خشکی تالاب شادگان و طوفان نمک؛ تهدید این روزهای خوزستان
طوفان نمکی که این روزها تهدید جدی زیستمحیطی برای خوزستان شده و مسؤولان دلایل آن را خشکی تالاب شادگان در جنوب خوزستان و ورود پساب شرکتهای کشت نیشکر به آن عنوان میکنند.
دو سه روزی است که از روز ملی شادگان میگذرد و آنچه در این روز به سمع و نظر شادگانیها و خوزستانیها رسید جز افزودن دردی بر دردهای آنها گویا چیزی دیگر دربر نداشت.
از مهاجرت ۲۰ هزارنفری شادگانیها در پنج سال اخیر گرفته تا بیکاری، نخیلاتی خشک و تالابی بیآب.
شاید آن چیزی که نام شادگان را بر سر زبانها انداخته باشد تالاب این شهر باشد تالابی بینالمللی بانام همین شهر که امروز حال و هوای آنهم دردناک است.
این تالاب در جنوب غربی ایران در جنوب شهر شادگان واقعشده است و از دیرباز دلیل ارتزاق مردان و زنان خوزستانی بوده اما چند سالی است که روزگارش هرروز بدتر از دیروز میشود.
خوزستان بیش از یک دهه است که از بحران ریزگردها رنج میبرد و کمآبی و خشک شدن زمینهای اطراف تالاب شادگان نیز یکی از دلایل آن است.
مسئله انتقال نامحسوس و محسوس آبهای خوزستان هرچند قصه تازهای نیست ولی تبعات آن باگذشت روزها و ماهها بر چالشها و معضلات این استان افزوده و بعضی از شهرستانها را با بحران روبرو کرده که شهرستان شادگان مشمول این قاعده است.
بحرانی که از آن به نام طوفان نمک در خوزستان یاد میشود و دیر یا زود گریبان گیر مردم استانهای دیگر کشور خواهد شد.
انتقال آب از بالادست رودخانه کارون که همچنان در حال اجراست باعث میشود که بخشهای شیرین تالاب بینالمللی شادگان از بین بروند تا همچنان با خشک شدن این تالاب در معرض طوفانهای نمکی علاوه بر ریزگردها در خوزستان و استانهای دیگر شود.
خطر بروز طوفان نمک در خوزستان وجود دارد
یک فعال محیطزیست در همین خصوص معتقد است که اجرای طرح انتقال آب موجب میشود که بخشهای شیرین و لبشور تالاب بینالمللی شادگان از بین بروند و همان اتفاقی را که در خصوص دریاچه ارومیه شاهد بودیم که خشکی آن خطر بروز طوفانهای نمکی را ایجاد کرده بود، در رابطه با تالاب شادگان نیز به وجود بیاید.
شهرام دهکردی میگوید: اجرای پروژه انتقال آب، تالاب شادگان را که اکنون نیز وضع و حالوروز خوبی ندارد، بیشتر به سمتوسوی خطر بروز طوفان نمکی سوق خواهد داد.
این در حالی است که برخی از نمایندگان نیز بعد از بازدید از تالاب شادگان گفتهاند که در این تالاب از ۳۴۰ هزار هکتار فقط ۲۰ درصد آبگیری داشته و این نوع آبگیری که زهاب است یا آب رودخانه خود نیز جای بحث دارد.
در تالاب شادگان هیچگونه آبگیری صورت نمیگیرد
نماینده مردم اهواز در مجلس در گفتگو با خبرنگار فارس بابیان اینکه تالاب شادگان درواقع خشک و غیرقابل استفاده برای دام شده است اظهار میکند: وضعیت هور العظیم نسبت به تالاب شادگان اندکی بهتر است چراکه از راه کارون آبگیری میشود اما در تالاب شادگان هیچگونه آبگیری صورت نمیگیرد.
جواد کاظم نسب میافزاید: اندک آب موجود در تالاب شادگان زهابهای نیشکر است که زیستبوم این تالاب را با خطرات جدی مواجه کرده است.
طوفان نمک درراه است
همچنین نماینده مردم شادگان در مجلس شورای اسلامی دراینباره میگوید: یکی از منشأهای اصلی ریزگرد در کشور، زمینهای خالی اطراف تالاب شادگان است که دشتهای حاصلخیز به بیابانی تبدیلشده است و باعث بروز طوفان نمک میشود.
مجید ناصری نژاد معتقد است که آب سطح الارضی بالاست و با تبخیر آب زمینهای شورهزار باعث بروز طوفان نمک میشود که نهتنها استان بلکه کشور را با مشکل مواجه میکند.
او میافزاید: آب موجود در سراخیه، پساب نیشکر است و برخیها بهدروغ اعلام میکنند که تالاب شادگان را آبگیری کردند که باید بگویند از کجا این کار انجامشده است.
ناصری نژاد تأکید میکند: تالاب نهتنها آبگیری نشده بلکه آب موجود در آن از پساب نیشکر و زهاب است. تالاب زندگی است و آب شیرین، شور و لبشور دارد و آبی که اکنون هست حتی گاومیش هم از آن نمیخورد.
به گزارش خبرگزاری فارس، انتقال آب در بالادست رودخانههای خوزستان برای پسته رفسنجان، زیباییهای زایندهرود، صنعت استانهای نورچشمی و… باعث شده که زندگی خوزستان با مختل روبرو شود و علاوه بر بیکاری جوانان، مهاجرت و معضلات زیستمحیطی، خوزستان و بهتبع آن کشور را با بحرانهایی نظیر طوفان نمک مواجه کند.
آخرین دیدگاهها