دلیل آلودگی هوای خوزستان چیست؟

آلودگی هوا نفس خوزستان را گرفته و به گفته کارشناسان «وضعیت نرمال نیست و گاهی حتی دستگاه‌های سنجش توان ثبت آلودگی را ندارند.»

نفس کشیدن در هوای پاک و تمیز برای اهالی اهواز تبدیل شده به یک آرزوی دست نیافتنی. به دیدن آسمان زنگار بسته عادت کرده اند. به گرد و غبار، دود سیاه، به زدن ماسک، به قطع شدن آب و برق، تعطیلی مدارس و ادارات، تنگی نفس گرفتن و زیر چادر اکسیژن رفتن. انگار همه این ها جزیی از زندگی شان شده است. این روزها اهواز شبیه هر چیزی است الا جایی برای زندگی.

حال و هوای این روزهای اهواز تعریفی ندارد. آلودگی هوا به مرز هشدار که می رسد، مسئولان طبق معمول سال های گذشته ستاد بحران تشکیل می دهند و به جای این که این معضل را یک بار و برای همیشه حل کنند، به راه حل های موقتی روی می آورند. البته در کوتاه مدت تاثیر گذار است، اما در دراز مدت جواب نمی دهد. همین چند روز پیش بود که احمد رضا لاهیجان زاده، مدیر کل حفاظت محیط زیست خوزستان آمار قابل توجهی از شدت آلودگی در شهرهای مختلف این استان اعلام کرد و گفت: میزان آلودگی در اهواز ۹ هزار و ۹۸۵ ، خرمشهر ۲۵۸ ، شادگان ۷۳ ، بهبهان ۶۸ ، شوش ۵۰ و شوشتر به ۴۴ میکروگرم بر متر مکعب رسیده است. این یعنی حال اهواز خوب نیست و باید فکری اساسی به حال آن کرد.

مثلث مرگ در اهواز

تا چند سال پیش مسئولان محیط زیست اعلام می کردند علت اصلی آلودگی هوا در اهواز وجود کانون های ریزگرد در کشورهای عراق و عربستان است و تا زمانی که این کانون ها را مدیریت نکنند، معضل آلودگی هوای اهواز همچنان پابرجاست. جواد کاظم نسب، نماینده مردم اهواز در مجلس نیز همین نکته را تایید می کند، اما به این هم اشاره دارد که نمی توان همه تقصیرها را به گردن کانون ریزگردهای کشورهای همسایه انداخت، چون در اهواز صنایع آلاینده بسیاری وجود دارند که هر یک به نوبه خود سهم بسزایی در آلوده کردن هوای اهواز ایفا می کنند.

به گفته او ریزگردها سال های متمادی است که زندگی را به مردم اهواز حرام کرده اند و در صورتی که آلاینده های داخلی را کنترل کنیم، تا حد قابل توجهی از آلودگی هوا کاسته می شود. او با تاکید بر این که انجام برخی اقدامات مقطعی، راهکار قابل قبولی برای مدیریت ریزگردهای خوزستان به شمار نمی رود و رفع آن ها به یک عزم و اراده ملی نیاز دارد، به سلامت آنلاین می گوید:عملیات و اکتشافات نفتی و وجود صنایع گازی باعث افزایش ریزگردها در منطقه شده و زندگی مردم را به شدت مختل کرده است، اما متاسفانه مراکز نفتی هیچ توجهی به رفع مشکلات زیست محیطی خوزستان ندارند و همچنان به فعالیت خود ادامه می دهند.

آتش زدن مزارع نیشکر نیز به گفته کاظم نسب، سهم عده ای در آلوده کردن هوای اهواز، شادگان و روستاهای اهواز ایفا می کند. آن طور که کاظم نسب توضیح می دهد، صنایع کشاورزی زمانی که زمین های مردم را زیر کشت نیشکر بردند، قول دادند از ابزارآلات پیشرفته ای برای برداشت محصول استفاده کنند. اما نه تنها این اقدام صورت نگرفت، بلکه حالا برای صرفه جویی در هزینه های شان، برگ های نیشکر را هم آتش می زنند که دود حاصل از آن، به افزایش آلودگی هوای خوزستان دامن می زند.

بخش خشک شده تالاب هور العظیم نیز یکی دیگر از آلاینده های هوای اهواز است و هر چند برای جلوگیری از انتشار ریزگردهای آن به گفته کاظم نسب ۶۰ درصد آن آبگیری شده، ولی در صورتی که به طور کامل آبگیری شود، یکی از بزرگترین کانون های ریزگرد مهار شده است. البته قرار بود سازمان منابع طبیعی نیز برای رفع کانون های داخلی ریزگردها با کاشت نهال و یا مالچ پاشی قدم هایی بردارد که هنوز این اتفاق نیفتاده است.

محیط زیست را با دست خودمان، چال کرده ایم

با توجه به اوضاع آلایندگی هوا که در شهر اهواز می گذرد، به نظر نمی آید مسئولان و به طور مشخص سازمان محیط زیست ، تصمیم عاجلی برای حل بحران داشته باشند. نماینده مردم اهواز، بای، حمیدیه و کارون، نوک پیکان انتقادش را به سمت محیط زیست می گیرد و می گوید که تا زمانی که این سازمان برنامه مشخصی برای حل معضل ریزگردهای خوزستان نداشته باشد، با اقدامات مقطعی که انجام می شود، همچنان با بحران آلودگی هوا روبرو خواهیم بود. او تصریح می کند که اگر سازمان محیط زیست پیگیر اخذ اعتبار یک درصدی از فروش نفت و نیشکر برای جبران عوارض پیش آمده برای محیط زیست بود، امروز خوزستان با مشکلات ناشی از آلودگی هوا دست و پنجه نرم نمی کرد.

همین هوای آلوده اهواز، بار مالی نظام سلامت را در استان خوزستان، چند برابر کرده است؛ تا جایی که حتی به گفته کاظم نسب، راه اندازی یک بیمارستان تنفسی در اهواز بیش از گذشته احساس می شود. البته مشکلاتی که بحران آلودگی در اهواز به دنبال دارد، فقط به بحث سلامت مردم ختم نمی شود، بلکه این بحران می تواند تبعات اجتماعی سنگینی را هم در پی داشته باشد. به باور این نماینده مجلس، اگر این معضل مرتفع نشود، دیر یا زود شاهد سیل مهاجرت مردم اهواز به شهرهای دیگر خواهیم بود که به دنبال آن اقتصاد خوزستان نیز به شدت آسیب خواهد دید.