سیل در ایران؛ وضعیت بحرانی در چند شهر لرستان
با بارندگی فوق العاده در مناطق غربی ایران که باعث طغیان رودخانه ها، سرریز شدن سدها و قطع راه های ارتباطی بسیاری از نواحی شده، وضعیت چند شهر به خصوص در استان لرستان بحرانی توصیف می شود.

در بخش هایی از خرم آباد آب به اندازه سه متر بالا آمده است… و گزارش ها حاکی از زیر آب رفتن کامل بعضی مناطق است به طوری که ساکنان روی بام خانه ها گرفتار شده اند.”
رئیس پلیس راه استان لرستان در غرب ایران گفت که بارش شدید باران، طغیان رودخانهها و رانش زمین موجب مسدود شدن جاده های برون شهری این استان شده است.
سرهنگ مرتضی چغلوند به خبرگزاری ایرنا گفت که محورهای جایگزین این مسیرها هم به صورت موقتی باز است و پس از مدتی کوتاه بسته میشود.
پلدختر و معمولان در استان لرستان از جمله مناطقی هستند که به گفته مسئولان در “وضعیت بحرانی” قرار دارند. شاهدان هم از قطع گسترده خدمات اولیه از جمله آب، برق و تلفن در این نقاط خبر می دهند.
سارم رضایی مدیر استانی هلال احمر در لرستان به شبکه خبر ایران گفت: “تلفن ها کار نمی کند، ارتباطات رادیویی قطع است… در این لحظه هیچ خبری از شهرها و روستاها نداریم.”
“ما درخواست کمک اضطراری از استان های همجوار کرده ایم اما درحال حاضر هیچ کس کاری نمی تواند بکند.”
حمیدرضا کاظمی، نماینده پلدختر در مجلس ایران به خبرگزاری ایسنا گفته است که در پلدختر و معمولان “آب خانههای مردم را گرفته است و در شهر و روستا آب جریان دارد. مردم گرفتار سیل هستند و بر روی پشت بام منازل ایستادهاند. نه شرایط جوی اجازه میدهد که هلیکوپتر این افراد را نجات دهد و نه امکانات به میزان کافی موجود نیست که بتوانند افراد را از منازل نجات دهند.”
مدیرعامل جمعیت هلال احمر لرستان هم گفته است که به علت قطع راههای ارتباطی در پلدختر، امکان امدادرسانی هوایی و زمینی به مناطق سیلزده وجود ندارد اما به گفته او نیروهای هلال احمر در منطقه حضور دارند و امدادرسانی به سیلزدگان ادامه دارد.
تصاویری ویدئویی از خیابان هفت تیر و نواحی اطراف آن در شبکه های اجتماعی منتشر شده که نشان می دهد آب عمیق با شدت درحال عبور است و بسیاری از ساختمان ها زیر آب هستند.
موسی خادمی استاندار لرستان در مورد پل دختر گفت: “هنوز نتوانستهایم امکاناتی را به این شهرستان ارسال کنیم. در تلاش هستیم که از طریق آزاد راه خرم آباد – پل زال با شهرستان پلدختر ارتباط برقرار کنیم.”
او گفت که هلی کوپترها به دلیل شرایط بد و هوایی نتوانستند خود را به این نقاط برسانند.
یک مخاطب بی بی سی از شهر چگنی هم از قطع آب و برق و ارتباطات تلفنی و اینترنتی در آنجا خبر می دهد.
تصاویر زیادی هم منتشر شده که نشان میدهد ساختمانها در بعضی مناطق از جمله شهر معمولان در لرستان به طور کامل زیر آب رفتهاند.
در خرمآباد، مرکز استان لرستان هم رودخانه شهر به دلیل شدت باران طغیان کرده و آب وارد منازل شده است.
به گفته مسئولان فرودگاه خرمآباد آب تا ارتفاع ۳۰ تا ۴۰ سانتیمتری روی باند فرودگاه قرار گرفته و به همین دلیل باند بسته شده است.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای لرستان از سرریز شدن آب در پنج سد استان خبر داده و گفته تنها یک سد تا الان سرریز نکرده که آن هم در چند روز آینده سرریز خواهد کرد.
در شهرستان دلفان به خصوص شهر نورآباد لرستان هم اوضاع وخیم توصیف می شود.
به علاوه گزارش می شود که سیلاب باعث قطع راه های ارتباطی و آب شهر “دره شهر” در استان ایلام در مجاورت پل دختر شده است.
کیانوش محمدنژاد فرماندار درهشهر گفت: “بر اساس بارندگیهای اخیر پل گاومیشان و همچنین دو پل منطقه ماژین تخریب شدند. دسترسی به ۱۹ روستا در بخش ماژین هم اکنون قطع است که شاید تا یک هفته آینده وصل نشود. در بخش مرکزی نیز ارتباط حدود ۶ روستا قطع شد، تاسیساتی مانند پل، جاده تخریب شدند.”
