بالاترين فرسايش آب و خاک دنيا در ايران است

معاون رئيس جمهوري و رئيس سازمان حفاظت محيط زيست برخي چالش هاي زيست محيطي در کشور را نگران کننده توصيف کرد و گفت هم اينک بالاترين ميزان هدررفت منابع آب فسيلي و تجديد شونده و همچنين فرسايش خاک و مواد ژنتيکي در دنيا حتي در بين کشورهاي آفريقايي مربوط به ايران است.


عيسي کلانتري شامگاه يکشنبه در نشست شوراي اداري کهگيلويه و بويراحمد بدون اشاره به ميزان فرسايش خاک در ايران ،اظهار داشت: در حالي که ميزان توليد منابع آب تجديد شونده در کشور سالانه حدود 75 ميليارد متر مکعب برآورد مي شود اما ميزان مصرف بيش از 95 ميليارد متر مکعب است.
وي گفت: در حالي که ميانگين مصرف سالانه آب بايد کمتر از 40 درصد باشد اما اين رقم از 125درصد فراتر مي رود.
کلانتري تاکيد کرد که بسياري از خسارت هاي زيست محيطي ناشي از رفتارهاي غلط و برنامه ريزي ناصحيح دست اندرکاران نظام اجرايي و قانونگذاري کشور بوده است.
وي گفت: هم اينک بر اساس برنامه ششم توسعه ،دولت متعهد به تامين حدود 36 ميليارد مترمکعب آب اضافي و جديد براي توليدات بخش کشاورزي است اما اين مهم با توجه به شرايط موجود و کمبود منابع آبي قابليت اجرايي ندارد.
کلانتري به پديده خشکيدگي بيش از 35درصد درختان و جنگل هاي بلوط حوزه زاگرس اشاره کرد و گفت: بروز اين چالش زيست محيطي ناشي از رفتارهاي غلط در 40 سال گذشته است.
وي تصريح کرد که نسل امروز به هيچ وجه حافظان خوبي براي نسل آينده نبوده و همه چيز را براي خود خواسته است.
** 80درصد صنايع توليدي کشور مبناي زيست محيطي ندارند
کلانتري در بخش ديگري از سخنان و در عين حال گلايه هاي زيست محيطي اش به موضوع توسعه پايدار به عنواي راهبرد اساسي دولت تدبير و اميد اشاره کرد و گفت: محيط زيست ظرف 40 سال گذشته قرباني بسياري از خواسته هاي نابجا شده است.
وي افزود: بيش از 80 درصد از کارخانه ها و صنايع توليدي در کشور بر مبناي مسائل زيست محيطي ايجاد نشده و حتي موقعيت يابي و ساخت بسياري از اين کارخانه ها از ابتدا اشتباه بوده است.
کلانتري گفت: آن زمان که صنايع آب بر و با هزينه و مصرف بالاي آب بايد در کنار سواحل شمالي و جنوبي کشور جانمايي و ايجاد مي شدند محيط زيست و ساير دستگاه هاي نظارتي مانع نشدند و اين صنايع در مسير نادرست در مراکز و مناطق کويري کشور همچون اصفهان و اراک ساخته شدند.
کلانتري با بيان اينکه امروزه مشکلات زيست محيطي و آلودگي در اصفهان کمتر از تهران نيست، گفت: بر اساس برآوردها هر کارخانه با توليد يک ميليون تني فولاد اسفنجي در کشور حداقل 15 ميليون متر مکعب در سال (15ليتر در ثانيه) آب نياز دارد.
وي ابراز داشت: اين در حالي است که بيش از 90درصد کارخانه ها و صنايع توليدي در دنيا در فاصله حدود 30 کيلومتري از سواحل درياها قرار دارند.
وي تصريح کرد: حتي به طور ميانگين عامل 20درصد آلودگي هاي سالانه در تهران و کرج ناشي از نيروگاه شهيد رجايي در غرب تهران است.
کلانتري گفت که يکي از چالش ها و مشکلات اساسي در اقتصاد ايران و کاهش محسوس سرانه توليد ناخالص در کشور وجود همين کارخانه هاي بدون کارايي و توجيه اقتصادي در کشور است.
رئيس سازمان حفاظت محيط زيست گفت که برخي رانت هاي نفتي ، يارانه اي و نفوذ برخي افراد و فشارها در ايجاد اين نوع کارخانه هاي بدون توجيه اقتصادي در کشور نقش داشته اند.
وي ابراز داشت: بر اساس چشم انداز 20ساله کشور ميزان توليد ناخالص داخلي در کشور بايد 17هزار دلار باشد که هم اينک اين رقم کمتر از پنج هزار دلار است.
** مسموميت با ازون در تيرماه امسال در تهران
کلانتري همچنين به ساير مولفه ها و شاخص هاي آلودگي در منابع زيست محيطي در کشور اشاره کرد و گفت: يکي از چالش هاي اساسي در اين زمينه وجود خودروهاي ديزلي در کلان شهرهاست.
معاون رئيس جمهوري و رئيس سازمان حفاظت محيط زيست تاکيد کرد: در تيرماه امسال بيش از هفت روز مسموميت با ازون در تهران و برخي کلان شهرها گزارش شد.
بيش از 100هزار خودرو ديزلي در شهر تهران شماره گذاري شده که با توجه به مصوبه سال 1390 هيات وزيران، تردد خودروهاي ديزلي فرسوده در کلانشهرها از جمله تهران ممنوع است.
کلانتري گفت: برخي از اين خودروها فرسوده و از رده خارج شده اند که همچنان به دليل برخي مشکلات و تحريم ها مجبور به تردد در خيايان هاي تهران و برخي کلان شهرها هستند.
رئيس سازمان حفاظت محيط زيست گفت: البته دولت درخواست 70هزار خودرو جديد با استانداردهاي روز دنيا کرده که تاکنون به دليل وجود تحريم ها اين مهم محقق نشده است.
وي ابراز داشت: بيش از 67درصد آلودگي هاي زيست محيطي در تهران در فصل زمستان ناشي از تردد همين خودروهاي ديزلي با استانداردهاي يورو دو، سه و چهار و تنها 2درصد مربوط به خودروهاي بنزين سوز است.
ازون از آلاينده هاي ثانويه هواست يعني گاز ازون بطور مستقيم از منابع متحرک يا ساکن مانند خودروها و صنايع منتشر نمي شود بلکه با واکنش برخي گازها مانند اکسيدهاي نيتروژن،ترکيبات آلي و هيدروکربن ها ايجاد مي شود و ميزان غلظت اين آلاينده با شدت گرفتن نور خورشيد در ماه هاي گرم سال افزايش مي يابد.
در نشست امروز شوراي اداري کهگيلويه وبويراحمد همچنين 2 راهدار مهربان و مسئوليت پذير اين استان که در اقدامي تحسين برانگيز يک قلاده گرک در بند ظرف پلاستيکي را نجات داده بودند با حضور عيسي کلانتري رئيس سازمان حفاظت محيط زيست کشور تجليل شدند.