و ریزش هستیم که باعث انسداد دوباره راه می‌شوند. از سوی دیگر برخی از این راه‌ها در مجاورت رودخانه‌ها هستند و به دلیل تخریب آبخور این رودخانه‌ها شاهد جریان آب در مسیر هستیم که امکان تردداز آن از بین می‌رود.”

سیل در ایران

احد وظیفه، مدیر کل پیش‌بینی و هشدار سریع سازمان هواشناسی گفت که در روز شنبه “شمال شرق خوزستان، جنوب لرستان، نیمه غربی چهارمحال و بختیاری، کهگیلویه و بویراحمد، جنوب کرمانشاه، نیمه شمالی فارس و بوشهر، خراسان رضوی و برخی نقاط آذربایجان شرقی و غربی” با باران شدید روبه‌رو خواهند شد.

بر اساس پیش‌بینی سازمان هواشناسی با نزدیک شدن به ساعات پایانی روز شنبه از شدت باران در غرب کشور کاسته می‌شود، اما تا ظهر یکشنبه، باران در شمال شرق کشور (استان‌های خراسان شمالی و رضوی، شرق سمنان و دامنه‌های البرز شرقی) شدت خواهد گرفت.

در حال حاضر عمده خبرهای سیل مربوط به استان خوزستان و وضعیت خطرناک روستاها و شهرهای نزدیک به رودخانه‌های دز و کارون است.

دستور تخلیه برخی شهرها و روستاهای استان خوزستان در حالی صادر شده که هنوز روشن نیست ساکنین این مناطق در کجا باید اسکان داده شوند.

علاوه بر این همچنان وضعیت بحرانی برخی مناطق استان لرستان نیز به پایان نرسیده و برخی گزارش‌ها حاکی است که هنوز روستاهایی در این استان نیز در محاصره سیل قرار دارند.

سیل در خرم آباد

بارندگی‌های شدید و سیل که از چند روز قبل از سال نو آغاز شده بود همچنان در برخی نقاط مختلف ایران ادامه دارد. از ۳۱ استان ایران، دست کم ۲۰ استان دچار بارندگی‌های شدید، آب‌گرفتگی و سیل شدند.

به گفته رئیس اورژانس ایران تا کنون هفتاد نفر در این حوادث جان خود را از دست داده‌اند.