معاون محیط زیست دریایی سازمان حفاظت محیط زیست از خطر مرگ پرندگان مهاجر دریاچه ارومیه خبر داد و گفت: بالاخره تاخیر کارشناسان سازمان محیط زیست در حل مشکلات آبی این منطقه و تعلل مسئولان پیشین وزارت نیرو در توقف فعالیت سدهای حاشیه ای، منجر به فاجعه زیست محیطی دریاچه ارومیه شد. «عبدالرضا کرباسی» با بیان اینکه فصل مهاجرت پرندگان مناطق غربی و شمال غربی فرا رسیده و پروازها بر فراز دریاچه آغاز شده است، افزود: دستههای پرندگان در حالی کوچ را آغاز میکنند که استراحتگاه دریاچه ارومیه آغشته به نمک دریایی است و این حجم زیاد نمک، سبب مرگ این موجودات زنده می شود. وی ادامه داد: زمانیکه پرندگان به دلیل خستگی از پروازهای ممتد، روی سطح دریاچه می نشینند تا استراحت کنند، نمک دریایی روی بال ماکیان نشسته و آب بدنشان را خشک می کند، در نتیجه این پرندگان توان پرواز را از دست داده و می میرند.وی با بیان اینکه دریاچه ارومیه و حریم این منطقه تبدیل به یک فاجعه محیط زیستی شده که در آینده نه چندان دور حیات موجودات دیگر به جز پرندگان را نیز به خطر میاندازد، تصریح کرد: در تلاشیم در کارگروه نجات دریاچه ارومیه که با مسئولیت وزیر نیرو و عضویت معاون برنامه ریزی و نظارت راهبردی رییس جمهور، رییس سازمان حفاظت محیط زیست، وزیر کشور و وزیر جهاد کشاورزی در حال برگزاری است، حیات را به دریاچه ارومیه و حریم این منطقه بازگردانیم.
کرباسی با انتقاد از عملکرد وزارت نیرو در دولت نهم و دهم، تصریح کرد: علت اصلی خشکسالی دریاچه ارومیه تصمیمات غلط و غیرکارشناسانه مسئولان وزارت نیرو در دولت پیشین است که امروز منجر به فاجعه زیست محیطی ارومیه و مرگ دریاچه شده است.
وی سدسازی در حریم دریاچه ارومیه را یکی از تصمیمات غلط با سیاستهای توسعه بخش محیط زیست کشور از سوی مسئولان پیشین وزارت نیرو خواند وافزود: اجرای این طرح اختلالات زیادی در میزان ورودی آب به دریاچه ایجاد کرد ضمن اینکه استمرار آبگیری سدهای بالادستی نیز سبب بروز خشکسالی بیسابقهای در محیط داخلی دریاچه و حریم این منطقهای شده است.
دریاچه ارومیه مرده است
معاون محیط زیست دریایی سازمان حفاظت از محیط زیست از مرگ آخرین موجود زنده دریاچه ارومیه با نام آرتیمیا خبر داد و گفت: به دلیل بروز خشکسالی در عمق لایههای دریاچه و کاهش رطوبت خاک، آرتیمیا که تنها موجود زنده این منطقه بود نیز از بین رفته و هم اکنون دریاچه ارومیه حکم یک دریاچه مرده را دارد.
وی آرتیمیا را موجودی با ارزش و غنی از پروتئین خواند و افزود: این موجود بسیار ریز که در دنیا شناخته شده، در بازارهای جهانی خرید و فروش می شود به طوریکه در سال های گذشته نیز شاهد تقاضای کشورهای خارجی برای خرید این موجود ریز بودیم اما هم اکنون این منبع سرشار از پروتئین دریاچه ارومیه مرده در حالیکه می توانست تجارت خوبی در منطقه به راه اندازد.
بودجه آب شیرین کن های خزر، جان دریاچه را نجات می داد
کرباسی تصریح کرد: یکی از سیاست های غلط مسئولان پیشین وزارت نیرو و سازمان محیط زیست، صرف هزینههای گزاف در طرحهای نادرست و غیرکارشناسانه همچون آب شیرین کنهای دریای خزر بوده به طوریکه اگر هزینه این سیستم ها که حدود 1.2 میلیارد تومان است، صرف احیای دریاچه ارومیه می شد، امروز شاهد این فاجعه زیست محیطی نبودیم.
وی احداث 17 هزار حلقه چاه غیر مجاز در حاشیه دریاچه ارومیه را نیز یکی دیگر از دلایل اصلی مرگ دومین دریاچه آب شور دنیا خواند و افزود: با احداث این حلقههای چاه، آب زیرزمینی این منطقه نیز از دل خاک استخراج و زمینه ساز بروز خشکسالی چشمههای درون دریاچه شده است.
معاون محیط زیست دریایی سازمان حفاظت از محیط زیست، تاکید کرد: با ورود جبهههای هوای سرد به مناطق شمال غربی، شاهد وزش بادهای نمکی در حریم دریاچه ارومیه خواهیم بود که منجر به شدت گرفتن بحران نمکی این منطقه می شود، از همین رو کارگروه نجات دریاچه ارومیه باید به روند رسیدگی به مشکلات دریاچه سرعت بخشند تا هر چه سریعتر از گسترش بحران زیست محیطی دریاچه جلوگیری به عمل آید.
کرباسی پیش از این نیز انتقادات صریحی از عملکرد مسئولان وزارت نیرو در دولت پیشین کرده بود. او مسئول وقوع پدیده کشند سرخ و از بین رفتن آبزیان در خلیج فارس را وزارت نیرو دانسته بود و گفته بود: «وزارت نیرو با تعلل در احداث سیستم فاضلاب شهرهای ساحلی، باعث ورود فاضلاب به خلیج فارس و بروز پدیده کشند سرخ شده است.»
او همچنین گفته بود: «سد سازیهای بیرویه روی رودخانههای منتهی به خلیج فارس، خصوصا کارون باعث شده تا آب ورودی به دریا کاهش شدید پیدا کند و آب شور به رودخانهها پیشروی کند. این اتفاق باعث خشک شدن زمینهای کشاورزی اطراف رودخانهها شده است.»
منبع: سبزپرس
آخرین دیدگاهها