انتقال موفقیت آمیز گورخرها به پارک ملی کویر
معاون محیط طبیعی و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به فاز دوم انتقال گورخر به پارک ملی کویر،گفت:در این فاز چهار راس گورخر، شامل یک راس گور خر نر بالغ و سه راس ماده از سایت تکثیر و پرورش گوراب یزد به پارک ملی کویر با موفقیت منتقل شد.

حمید ظهرابی درباره انتقال گورخر به پارک ملی کویر توضیح داد: بر اساس برنامه ریزی انجام شده در آینده نزدیک چند راس گورخر دیگر از مراکز تکثیر و نگهداری فارس و کرمان به این پارک منتقل خواهند شد.
پارک ملی کویر یکی از بزرگترین و قدیمیترین مناطق حفاظت شده ایران است که بیشتر آن شهرستان گرمسار استان سمنان و بخشهای کوچکی هم در استانهای تهران، قم و اصفهان قرار می گیرد.
حیات جانوری این منطقه در گذشته به قدری متنوع و پرشمار بود که به آفریقای کوچک شهرت داشت. امروزه نیز هرچند از غنای حیات وحش آن تا حد زیادی کاسته شده اما هنوز هم تقریبا تمامی انواع حیوانات بیابانزی ایران را در خود جای داده است و به همین دلیل به عنوان یکی از 9 ذخیرهگاه زیستکره در ایران است.
ظهرابی با اشاره به سابقه زیست گورخر در پارک ملی کویر گفت: این پارک ملی با مساحت 400 هزار هکتار در جنوب شهر گرمسار واقع شده و به واسطه دوری از مراکز مسکونی در شرایط فعلی امن ترین و بی تغارض ترین منطقه تحت مدیریت کشور است این منطقه تا دهه 60 زیستگاه گورخر آسیایی بوده اما با توجه به هجوم و استقرار دامداران و تخریب زیستگاه و شکار بی رویه در اوایل انقلاب در این پارک منقرض شد.
وی گفت: بر اساس بررسی انجام شده این پارک از مطلبوبیت زیستگاهی مناسبی برای این گونه برخوردار بوده و بر اساس برنامه ریزی انجام شده قرار است مرکز تحقیقات تکثیر و احیای گورخر در پارک ملی کویر احداث و سپس از موالید حاصله برای معرفی مجدد این گونه به پارک ملی استفاده شود .
ظهرابی افزود: در حال حاضر، 9 راس گورخر در این مرکز مستقر شده و قرار است حداقل ١٥ راس دیگر هم به این جمعیت اضافه شوند، طرح قبلی احیا و معرفی مجدد گورخر به زیستگاه پارک ملی کویر، بازنگری و اصلاح شده و به جای رها سازی و معرفی سریع به معرفی آرام و تدریجی تبدیل شده است.
وی اضافه کرد: شیوه انتقال گورخرها نیز پس از چندین جلسه کارشناسی و بررسی هایی میدانی اصلاح و با توجه به حساسیت ویژه این گونه، از تله انتظاری بدون بیهوشی و با کمترین استرس ممکن استفاده شده است.
وی گفت: این پروژه تحت نظارت مستقیم مدیرکل دفتر حیات وحش سازمان محیط زیست و مشارکت موثر کارشناسان و محیط بانان استان یزد و کارشناسان سازمان مرکزی انجام شده و با توجه به وقایع تلخ در فاز اول پروژه تمام جوانب امر دقیقا مورد توجه قرار گرفت، تا شاهد انتقال گورخرها در مسافتی حدود ٨٠٠ کیلومتر با موفقیت کامل باشیم.
ظهرابی گفت: بر اساس طرح جدید سایت تکثیر و پرورش مناسبی با رعایت کامل اصول فنی به زودی در این پارک احداث می شود و گورخرهای انتقالی در این سایت نگهداری خواهند شد.
وی اظهارداشت: در حال حاضر به لحاظ رعایت مسایل فنی گورخرها در دو قرنطینه جداگانه نگهداری می شوند و سایت اصلی نیز در مجاورت همین مکان احداث می شود.
همچنین نیره پورملائی مدیر کل حفاظت محیط زیست استان یزد گفت: پس از هفته ها تلاش و برنامه ریزی، تیم اجرایی یگان حفاظت محیط زیست استان یزد با نظارت دفتر حیات وحش و آبزیان آبهای داخلی برای زنده گیری گورخر از سایت گوراب استان یزد، در محل حاضر و طبق پروتکل مربوطه اقدام کردند.
وی افزود: در این عملیات از روش قفس زنده گیری استفاده و پس از 4 روز رصد و پایش مستقیم گورخرها 4 راس گورخر با ترکیب ( یک راس نر و سه راس ماده ) کاملا سالم زنده گیری و با کامیون به محل پارک ملی کویر انتقال داده شدند، گورخرها پس از طی مسافت حدود 800 کیلومتر، با موفقیت 100درصدی کاملا سالم به سایت گورخر پارک ملی کویر استان سمنان تحویل داده شدند.
گورخر ایرانی زیرگونه ای از گورخر آسیایی است که به شدت در معرض خطر انقراض قرار دارد ، گورخر آسیایی در گذشته جمعیت فراوانی در خاورمیانه، آسیای میانه و چین داشت اما اکنون نسل آن در اغلب مناطق منقرض شده و از زیرگونه ایرانی تنها دو جمعیت کوچک در منطقه خارتوران شاهرود و بهرام گور شهرستان نی ریز استان فارس باقی مانده است.
آخرین دیدگاهها