ارسال کننده خبر اردلان فضلی
بلوط 500ساله يک شبه خاکستر شد
طبيعت کهگيلويه و بويراحمد قرباني ناآگاهي طبيعت گرداني شده که نمک طبيعت زيبا و چشم نواز اين استان را ميخورند و نمکدان ميشکنند تا سهم کهگيلويه و بويراحمد از توسعه صنعت اکوتوريسم تنها تخريب و نابودي طبيعت باشد. به گزارش مهر، اکوتوريسم يا طبيعت گردي گونهاي از گردشگري است که در آن گردشگران به مناطق طبيعي همچون کوه، جنگل، دريا و… سفر ميکنند و به ديدار از زيست بوم و طبيعت زنده ميپردازند.
«اکوتوريسم» در سالهاي اخير به عنوان شاخهاي مهم در صنعت گردشگري کشور و جهان جايگاه ويژهاي يافته است و بسياري از کشورها از اکوتوريسم درآمدهاي هنگفتي کسب ميکنند.
سازمان جهاني جهانگردي هم 50 درصد گردشگران را در سال 2020 طبيعتگرد دانسته و قرن حاضر را قرن طبيعتگردي ناميده است و اين فرصتي براي استانهايي است که ظرفيتهاي طبيعي بيشماري دارند. کهگيلويه و بويراحمد در دامنههاي زاگرس با داشتن 10درصد آب کشور و 20درصد جنگلهاي زاگرس و وجود چشمه ساران، آبشارها، جنگلها و ديگر جاذبههاي طبيعي، يکي از قطبهاي طبيعت گردي کشور است.
با اين حال اين گونه گردشگري در کهگيلويه و بويراحمد تاکنون نه تنها سودي عايد آن نکرده بلکه نا آگاهي طبيعت گردان موجب شده بسياري از مناطق طبيعي بکر و دست نخورده آن از جمله جنگلها، در معرض آسيبهاي پنهان ناشي از حضور گردشگران ناآگاه به مسائل زيست محيطي قرار گيرند. اين روزها و با گرمتر شدن هوا، کوهپايهها، جنگلها و دشتهاي سرسبز شهرستانهاي بويراحمد و دنا شاهد خيل عظيم طبيعت گرداني است که در زير سايه بلوطهاي کهن آرميدهاند و روزي را بدور از هياهوي شهر ميگذرانند.
اما پس از حضور آنها در اين مناطق، هر نقطهاي از طبيعتي که ميزبان طبيعت گردان بوده مملو از زبالههاي پلاستيکي، شاخههاي شکسته و آتشهاي نيمه روشن ميشود تا سهم محيط زيست از توسعه اکوتوريسم تنها همين باشد. به دليل عدم رعايت فرهنگ حفاظت محيط زيست از سوي برخي از طبيعت گردان، هرساله بخشي از طبيعت زيباي اين ديار توسط ميهمانان طبيعت از بين ميرود.
به گفته کارشناس منابع طبيعي کهگيلويه و بويراحمد بخش زيادي از آتش سوزيهاي جنگلها در اين استان ناشي از سهل انگاري و بي احتياطي گردشگران است.
سعيد نظري به مهر ميگويد: گردشگران طبيعت با روشن کردن آتش در زير درختان و کنار مراتع و بي توجهي در خاموش کردن آتش، موجب گسترش آتش و حريق در جنگلها ميشوند.
وي تصريح ميکند: طي سالهاي اخير نزديک به پنج هزار و 500 هکتار از جنگلهاي اين استان طعمه حريق شدهاند. نظري بيان ميکند: البته در دو سال اخير شاهد کاهش سطح آتش سوزيها در جنگلهاي استان بوده ايم. وي ميافزايد: با اين حال بيشترين آتش سوزيها در روزهاي تعطيل به وقوع ميپيوندد که اين نشان دهنده نقش گردشگران در بروز آتشسوزيهاست. وي آتش سوزي مراتع و جنگلها را مهمترين تهديد براي محيط زيست و منابع طبيعي اين استان عنوان ميکند و ميگويد: اين استان کوهستاني است و 53 درصد مساحت آن را شيبهاي بالاي 27 درصد تشکيل ميدهد و امکان تردد وسايل نقليه سبک و سنگين در آنها وجود ندارد براين اساس اطفاي حريق به سختي انجام ميشود. نظري تاکيد ميکند: براي جلوگيري از تخريب طبيعت بايد راهکارهايي انديشيده شود و در غير اين صورت شاهد استمرار روند نابودي طبيعت استان خواهيم بود. مديرکل منابع طبيعي استان نيز در اين خصوص به خبرنگار مهر ميگويد: اين استان از لحاظ پوشش جنگلي شاخص بالايي به نسبت کشور دارد. محمدرضا جهان آرا ميافزايد: جنگلهاي استان کهگيلويه و بويراحمد 20 درصد از جنگلهاي حوزه زاگرس را به خود اختصاص ميدهند به طوري که يک ميليون هکتار از شش ميليون هکتار جنگل در زاگرس در اين استان قرار دارد.
