11گونه حیات وحش یزد درمعرض خطر انقراض قرار دارد

معاون محیط طبیعی اداره کل حفاظت محیط زیست یزد می گوید: از مجموع گونه های جانوری در معرض انقراض کشور، 11 گونه آن مربوط به این استان است که این گونه ها از جمله یوزپلنگ به دلیل بومی بودن آنها از اهمیت بالایی برخوردارند.


حسن اکبری سایر این گونه ها را گورخر ایرانی ، گربه شنی، گربه پالاس، شاه روباه، عقاب طلایی، عقاب شاهی ، شاهین، بحری، بالابان و هوبره ذکر کرد.
وی اظهار کرد: سازمان حفاظت محیط زیست تاکنون برای مراقبت و حفاطت از این گونه ها اقدامات قابل توجهی انجام داده است اما باید این گونه ها بیش از این مورد توجه قرار گیرند.
اکبری با بیان اینکه گونه های در حال انقراض بر اساس یکسری ضوابط مشخص می شوند، یادآور شد: گونه در خطر انقراض آنهایی هستند که در حوزه پراکنش خود با کاهش جمعیت جدی روبرو شده باشند.
وی اظهار کرد: عرصه زیست محیطی و منابع ژنتیکی استان نسبت به گذشته نسبتا دور ، افت زیادی پیدا کرد، طوری که در دهه 40 ، 50 ، 60 و 70 با کاهش جدی تنوع زیستی روبرو شد.
اکبری تصریح کرد: در پنج سال گذشته با مشارکت مردم در حفاطت از حیات وحش استان توانسته ایم جمعیت برخی از گونه های جانوری را افزایش دهیم ، طوریکه در سرشماری سال 1396 در مناطق تحت مدیریت این داره کل افزون بر هفت هزار راس کل و بز ، 2هزار و 500 راس قوچ میش و نزدیک به 900 راس آهو مشاهده شود.
به گفته معاون اداره کل حفاظت محیط زیست استان این آمار نسبت به سال 95 ، افزایش دارد ، البته جای خوشبختی است اما به دلیل کاهش جمعیت گونه های مورد اشاره که در چهار دهه گذشته رخ داد، جمعیت گوشتخواران به دلیل تامین غذا و کمبود طعمه با مشکل روبرو شد، به همین علت جمعیت آنها کاهش یافت.
این کارشناس ارشد اداره کل حفاظت محیط زیست یزد اضافه کرد: بدین ترتیب تمام تلاش های دهه 80 که برای احیای یوزپلنگ آسیایی انجام شد تقربیا نتیجه ای به دنبال نداشت زیرا بسیاری از زیستگاه های حیات وحش به دلیل عوامل طبیعی و انسانی دستخوش تغییرات زیادی شد.
به گزارش ایرنا، اکبری در ادامه این گفت و گو خشکسالی ، توسعه معادن ، ساخت جاده و تصادف جاده ای را از جمله مشکلات طبیعت استان دانست و گفت: متاسفانه مرگ و میر حیات وحش یزد در برخورد با وسایط نقلیه در جاده های اصلی استان رو به افزایش است به گونه ای که شاهد تلف شدن بسیاری از گونه های ارزشمند و در معرض خطر انقراض در جاده های این منطقه هستیم.
وی ادامه داد: با توجه به اینکه یزد با این همه تنوع ، زیبایی ، سختی ها و دشواری هایی که طبیعت برای زیستمندان و گونه های جانوری دارد، انصاف نیست به طبیعت فشار وارد کنیم و عرصه را برای حیات وحش تنگ کنیم.
معاون محیط طبیعی اداره کل حفاظت محیط زیست یزد خاطر نشان کرد: این استان در برگیرنده طیف متنوع از زیستگاه های جانوری است و علی غم اقلیم خشک و سخت آن بیش از یک سوم پرندگان کشور و همچنین یک سوم پستانداران وحشی در آن زیست می کنند.
وی ادامه داد: همه ساله در ایام نوروز و فصل بهار مردم بیشتر در طبیعت حضور پیدا می کنند، بیاییم با خود عهد ببندیم که در زمینه محیط زیست تغییر رفتار شایسته ای داشته باشیم و به حقوق حیوانات و طبیعت هم احترام بگذاریم.
وی افزود: با نهادینه کردن فرهنگ حفاظت از عرصه زیست محیطی و رعایت حقوق گونه های جانوری از کودکی ، قطعا فرزندان ما هم عاشق طبیعت خواهند شد و اجازه نخواهند داد که طبیعت دچار خسارت و بحران شود.
معاون اداره کل حفاظت محیط زیست یزد اضافه کرد: اگر در این زمینه کوتاهی کنیم در حقیقت نسل آینده ما در این استان از داشتن طبیعت زیبا برای همیشه محروم خواهند شد.
براساس آمارهای موجود تاکنون در استان یزد 800 گونه گیاهی، 190 نوع پرنده، 60 نوع پستاندار وحشی و 40 نوع خزنده در مناطق حفاظت شده شناسایی شده اند.
اهمیت تنوع گونه های استان، فقط تعدادشان نیست بلکه خاص بودن آن است این گونه ها از ارزش حفاظتی بالایی برخوردارند و اهمیت تنوع زیستی استان به خاطر این عوامل است.
60 محیط بان، مسئولیت مراقبت و محافظت از یک میلیون و 270 هزار هکتار از مناطق تحت حفاظت استان یزد را بر عهده دارند.