ارسال کننده خبر حسین محمودی
خبر– به مناسبت روز جهانی محیط زیست؛
برای مقابله با گرمایش زمین ، افزایش بهره وری سوخت و انرژی و استفاده از انرژی های پاک ، کاشت درخت و تغییر الگوهای کشاورزی امری ضروری است
امروز محیط زیست ما در کره خاکی، بیش از پیش مورد تهدید قرار گرفته است و آب، خاک، هوا و موجودات زنده، بیش از همیشه در معرض عوامل نابود کننده قرار دارد. حفظ محیط زیست وظیفه ای همگانی است؛ همه باید خود را در برابر حفظ محیط زیست مسئول بدانند و برای نجات کره خاکی تلاش کنند .
عزم و اراده جهانی برای حفاظت از محیط زیست، با تشکیل اولین کنفرانس جهانی سازمان ملل متحد درباره انسان و محیط زیست که به کنوانسیون استکهلم معروف است، در سال ۱۹۷۲ میلادی (42 سال قبل) در کشور سوئد جنبه کاربردی پیدا کرد به طوری که حق برخورداری انسان از محیط زیست سالم، معادل با حقوق بشر شناخته شد؛ در این سال، مجمع عمومی سازمان ملل متحد با تصویب مادهای، پنجم ژوئن را روز جهانی محیط زیست اعلام نمود.
هدف از نامگذاری این روز، افزایش آگاهی مردم برای حفظ محیط زیست و ترغیب مسؤولان به اتخاذ تدابیر برای مقابله با تخریب محیط زیست و گونههای مختلف زیستمندان است.
همزمان با برپایی کنفرانس یاد شده، مجمع عمومی سازمان ملل متحد قطعنامهای را تصویب کرد که منجر به تشکیل UNEP (برنامه محیط زیست سازمان ملل) نیز گردید و اکنون 42 سال است که UNEP در سراسر جهان، مراسم ویژهای را به مناسبت این روز برگزار مینماید. هدف UNEP از برگزاری اینگونه مراسم عبارت است از : ارایه چهره انسانی به مسایل محیط زیستی – توانمند سازی مردم برای تبدیل شدن به جوامع فعال در زمینه توسعه پایدار و متوازن – ارتقاء این بینش عمومی که جوامع در تغییر دیدگاهها و در خصوص مسئله محیط زیست، نقش محوری و اساسی را ایفا مینمایند – ترویج مشارکت همه جانبه با هدف اطمینان از برخورداری تمام ملتها از آیندهای امنتر و سعادتمندانهتر.
به مناسبت روز جهانی محیط زیست، در ایران پانزدهم الی بیست و یکم خرداد ماه هر سال به عنوان هفته محیط زیست نامگذاری شدهاست . کشورمان نیز به تعدادی از کنوانسیونها و پروتکلهای مهم بین المللی پیوسته است و سازمان حفاظت محیط زیست به عنوان مرجع ملی، اجرای بسیاری از آنها را بر عهده دارد.
شعار روز جهانی محیط زیست در سال 1393 با عنوان “به نشانه مقابله با گرمایش زمین، صدایتان را بالا ببرید نه سطح دریاها را” می باشد. سازمان ملل متحد در آخرین گزارش خود در باره تغییرات آب و هوایی، تأکید کرده است که گرمایش زمین سلامت٬ چشم انداز اقتصادی، منابع آب و غذای میلیاردها نفر از مردم کره زمین را در معرض خطر قرار داده است و مجمع بین المللی تغییرات آب و هوایی سازمان ملل متحد اعلام کرده است که تأثیرات گرمایش زمین در تمام نقاط جهان قابل لمس است و این پدیده، امکان مواجهه با کمبود مواد غذایی٬ بلایای طبیعی و خطر بروز جنگ را به همراه خواهد داشت.
مجمع بین المللی تغییرات آب و هوایی، در سال ۱۹۸۸ میلادی با همکاری سازمان جهانی هواشناسی و برنامه محیط زیست سازمان ملل متحد٬ با هدف اطلاع رسانی علمی در باره تغییرات آب و هوایی و تأثیرات اقلیمی و اجتماعی- اقتصادی آن تأسیس شد و در حال حاضر، ۱۹۵ کشور جهان در مجمع بینالمللی تغییرات آب و هوایی عضویت دارند.
جهان برای مقابله با تهدیدهایی که تغییرات آب و هوایی به همراه خواهد آورد٬ آماده نیست و گرمایش بیشتر، تأثیرات شدید و گستردهای را به همراه خواهد آورد که میتواند غافلگیرکننده یا برگشت ناپذیر باشد. در صورتی که دمای کره زمین 2 درجه سانتیگراد افزایش یابد٬ ممکن است بازده اقتصادی جهان بین 2 دهم درصد تا دو درصد کاهش پیدا کند. در این راستا، دانشمندان اعلام کرده اند که با قطعیت ۹۵ درصد میتوان گفت که بشر عامل اصلی گرم شدن کره زمین است و دبیر کل سازمان جهانی هواشناسی نیز بیان داشته است که در دهه های پیش رو٬ تغییرات آب و هوایی عمدتاً حامل تأثیرات منفی خواهد بود و بر اقشار کم درآمد و آسیب پذیر بیشترین تأثیر را خواهد داشت. لذا، بر لزوم کاهش گازهای گلخانهای تأکید ویژه شده است و بسیار ضروریست که برای مقابله با گرمایش بیشتر زمین، اقدامات اساسی فوری صورت گیرد.
برخی از راهکارهای کاهش گرمایش زمین عبارتند از: افزایش کارایی انرژی و سوخت اتومبیلها، افزایش استفاده از انرژیهای پاک مانند انرژی باد و انرژی خورشیدی، ایجاد هیدروژن از منابع تجدید پذیر، تولید سوختهای زیستی حاصل از محصولات، گازهای طبیعی و … همچنین، میتوان دی اکسید کربن حاصل از سوختهای فسیلی را مهار و در زیرِ زمین ذخیره کرد که به ذخیره کربن معروف است. با کاشتن بیشتر درختان، کربن را به طور طبیعی جدا نمود و با احیاء و افزایش مناطق جنگلی و تغییر روشها و الگوهای کشاورزی، میزان ذخیره کربن را افزایش داد..
اصل پنجاهم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران (در جمهوری اسلامی، حفاظت محیط زیست که نسل امروز و نسلهای بعد باید در آن حیات اجتماعی رو به رشدی داشته باشند، وظیفه عمومی تلقی می گردد، از اینرو فعالیتهای اقتصادی و غیر آن که با آلودگی محیط زیست یا تخریب غیر قابل جبران آن ملازمه پیدا کند ممنوع است )و من امیدوارم که با همت کلیه مسؤولان و آحاد مردم، بتوانیم در حفاظت و صیانت از مواهب و طبیعت خدادادی، به بهترین وجه عمل کنیم و محیط زیستی سالم، پایدار و زیبا را به نسلهای آینده بسپاریم.
آخرین دیدگاهها