وي عنوان ميکند: از مجموع يک ميليون و 900 هزار هکتار مساحت کهگيلويه و بويراحمد حدود يک ميليون هکتار آن را جنگلها و 700 هزار هکتار را نيز مراتع تشکيل ميدهد. وي بيان ميکند: بيش از 80 درصد جنگلهاي کهگيلويه و بويراحمد را بلوط و 20 درصد مابقي را نيز ساير گونهها از قبيل بنه، کيکم، گلابي وحشي، ارس، بادام کوهي و ارژن شامل ميشود.
جهان آرا ميافزايد: با اين حال به دليل کمبود نيرو در حفاظت و نگهداري از عرصههاي طبيعي با مشکلات عديدهاي روبهرو هستيم.
مديرکل منابع طبيعي کهگيلويه و بويراحمد همچنين از جاده سازي برخي دستگاههاي اجرايي در مناطق جنگلي انتقاد ميکند و ميگويد: اين دستگاهها براي اجراي برخي طرحها اقدام به جادهسازي در برخي مناطق جنگلي کرده اند اما پس از اجراي طرح اين جادهها را نبسته اند. وي ميافزايد: اين مسئله موجب عبور و مرور از اين جادهها و تخريب جنگل و طبيعت شده است که طي ماههاي اخير اقدام به انسداد بسياري از اين جادهها کردهايم. با اين حال اين مسئول از ضعف فرهنگ طبيعت گردي در اين استان سخن به ميان ميآورد و ميگويد: بسياري از عرصههاي طبيعي در پي ضعف فرهنگ طبيعت گردي آسيب ديدهاند.
جهان آرا به سوختن يک درخت بلوط کهنسال در يکي از مناطق استان اشاره ميکند و ميافزايد: اين درخت بلوط که 500 سال سن داشت در پي بي توجهي و نامهرباني يک گروه طبيعت گرد در آتش سوخت. وي ادامه ميدهد: اين افراد اقدام به روشن کردن آتش زير تنه اين درخت کرده بودند و آن را به همان صورت رها کردند تا اين درخت کهنسال شبانه بسوزد و صبح روز بعد تنها خاکستري از آن به جا بماند. وي تصريح ميکند: اين منظره و ذغال شدن اين درخت که روزي سايه اش را از هيچ عابري دريغ نکرده بود دل هر انساني را به درد ميآورد.
جهان آرا متوسط سن جنگلهاي استان را بيش از 500 سال عنوان ميکند و ميگويد: يک گونه بلوط شايد ميلياردها تومان ارزش داشته باشد و هزينههاي بسيار هنگفتي لازم است تا يک بلوط را به سن 500 سال رساند. وي تصريح ميکند: نوع نگاه به منابع طبيعي بايد به سمت منطقي شدن و همراه با احساس مسووليت تغيير کند و در اين راستا بايد فرهنگسازي صورت گيرد و براي اين کار بايد همه دستگاهاي فرهنگي به خصوص رسانهها و مراکز آموزشي به صورت جدي ورود پيدا کنند. دبير اتاق بازرگاني، کشاورزي و صنعت ياسوج هم جاذبههاي طبيعي را گنجينه اي عظيم در اين استان ميداند و ميگويد: اگر اين ثروت عظيم از بين برود، نسل آينده هرگز ما را نخواهد بخشيد.
امين منوچهري در گفتگو با خبرنگار مهر ميافزايد: همه مسئولين استان در حال حاضر بر اين باور هستند که محيط طبيعي استان بايد به هر شکل حفظ شود. اين فعال محيط زيست بيان ميکند: نبايد اجازه داد محيط زيست اين استان به خاطر مسائلي که در توسعه اثرگذار است از بين برود و بايد فرهنگ استفاده صحيحي از منابع طبيعي رواج يابد. منوچهري ميگويد: منابع طبيعي اين استان ثروتي ملي است و فعاليتهاي توسعهاي بايد کارشناسي شده و با لحاظ محيط زيست استان انجام شود. به گزارش مهر، گردشگري طبيعي نوعي گردشگري مسئولانه است که گردشگر بايد نسبت به حفظ طبيعتي که در آن حضور مييابد خود را مسئول بداند. با اين حال به نظر ميرسد آنگونه براي توسعه اکوتوريسم در اين استان برنامه ريزي ميشود براي توسعه فرهنگ طبيعت گردي برنامه مدوني وجود ندارد.
آخرین دیدگاهها