به مناسبت روز جهانی جنگل‌ها / جنگل‌ها و شهرهای پایدار 

مجمع عمومی سازمان ملل متحد در سال ۲۰۱۲ روز بیست و یکم مارس (اول فروردین) را با هدف حفاظت و ارتقای سطح آگاهی‌ مردن و دولت ها از نقش و جایگاه جنگل‌ها در تحقق توسعه پایدار به عنوان روز جهانی جنگل اعلام نمود.

به همین مناسبت همه ساله در همین روز کشورهای جهان با هدف جلب مشارکت عمومی در فرایند برنامه‌ریزی و انجام فعالیت‌های مرتبط با جنگل از طریق برگزاری کمپین‌های درختکاری و توسعه فضای سبز در سطوح ملی، منطقه‌ای و بین‌المللی تشویق می گردند.

روز بین المللی جنگل همه ساله برگزار می شود تا آگاهی ملت ها و دولت ها از اهمیت جنگل ها و نقش حیاتی آنها در ریشه کنی فقر، پایداری زیست محیطی و امنیت غذایی مورد توجه قرار گیرد.

هدف اصلی این روز ارج نهادن به نقش بی‌بدیل و تاثیرگذار جنگل ها در نیل به توسعه پایدار و حفظ بستر حیات برای بقای انسان و همه موجودات زنده است.

جنگلها یک سوم زمین توده زمین را تشکیل می دهند و وظایفی حیاتی را در سراسر جهان بر عهده دارند. معیشت حدود ۱٫۶ میلیارد نفر در سراسر جهان به خدمات اکوسیستمی جنگل ها ازجمله دارو، سوخت، غذا و پناهگاه بستگی دارند.

جنگل از متنوع ترین اکوسیستم های زمین است که بیش از ۸۰ درصد از گونه های جانوری، گیاهی و حشرات را در خود جای داده است.

با وجود همه این مزایای بیولوژیکی، اقتصادی، اجتماعی و بهداشتی، جنگل زدایی در سراسر جهان به میزان قابل ملاحظه ای ادامه دارد. سالیانه ۱۳ میلیون هکتار جنگل در جهان تخریب می شود.

جنگل زدایی ایجاد و انتشار عامل ۱۲ تا ۲۰ درصد کل گازهای گلخانه ای جهانی است که به تغییر آب و هوا کمک می کند.

روز جهانی جنگل هر ساله توسط مجمع جنگل ملل متحد با موضوعی خاص نامگذاری می‌شود. در همین ارتباط مراسم بزرگداشت روز جهانی جنگل در سال ۲۰۱۸ با عنوان «جنگل ها و شهرهای پایدار» نامگذاری شده است.

جنگل ها و درختان کربن را ذخیره نموده و از این طریق به کاهش تاثیرات تغییرات آب و هوایی در مناطق اطراف شهری کمک می کند.

درختان محیط زیست شهری را بهبود می بخشد و ۲۰ تا ۵۰ درصد به صرفه جویی در انرژی مورد استفاده برای حرارت کمک می کنند.

قرار دادن درختان در مناطق استراتژیک شهری می تواند هوا را تا ۸ درجه سانتیگراد خنک کند و نیاز به سیستم های تهویه مطبوع را تا ۳۰ درصد کاهش دهد.

درختان شهری بمانند فیلتر هوا عمل کرده و موجب حذف آلودگی های مضر در هوا و ذرات معلق هستند.

درختان آلودگی صوتی را نیز کاهش می دهند، زیرا خانه های در حاشیه جاده ها و نزدیک مناطق صنعتی را در مقابل صداهای مزاحم محافظت می کنند.

جوامع محلی از میوه ها، برگ ها و حشرات موجود در درختان شهری استفاده می کنند تا غذا و دارو را برای استفاده یا به عنوان منبع درآمد تولید کنند.

چوب از درختان شهری و جنگل های کاشته شده در حومه شهرها انرژی های تجدید پذیر برای پخت و پز و گرمایش را فراهم می کند که باعث کاهش فشار روی جنگل های طبیعی و وابستگی ما به سوخت های فسیلی می شود.

جنگل های اطراف مناطق شهری با فیلتر کردن آب به صدها میلیون نفر کمک می کنند تا به منابع آب شیرین با کیفیت بالا دسترسی پیدا کنند.

جنگل ها همچنین از حوزه های آبخیز حفاظت نموده و از خسارات سیل در مناطق شهری جلوگیری می کنند.

جنگل ها و درختان به خوبی در شهرهای و اطراف آنها، زیستگاه، غذا و محیط امنی را برای بسیاری از گیاهان و جانوران را فراهم می کنند و به حفظ تنوع زیستی کمک می کنند.

جنگل های درون و مناطق اطراف شهرها به توسعه گردشگری کمک نموده و ده ها هزار شغل جدید ایجاد می کنند. همچنین جنگل ها به زیباسازی فضای شهر کمک می کنند.

جنگل ها به توسعه اقتصاد سبز، پویا و پر انرژی در شهرها کمک می کنند.

توسعه فضاهای سبز شهری، از جمله جنگل های شهری شهروندان را به شیوه زندگی فعال و سالم تشویق می کند، سلامت روان آنها را بهبود می بخشد، از بیماری ها جلوگیری نموده و مردم را برای تجمع در فضای سبز ترقیب می کند.