پرندگان وقوع توفان را پیش‌بینی می‌کنند

ارسال کننده خبر نادر زندی

پرندگان وقوع توفان را پیش‌بینی می‌کنند
ها ردیابی و بررسی عادات گونه‌ای از پرندگان آوازخوان در رشته کوه‌های آپالاچیان دریافتند این پرندگان یک روز قبل از وقوع گردبادی قدرتمند که در آوریل ۲۰۱۴ منجر به کشته شدن ۳۵ نفر شد، این منطقه را ترک کرده بودند.
به گزارش ایسنا، این پرندگان پر طلایی، یک روز قبل از رسیدن گردباد آشیانه خود را در این رشته کوه‌ها واقع در شرق ایالت تنسی، ترک کرده و با پرواز به سمت خلیج مکزیک مسافتی ۷۰۰ کیلومتری را طی کردند.

درست یک روز بعد، ۸۴ توفان پی در پی منجر به ویرانی بخش‌های وسیعی از جنوب و مرکز آمریکا شد.

هنری استربی، زیست‌شناس و سرپرست گروه پژوهشگران از دانشگاه برکلی می‌گوید: پرندگان احتمالا به دلیل توانایی شنیدن اصوات با فرکانس پایین می‌توانند این وقایع طبیعی را از پیش حس کنند.

نکته شگفت‌انگیز دیگر برای پژهشگران این است که این پرندگان درست چند روز پیش از ترک آشیانه خود، با پیمودن مسافتی ۵۰۰۰ کیلومتری مهاجرت فصلی خود را به پایان رسانده بودند.

دکتر هنری استربی ضمن اشاره به دشواری‌هایی که برای ردیابی پرندگان با آن مواجه شدند گفت: “این گونه از پرندگان آوازخوان بسیار کوچک هستند و تنها ۹ گرم وزن دارند. همین که آن‌ها با دستگاه‌های ردیاب از مهاجرت فصلی خود بازگشتند موفقیت بزرگی محسوب می‎شد و بعد یک چنین اتقاقی افتاد.

گروه پژوهشگران از دانشگاه تنسی، مینسوتا و برکلی همراه با دکتر استربی از مه ۲۰۱۳ دستگاه‌های ردیاب را به ۲۰ پرنده آوازخوان وصل کردند.

این پرندگان عموما زمستان‌ها را در آمریکای مرکزی و جنوبی سپری می‌کنند و سپس در تابستان به گریت لیکس و کوه‎های آپالاچیان برمی‌گردند و در همان جا آشیانه‌سازی و تولید مثل می‌کنند.

با پایان زمستان، ۱۰ پرنده علامت‌گذاری شده در آوریل ۲۰۱۴ به تنسی بازگشتند. گروه پژوهشگران که در اطراف لانه‌ها سرگرم تحقیقات بودند، با دریافت هشدارها بابت فرارسیدن گردباد محل را ترک کرده و چند روز در هتلی امن سپری کردند.

کار تحقیقات مجددا یک ماه بعد آغاز شد. پژوهشگران موفق شدند تنها پنج پرنده علامت‌گذاری شده را پیدا کنند. آنها با بررسی ردیاب‌هایی که تنها نیم گرم وزن داشتند، متوجه شدند که پرندگان مسافت عجیبی را طی کرده‌اند.

در ابتدا آن‌ها فکر کردند که اشتباه کرده‎اند اما پس از بازبینی اطلاعات دریافتی از ردیاب‌ها به این نتیجه رسیدند که هیچ اشتباهی رخ نداده است.

دکتر استربی در مورد این کشف اتفاقی می‌گوید: “ناگهان یادمان آمد که ما به خاطر هشدارها چند روز قبل از وقوع توفان محل لانه‌ها را ترک کردیم. اما پرنده‌‍‌ها چطور نسبت به وقوع توفان آگاه شده بودند؟”

او در ادامه گفت: “تنها دلیل منطقی آن توانایی شنوایی مادون صوت این پرندگان است.

امواجی که فرکانس آن‌ها کم‌تر از ۲۰ هرتز باشد، امواج مادون صوت نام دارند و از حد شنوایی انسان خارج هستند. اما پرندگان و بسیاری دیگر از انواع جانواران قادر به شنیدن امواج مادون صوت هستند.

پژوهشگران دریافتند که هر پنج پرنده علامت‎گذاری شده، یک تا دو روز پیش از وقوع توفان سفری غیرمنتظره را شروع کردند و مجموعا با پیمودن مسافتی حدود ۱۵۰۰ کیلومتر، مجددا تا روز دوم مه به آشیانه‎های خود بازگشتند.

جالب توجه این که پرندگان هنگامی آغاز به تخلیه آشیانه خود کردند که توفان هنوز صدها کیلومتر با محل فاصله داشت و وضیت آب و هوای ناحیه هنوز هیچ تغییری نکرده بود.
ارسال کننده خبر غلامرضا اخلاقی
پلنگ ‌ُکشی با تبر در بندرگز

لاشه يک قلاده پلنگ جوان در ارتفاعات جنگلي شهرستان بندرگز توسط گروهي از کوهنوردان کشف شد.‏

مسئول روابط عمومي حفاظت محيط‌زيست گلستان گفت: يک قلاده پلنگ تلف شده در منطقه جنگلي شاه‌پسند – مسير آبشار، توسط گروهي از کوهنوردان رؤيت شد که پس از اطلاع به اداره حفاظت محيط‌زيست شهرستان بندرگز، مأموران به محل مراجعه و لاشه پلنگ را براي بررسي بيشتر در باره علت مرگ و بيومتري به اداره کل انتقال دادند.

احمد دباغيان افزود: جنسيت اين پلنگ ماده و تقريبا 18 ماهه بود و با توجه به بررسي‌هاي به عمل آمده توسط کارشناسان اداره نظارت بر حيات‌وحش، علت مرگ اصابت ضربات جسم سخت به سر اين حيوان بود.

وي در ادامه گفت: در آذرماه امسال 31 مورد تلفات وحوش در جاده پارک ملي گلستان اتفاق افتاد.دباغيان افزود: اين تعداد تلفات از سوي نيروهاي گشت مسير محيط‌باني تنگه گل، در مسير جاده آسيايي پارک ملي گلستان، گزارش شده است.