بازخوانی رانش چوار

بروز دومین واقعه رانش زمین در شهر و بخش چوار طی یکسال ، می توان گوشزدی برای اجرای سریع تر طرح های پیشگیرانه از فرونشست های تلخ تر و رانش های سهمگین تر زمین در محدوده های مسکونی شهری و روستای استان ایلام به خصوص چوار تحلیل کرد.

شهر و بخش چوار با یک هزار و 400 کیلومتر مربع وسعت، و 47 روستا و 28 هزار نفر جمعیت در 10 کیلومتری مرکز شهرستان ایلام در یکسال گذشته مستعد فرونشست و رانش زمین نشان داده است.
دومین واقعه رانش چوار ابتدای هفته جاری بعد از 2 روز بارندگی شدید رخ داد اهالی شهر چوار صبح روز یکشنبه متوجه رانش و فروریزی زمین در فاصله بسیار کم با محدوده مسکونی شدند .
رئیس شورای اسلامی شهرستان ایلام ساکن چوار می گوید: در قسمت جنوب غربی رانشی که پارسال همراه با زلزله غرب کشور در اراضی این بخش رخ داد امروز صبح زمین حاشیه شهر دچار رانش و فرو ریزی شد به نحوی که بخشی از اراضی به دره همجوار تبدیل و ملحق شد.
عباس خان محمدی این حادثه را بدون تلفات عنوان و اضافه می کند : تنها کانال انحرافی که پیش از این برای مهار آب در این منطقه احداث شده بود بر اثر رانش زمین تخریب شده است.
با اغماض از تخریب کانال آب شهرداری ، می توان رانش زمین شهر چوار را بدون پیامد تخریبی جدی عنوان کرد اما این حادثه مردم را نسبت به وقوع رانش در محدوده مسکونی و فرو ریختن خانه ها به کام زمین انچنان که پارسال رخ داد نگران کرده است.
به خصوص اینکه انان تصویر ثبت شده و خوف آور بلعیده شدن 6خانه در جریان رانش زمین روستا چگا را در 21 آبان سال گذشته پیش چشم دارند. حادثه ای که خبر و فیلم آن با عنوان ‘بلعیده شدن توسط زمین’ با استقبال و بازتاب رسانه ای گسترده همراه شد.
رانش زمین در 21 آبان سال گذشته افزون بر تخریب شش منزل مسکونی حدود 100 خانه اهالی روستا چگا را در معرض احتمال تخریب و فرو ریزی قرار داده است.
آن حادثه به عنوان دامنه و ادامه تخریب های زلزله 7.3 ریشتری که همان شب 21 آبان در حوالی ازگله استان کرمانشاه رخ داد تحلیل شد.

**تثبیت زمین ؟
فرونشست زمین چگا از سال گذشته تاکنون همواره بخشی از محتوای اجرایی نشست های مسئولان اجرایی شهرستان و نیز از موضوع های مورد پیگیری رسانه های ایلام بوده است که اکنون بعد از رانش هفته جاری شهر چوار با شدت بیشتری پیگیری می شود.
تعیین تکلیف وضعیت اسکان ساکنان روستا چگا و نیز استحکام بخشی به اراضی بخش چوار موضوع مرتبط با کلید واژه رانش زمین از پارسال تاکنون در ایلام بوده است.
بعد از رانش زمین روستا چگا استاندار و مدیریت بحران ایلام و دیگر مدیران مربوطه به این روستا سفر کرده و اوضاع را از نزدیک مورد بررسی قرار دادند.
استاندار ایلام روز بعد از وقوع ان حادثه در نشست مدیریت بحران شهرستان ایلام که در بخشداری چوار برگزار شد دستور اسکان اضطراری خانوارهای که خانه انها تخریب شده صادر کرد.
قاسم سلیمانی دشتکی نگران از وضعیت خانوارهایی بی سرپناه شده تاکید کرد: ساکنان روستا چگا به دلیل رانش زمین در معرض آسیب جدی بوده و باید هرچه سریعتر نسبت به انتقال آنها به مکان های امن اقدام شود.
وی یادآور شد: قبل از این حادثه با همکاری هلال احمر استان، شهرداری و اعضای شورای شهر چوار تعدادی از منازل تخلیه شدند که در غیر این صورت ، احتمال وقوع فاجعه وجود داشت.
استاندار ایلام با اشاره به اینکه تعدادی از مردم این منطقه تحت پوشش کمیته امداد قرار دارند، گفت: با توجه به خسارت وارد شده به منازل مسکونی این افراد و تلف شدن دام هایشان، پرداخت خسارت به آنها از مطالبات اصلی است که به این منظور یک تیم کارشناسی برای برآورد میزان خسارات وارد شده تشکیل و پیگیری می شود.
وی اضافه کرد: باید برای مطالعات بیشتر و بازرسی و تثبیت خاک این منطقه اعتبارات بحرانی در نظر گرفته شود و بررسی علل و عوامل این حادثه و دلیل ساخت و ساز در این منطقه حادثه خیز و همچنین ارائه راهکار برای رفع این مشکل در دستور کار قرار گیرد.
با توجه به لزوم کنترل و رفع فوری مخاطرات ناشی از رانش ضلع جنوبی شهر چوار عملیات اجرایی تثبیت و کنترل اولیه رانش زمین ضلع جنوب غربی شهر چوار سال گذشته انجام شد.

**اجرای طرح تثبیت زمین
در جلسه شورای فنی دوازدهم اسفند ماه مصوب شد تا شهرداری چوار، سازمان حمل و نقل جاده ای، بنیاد مسکن انقلاب اسلامی، بخشداری چوار، فرمانداری ایلام، دفتر فنی استانداری، شرکت آب منطقه ای و مدیریت بحران استانداری نسبت به شروع فعالیت و انجام عملیات لازم اقدام کنند.
یکی از مسئولان عمرانی استان ایلام در این خصوص اظهار داشت: بزودی عملیات اجرایی تثبیت و کنترل اولیه زمین لغزش شهر چوار آغاز خواهد شد.
وی افزود: با توجه به لزوم کنترل و رفع فوری مخاطرات ناشی از زمین لغزش شهر چوار این موضوع در دستور کار دستگاه های ذیربط در شورای فنی استان قرار گرفت و مصوب شد که عملیات تثبیت اولیه آغاز شود.

**
**شورا به دنبال راه حل دائم رفع رانش
اگرچه مطالب مطروحه رسیمی و غیر رسمی بعد از رانش دوم شهر چوار نشان از ان دارد که مبحث عمرانی تثبیت هنوز در خان اول ثابت مانده است اما سخنگوی شورای شهر چوار در گفت وگویی خبری تصریح کرد: به دنبال راه حل دائمی برای تثبیت زمین و جلوگیری از رانش‌های احتمالی این منطقه هستند.
عباس خانمحمدی ابراز امیدواری کرد : با توجه به پیگیری‌های استاندار و مجموعه مدیریت شهرستان ایلام و بخش چوار هر چه سریعتر در خصوص تثبیت وپایداری زمین های درمعرض رانش چوار اقدام شود.
وی از بازدید اعضا شورای شهرداری و حضور آنان در این منطقه خبر داد وگفت : در بارش های آینده احتمال شدت رانش دور از انتظار نیست و هم اکنون نیز خطر منازل نزدیک به محل وقوع رانش را تهدید می کند.
وی همچنین در خصوص تثبیت رانش زمین افزود: به محض مساعد شدن هوا با بسیج تمام دستگاه های مربوطه اقدام به کار و تثبیت رانش زمین خواهیم کرد.