خشک شدن تالاب ها، مهاجرت مردم و معضلات اجتماعی بزرگی را به همراه دارد

عضو کمیسیون کشاورزی مجلس از رییس سازمان برنامه و بودجه درخواست کرد در برنامه ریزی ها و تخصیص بودجه منابع بیشتری را به محیط زیست اختصاص دهد زیرا طی سال های اخیر در حق محیط زیست کم لطفی شده است.

احمد علی کیخا وضعیت تالاب های کشور را بحرانی خواند و نسبت به مهاجرت های دسته جمعی ناشی از این معضل هشدار داد و گفت: نمونه این مهاجرت ها در پی خشکی هامون و هیرمند در سال ۷۸ به بعد رخ داد که متاسفانه بیش از ۴۰ هزار نفر که در حوزه تالاب هامون زندگی می کردند و اقتصاد غالب آنها دامداری و صیادی بود با خشکی تالاب، حیات، زندگی و مشاغل این افراد دچار تهدید شد و به علت بی توجهی دولت ها به رفع مشکلات، بنابراین بخشی از این جمعیت به مهاجرت های گسترده روی آوردند که پیامدهای اجتماعی زیادی را برای خانواده ها به همراه داشت.

نماینده مردم زابل، زهک و هیرمند در مجلس شورای اسلامی، با بیان اینکه اگر چاره ای برای احیای تالاب هامون و طوفان های شدید اندیشیده نشود باز هم شاهد چنین مهاجرت هایی خواهیم بود، افزود: در صورت تصمیم به مهاجرت، نظام و مسئولان باید هزینه های گزافی را بابت ماندگاری مردم در حاشیه تالاب ها هزینه کنند.

وی با تاکید بر اینکه حفظ و احیای تالاب ها حفظ و ماندگاری زندگی انسان ها را در پی دارد، تصریح کرد: سلامت تالاب سلامت اکوسیستم حوزه را به دنبال دارد در واقع تخریب و خشکی برخی تالاب ها به دلیل رخداد نقصان و ایراداتی در حوزه بالادست بوده است. به عنوان مثال متوسط عمق تالاب انزلی در طول دهه گذشته از ۹ متر به یک متر رسیده است.

این نماینده مردم در مجلس دهم، افزود: متاسفانه با توسعه سکونتگاه های انسانی، رها شدن فاضلاب ها به رودخانه ها، تصرف حریم رودخانه ها، برداشت شن و ماسه از بستر رودخانه ها و انجام ده ها اقدام غلط دیگر، وضعیت تالاب ها بحرانی شده است.

کیخا با بیان اینکه در مجلس دهم در اقدامی موثر با همکاری دولت قانون حفاظت، احیاء و مدیریت تالاب های کشور تصویب شد، تصریح کرد: بر اساس این قانون هر گونه اقدام و بهره برداری که باعث تخریب و آلودگی غیرقابل تالاب ها شود ممنوع است و سازمان محیط زیست مکلف است از این گونه فعالیت ها جلوگیری کند.

نماینده مردم زابل، زهک و هیرمند در مجلس شورای اسلامی، ادامه داد: در این قانون محیط زیست مکلف شده نیاز آبی تالاب ها را برآورد و وزارت نیرو نیز حقابه آنها را تامین کند.

عضو کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیط زیست مجلس شورای اسلامی، با بیان اینکه برای احیای تالاب ها خلاء و کمبود قانون نداریم، افزود: سازمان حفاظت محیط زیست به عنوان متولی تالاب ها و محیط زیست طبیعی کشور نیاز است بازنگری در ساختار خود داشته باشد.

وی با بیان اینکه رییس سازمان حفاظت محیط زیست در صدد راه اندازی دفتر ویژه ای برای حفاظت از تالاب های کشور است، گفت: که بر این اساس سازمان حفاظت محیط زیست به صورت متمرکز بر روی اجرای قانون حفاظت از تالاب ها و آیین نامه های آن اقدام کند.

این نماینده مردم در مجلس دهم، با بیان اینکه احیای تالاب ها تنها وظیفه سازمان حفاظت محیط زیست نیست، افزود: محیط زیست می تواند مطالبه گر احیای تالاب ها باشد و می طلبد وزارت نیرو، جهاد کشاورزی و سایر مصرف کنندگان آب رفتار خود در مدیریت منابع آب را اصلاح کنند تا آب بیشتری در اختیار تالاب ها قرار گیرد و احیا شوند.

کیخا ادامه داد: در غیر این صورت تالاب ها را از دست خواهیم داد و به طور قطع با مرگ تالاب ها تمامی حوزه ها و انسان ها، نباتات و حیات وحش نیز از بین خواهند رفت و این تهدیدی جدی برای کشور به شمار می رود.

نماینده مردم زابل، زهک و هیرمند در مجلس شورای اسلامی، با انتقاد از اینکه وضعیت تالاب ها بحرانی است، گفت: اقداماتی در برخی تالاب ها انجام شده اما کافی نبوده و از سویی اعتبارات مصوب نیز تخصیص پیدا نکرد که این عدم تخصیص منجر شد اقدامات لازم برای حفاظت از تالاب ها انجام نشو