خبرگزاری ایرنا به نقل از هواشناسی گزارش می دهد که “لرستان با متوسط بارش بیش از ۷۰۰ میلیمتر در سامانه اخیر رتبه اول کشور را داشت و این سامانه تا ظهر فردا از این استان خارج می شود.”
فرماندار شمیرانات در شمال تهران هم نسبت به وقوع سیل در آنجا هشدار داده و از مردم خواسته است حداقل برای ۲۴ ساعت از سفر به شمیرانات، لواسان و رودبار قصران خودداری کنند.
علاوه بر لرستان چند استان دیگر هم با شرایط بحرانی روبرو هستند و سازمان های حوادث اضطراری خبر می دهند که ۲۳ استان از ۳۱ استان کشور تحت تاثیر وضعیت بد آب و هوایی قرار گرفته اند و ممکن است با سیل مواجه شوند.
از جمله کرمانشاه، همدان، کردستان و خوزستان درگیر بارش شدید برف و باران و آبگرفتگی و سیل هستند.
شهرهای سنندج، نهاوند و بخشهایی از همدان روز دوشنبه ۱۲ فروردین شاهد بارش برف سنگین بودند.
به گزارش خبرگزاری ایرنا به نقل از فرماندار اسدآباد در استان همدان، بیشتر روستاهای این شهرستان در محاصره آبگرفتگی هستند و چند روستا “وضعیت بحرانی” دارند.
رییس پلیس راه استان همدان هم گفته است که شکستن یک پل بر اثر برخورد جرثقیل به آن، موجب مسدود شدن جاده همدان به تهران شده است.
در آخرین ساعات روز دوشنبه هم ویدئویی هایی از آب گرفتگی جدی بعضی از خیابان های تهران به خصوص بزرگراه همت در شبکه های اجتماعی منتشر شده است. این تصاویر از جمله حاکی از آبگرفتگی میدان صنعت شهرک غرب است.
همزمان وزیر کشور ایران آماری از آسیب ها ارائه کرده است.
به گزارش خبرگزاری ایرنا عبدالرضا رحمانی فضلی با اشاره به آسیب های وارده به نقاط مختلف استان های کرمانشاه، لرستان، خوزستان و چهارمحال بختیاری گفت: “تا کنون ۷۸ جاده بین شهری و ۲۱۹۹ جاده روستایی بر اثر سیلاب مسدود شده اند که امدادگران در تلاش برای بازگشایی آنها هستند.”
او گفت در دو روز اخیر ۴۸ پل تخریب شده: “در ۱۵ استان درگیر در حوادث سیل اخیر ۱۴۱ رودخانه طغیان داشته اند و ۴۰۹ مورد رانش زمین گزارش شده است که بیشتر رانش ها مربوط به استان چهار محال بختیاری بوده است.”
همزمان قائم مقام رئیس شورای عالی مدیریت بحران از اسکان موقت حدود ۶۰ هزار خانوار در اماکن امن با تجهیزات لازم خبر داد و گفت: متاسفانه تاکنون حدود بیست مورد گزارش آسیب و جراحات انسانی داشته ایم که از مردم عاجزانه خواستاریم به طور کامل به توصیه ها و هشدارهای لازم که از سوی مسئولان ذیربط داده می شود، توجه کنند تا موجبات آسیب به خود و دیگران نشوند.
تصاویر زیادی از نقاط مختلف شهر کرمانشاه منتشر شده که نشان میدهد خیابانها و میادین شهر دچار آبگرفتگی شدهاند.
مدیرکل راهداری و حمل و نقل جاده ای کرمانشاه گفته است که براثر بارش شدید باران و طغیان آب رودخانهها، راه دسترسی بیش از ۱۰۰ روستای استان مسدود شده است.
به گفته استاندار کرمانشاه ۳۰ روستا در شهرستان روانسر براثر بارش شدید باران در محاصره آب است.
در خوزستان هم مناطق حاشیهای رودهای دز و کرخه در معرض خطر قرار دارند و دهها روستا تخلیه شدهاند.
‘۱۳ فروردین سفر نکنید’
همزمان فرمانده پلیس راهنمایی و رانندگی ایران از مردم خواسته از سفر در روزهای ۱۲ و ۱۳ فروردین به دلیل “وضعیت ناپایدار جوی” در نقاط مختلف ایران خودداری کنند.
رئیس سازمان امداد و نجات جمعیت هلال احمر هم با اشاره به وقوع سیل و بارندگی شدید در ۲۳ استان کشور گفته است که امدادرسانی در ۱۲۳ شهر، روستا، مناطق عشایرنشین و محورهای کوهستانی این استانها در حال انجام است.
به گفته مسئولان طی دو هفته گذشته حدود ۲۵ هزار خانه بر اثر جاری شدن سیل در استانهای درگیر بارندگی و سیلاب تخریب شده است.
آخرین دیدگاهها