شبانهروز تور پهن میکنند تا کف دریای عمان را جارو کنند؛ این حکایت کشتیهای چینی است که به بهانه تحقیقات بساط صید ترالشان را در آبهای کشورمان پهن کردهاند و کمر به نابودی ذخایر دریای عمان و آجرکردن نان صیادان ایرانی بستهاند.
صيد ترال سالهاست كه در بسياري از كشورها ممنوع شده يا براي آن محدوديتهاي زيادي درنظر گرفته ميشود؛ زيرا در اين روش تورهايي با چشمههاي كوچك را به آب مياندازند و به وسيله شناور آنها را ميكشند در نتيجه نهتنها انواع آبزيان و سختپوستان در آن به دام ميافتند، بلكه به بستر دريا نيز آسيب ميرسانند. علاوه بر اين آنها بچه ماهيهاي صيد شده و ديگر گونههاي به دام افتاده را كه هدف صيدشان نبوده پس از كشتن به دريا برميگردانند.
اين روش صيادي در كشورمان نيز ممنوع است و سازمان حفاظت محيطزيست با صياداني كه از اين روش استفاده كنند، برخورد ميكند اما مسئله اينجاست كه اين برخورد فقط به صيادان ايراني محدود ميشود و شناورهاي بزرگ چيني براي خود حياط خلوت مناسبي پيدا كردهاند.
به همينخاطر اگر اين روزها پاي درد دل صيادان ايراني در جنوب كشور بنشينيد، ميشنويد كه آنها براي امرارمعاش با سختي و خطرات بيشتري روبهرو شدهاند؛ براي نمونه بايد با قايقهاي كوچكشان مسافت بيشتري از ساحل دور شوند تا شانسي براي ماهيگيري داشته باشند اما اين فاصله گرفتن بيش از حد از ساحل براي آنها خطراتي مانند غرق شدن و اسير شدن از سوي دزدان دريايي را به همراه دارد.
- محيطزيست تجهيزات ندارد
ماجراي قانون شكني و جولان كشتيهاي چيني در آبهاي ايران و صيد ترال از سوي آنها را وقتي با پروين فرشچي، معاون محيطزيست دريايي سازمان حفاظت محيطزيست در ميان ميگذاريم، او ماجرا را تأييد ميكند و در گفتوگو با همشهري ميافزايد: سازمان حفاظت محيطزيست هشدارهاي لازم را در اين خصوص به سازمان شيلات داده و آنها بايد مانع فعاليت كشتيهاي چيني شوند. او ادامه ميدهد: كشتيهاي چيني با صيد ترال به مرگ گونههاي جانوري دامن ميزنند؛
به همين دليل با سازمان شيلات جلسهاي برگزار و مطرح كرديم كه چنين اتفاقي ميافتد. فرشچي با اشاره به اينكه سازمان شيلات ادعا ميكند كه صيد ترال انجام نميشود، تصريح ميكند: متأسفانه ما كشتي و تجهيزات لازم براي پيشروي در دل دريا، بازديد و انجام بازرسي ميداني از كشتيهاي چيني را در اختيار نداريم.
اينكه سازمان حفاظت محيطزيست از امكانات لازم براي رسيدگي به اين مسئله برخوردار نيست، مسئلهاي تأسفبار است كه آب پاكي را روي دست آنهايي ميريزد كه ادعا ميكنند امكانات لازم براي حفاظت از محيطزيست را در اختيار اين سازمان قرار دادهاند .
- تهديد معيشت ماهيگيران بومي
«كشتيهاي چيني به بهانه تحقيقات و بررسي ذخاير خيارهاي دريايي(اين جاندار بدني چرممانند دارد و بيشتر در كف درياها زندگي ميكند و نامگذاري آن بهخاطر شكل خيار مانند آن است) وارد درياي عمان شدهاند.» اين حقيقتي است كه محمدرضا فاطمي، كارشناس اكوبيولوژي آب و دريا در گفتوگو با همشهري از آن پرده برميدارد و ميافزايد:
كشتيهاي چيني با صيد ترال در حق محيطزيست كشور جنايت ميكنند. آنطور كه او توضيح ميدهد، كشتيهاي چيني شبانهروز صيد ترال انجام ميدهند و به اين شكل كف دريا را جارو ميكنند. درواقع كشتيهاي چيني با تغيير ارتفاع تورهاي خود آنها را به بستر دريا هدايت كرده و تمامي گونههاي آبزي و سختپوست را به دام انداخته و موجب مرگ آنها ميشوند. فاطمي ادامه ميدهد: آنها با صيد آبزياني مانند ماهي مركب درآمد بسياري بهدست ميآورند.
آثار مرگبار اين صيد مدتي است كه تأثيرش را روي زندگي صيادان بومي گذاشته و تا مدتي ديگر نيز سبب از بين رفتن داراييهاي يك ملت خواهد شد؛ به همينخاطر مسئولان شيلات بايد مانع فعاليت اين كشتيها شده و شرايطي را ايجاد كنند تا سازمان حفاظت محيطزيست امكان دسترسي به اين شناورها را پيدا كرده و فعاليت آنها را بررسي كند.
آخرین دیدگاهها