ارسال کننده خبر غلامرضا اخلاقی
هشدار کارشناسان: دریاچه ارومیه تا شهریور ۹۵ خشک میشودکارشناسان تردیدی ندارند با ادامه وضعیت کنونی، دریاچه ارومیه به زودی خشک خواهد شد. مقامات حتی از بینتیچه بودن اقدامات برای احیای آن صحبت
مهدی عیسیزاده نماینده مردم میاندوآب، شاهیندژ و تکاب در مجلس شورای اسلامی (۲۵ اردیبهشت ۱۳۹۳) انتقاد کرد که مقامات فقط وقتکشی میکنند.
این نماینده یادآور شد که آقای عیسی کلانتری، دبیر ستاد احیای دریاچه ارومیه، تا کنون به تعهدات خود در زمینه احیای دریاچه ارومیه پایبند نبوده و در این زمینه به اتلاف وقت میپردازد. وی یادآور شد قولهایی که روحانی برای نجات دریاچه ارومیه داده هر چه زودتر باید عملی شود.
این نماینده مجلس همچنین انتقاد میکند: «دبیر ستاد احیای دریاچه ارومیه اخیراً در یک سخن نسنجیده اظهار کرده است: “دریاچه شور به درد ما نمیخورد” که این خلاف تفکر عقلایی است، چون اگر با خشکی دریاچه ارومیه ذرات نمک در هوا پراکنده شود علاوه بر درگیر شدن مردم آذربایجان غربی، مردم ساکن در آذربایجان شرقی و حتی تهران را نیز درگیر میکند.»
کنگره بینالمللی نجات دریاچه ارومیه با حضور ۶۰۰ کارشناس و استاد برگزار شد.
کنگره بینالمللی نجات دریاچه ارومیه با حضور ۶۰۰ کارشناس و استاد برگزار شد.
آیا اقدامات دولت نتیجه داد؟
پس از روی کارآمدن دولت یازدهم مقامات ستادی را به منظور احیا و نجات دریاچه ارومیه تاسیس کردند. در راستای اقدامات دولت کنگره بینالمللی نجات دریاچه ارومیه ( ۲۸ تا ۳۰ بهمن ۱۳۹۲) نیز با همکاری سازمان زمینشناسی و اکتشافات معدنی کشور و دانشگاه ارومیه با حضور ۶۰۰ کارشناس و استاد برگزار شد.
بشنوید: مصاحبه با دکتر ناصر آق
دکتر ناصر آق، دبیر علمی این کنگره در گفت و گو با دویچه وله اظهار امیدواری کرده بود که راهکارهای ارائه شده در این نشست برای نجات دریاچه ارومیه بسیار موثر خواهد بود.
شهریور ۹۵ پایان عمر دریاچه ارومیه
ناصر آق، عضو برجسته هیات علمی دانشگاه ارومیه و بنیانگذار پژوهشکده آرتمی و جانوران آبزی این دانشگاه که اخیرا کف و عمق دریاچه ارومیه را بررسی کرده در خصوص وضعیت کنونی دریاچه به “دویچه وله” میگوید: کف دریاچه به دلیل نشست مقادیر زیاد نمک صاف شده و در ظرف ۱۶ سال گذشته ۱۰ میلیارد تن نمک رسوبگذاری انجام گرفته است.
وی تاکید میکند که نجات دریاچه ارومیه اکنون به سیاستها و برنامههای عاجل دولت بستگی دارد: «دولت هر چه زودتر طرحهایی را که ستاد نجات دریاجه ارومیه تصویب کرده، اجرا کند. بر اساس طرح ستاد اگر آزاد سازی آب پشت سدها ۴۰ درصد اجرا شود و اگر الگوی کشت را تغییر بدهند و حقآبهای کشاورزی را بخرند، در آنصورت بخشی از دریاچه ارومیه قابل احیاست، در غیر این صورت حداکثر تا پایان شهوریور ۱۳۹۵ این دریاچه خشک خواهد شد.»
آیا امیدی به نجات دریاچه هست؟
کارشناس نامبرده که سالهاست در رابطه با احیا و نجات دریاچه ارومیه فعالیت میکند، بر اساس میزان ورودی آب به دریاچه، اجرای فاز زمانبندی شده احیا دریاچه ارومیه را پیشنهاد میکند. وی در این رابطه چنین توضیح میدهد: «ما برای دریاچه مرده طرح نمیدهیم و برنامهریزی نمیکنیم. پیشنهاد من این است که برای جلوگیری از توفان نمک در دریاچه ارومیه ۸ میلیارد مترمکعب آب آن حفظ شود. برای احیای دریاچه انتقال آب کافی نیست، بلکه حفظ آب وارد شده مهم است که پخش و تبخیر نشود.»
ناصر آق برخلاف برخی از کارشناسان دیگر ایرانی خوشبین است که بخشی از دریاچه ارومیه را میتوان نجات داد. به نظر او اگر سالانه به طور میانگین ۲ میلیارد مترمکعب آب وارد دریاچه شود میتوان با محدود کردن وسعت دریاچه آب آن را حفظ کرد.
وی اضافه میکند: «وسعت دریاچه ارومیه را باید حدود ۳۵۰۰ کیلومترمربع کوچکتر کرد و بخشی از آن را برای آرتمیا و پرندگان و بخش دیگر را برای مقاصد درمانی و برداشت نمک و املاح و کانیهای باارزش اختصاص داد. یعنی از یک نگاه زیست محیطی-اقتصادی و اجتماعی به موضوع احیای دریاچه ارومیه نگاه کرد.»
این کارشناس همچنین تاکید میکند اجرای این طرحها به صورت عاجل بسیار سخت است اما دریاچه ارومیه زمان و فرصت زیادی نیز ندارد.
کردند. آیا برنامه دولت برای نجات دریاچه ارومیه با شکست روبرو شد؟
آخرین دیدگاهها