شکارچی قانونمند با پروانه شکار پرنده، کل وحشی شکار کرد !
جمعه گذشته مورخ ۹۷/۱۰/۷ همزمان با صدور پروانه عادی شکار پرنده در استان سمنان، نیروهای یگان محیط زیست آرادان حین گشت و کنترل و نظارت بر پروانه های صادر شده در مناطق آزاد این شهرستان متوجه صدای شلیک گلوله در نزدیکی یک کله کل و بز وحشی شدند.
رئیس اداره حفاظت محیط زیست شهرستان آرادان در این باره گفت: محیطبانان جهت بررسی موضوع وارد عمل شده و متوجه شدند یکی از شکارچیانی که دارای پروانه شکار پرنده می باشد اقدام به شکار غیرمجاز یک کل وحشی جوان نموده است.
جواد شاه حسینی اظهار داشت: نیروهای محیط زیست بلافاصله شکارچی متخلف را دستگیر نموده و متهم به همراه لاشه شکار و یک اسلحه شکاری مجاز به اداره محیط زیست منتقل و پس از تنظیم صورتجلسه تخلف جهت رسیدگی به جرم به مراجع قضایی معرفی گردید.
پروانه شکار عادی پرنده صادر شده برای متهم به دلیل تخلف از ضوابط پروانه، ابطال گردید.
کارشناسان بارها هشدار داده اند که صدور پروانه شکار عادی پرنده باعث می شود تعداد زیادی شکارچی بصورت قانونی با اسلحه وارد عرصه های طبیعی و زیستگاه حیات وحش شوند. به دلیل کمبود نیرو و امکانات حفاظتی از قبیل خودرو، سوخت و غیره، گستردگی عرصه طبیعی در مناطق آزاد و اولویت نیروهای محیط زیست در کنترل مناطق حفاظت شده عملا امکان نظارت دقیق بر پروانه های صادر شده وجود ندارد.
بنابراین تعداد زیادی از شکارچیان با اخذ پروانه عادی شکار پرنده بصورت قانونی و با خیال آسوده وارد عرصه های طبیعی شده و محدودیت های مربوطه به لحاظ تعداد و نوع گونه های قابل شکار را رعایت نمی کنند.
مسئولان سازمان حفاظت محیط زیست در توجیه صدور پروانه عادی شکار پرنده همواره عنوان می کنند یکی از دلایل صدور پروانه این است که «شکارچیان قانونمند به سمت تخلف کشیده نشوند.» ولی در واقع شیپور را از سر گشاد آن نواخته و با صدور پروانه شکار پرنده شرایط سو استفاده را برای شکارچیان متخلف در پوشش پروانه قانونی فراهم می کنند.
صدور پروانه شکار پرنده در واقع مجوزی برای ورود قانونی شکارچیان متخلف و افراد سودجو به همراه اسلحه و مهمات به قلب تمامی زیستگاه ها و مناطق آزاد می باشد.
شکارچیان می توانند با دریافت پروانه شکار عادی پرندگان وحشی به همراه اسلحه و ادوات بدون هیچ منع قانونی وارد هر نقطه ای در طبیعت شده و در سایه کمبود نیروی حفاظتی و عدم امکان نظارت و کنترل، نسبت به انجام هرگونه تخلفی اقدام کنند.
در سایر زمان ها (خارج از مدت اعتبار پروانه شکار) محیط بانان با مشاهده افراد مشکوک و حتی رد پا، رد موتور سیکلت و خودرو نسبت به بررسی موضوع و برخورد قانونی با متخلفین اقدام می کنند. بنابراین ورود به عرصه های طبیعی جهت انجام شکار غیرمجاز برای متخلفین بسیار سخت و پر هزینه خواهد بود.
اما در مدت زمان اعتبار پروانه شکار عادی پرندگان وحشی، شکارچیان متخلف با سوء استفاده از این موضوع به راحتی و بصورت قانونی می توانند خود را به زیستگاه های حساس رسانده و ریسک تخلف برای آنها به شدت کاهش یافته و در واقع به صفر می رسد.
دو سال قبل نیز بسیاری از متخلفین از پروانه شکار عادی پرندگان وحشی سوء استفاده های فراوانی کرده، تخلفات فراوانی در پوشش این پروانه صورت پذیرفت و خسارات زیادی به زیستگاه ها و گونه های جانوری وارد شد.
شکار بیش از تعداد معین و شکار جانورانی خارج از گونه های مندرج در پروانه و ورود به مناطق چهارگانه از جمله تخلفاتی بود که سال گذشته در پوشش پروانه شکار عادی پرندگان وحشی توسط متخلفین صورت گرفت.
با توجه به کمبود نیرو و امکانات حفاظتی، گستردگی مناطق آزاد و تعداد بسیار زیاد متقاضیان دریافت پروانه، عملا امکان نظارت و اجرای قانون از سوی محیط بانان در مورد افرادی که پروانه شکار دریافت نموده و در سطح وسیعی از عرصه های طبیعی وارد می شوند وجود ندارد.
در شرایطی که سازمان حفاظت محیط زیست توان نظارت و کنترل بر حجم وسیع پروانه های صادر شده را ندارد، صدور پروانه شکار عادی پرندگان وحشی در واقع دست متخلفین و افراد سود جو را برای تعرض به جانوران وحشی باز گذاشته و دست نیروهای اجرایی برای برخورد با متخلفین را می بندد.
آخرین دیدگاهها