عبور از وضعیت تثبیت و رسیدن به مرحله احیا

رئیس دفتر استانی ستاد احیای دریاچه ارومیه در آذربایجان غربی با اشاره به اینکه دریاچه وضعیت تثبیت را پشت سر گذاشته و در مرحله احیاست، گفت: حجم آب دریاچه ارومیه با تدبیر دولت روحانی از 500 میلیون مترمعکب در دوران بحرانی و زمان آغاز به کار دولت یازدهم به 2 میلیارد مترمکعب در زمان حاضر رسیده است.

ارسال کننده : علی شعبانزاده

فرهاد سرخوش روز پنجشنبه با بیان اینکه از سال 1375 تا 1392 شمسی به دلیل لایروبی نکردن رودخانه ها و بخار آب در حاشیه دریاچه هیچ آبی بر پیکره آن نرسیده بود، افزود: در این مدت سطح آب دریاچه ارومیه به طور متوسط 40 سانتیمتر در هر سال کاهش یافته است.
وی با اشاره به وعده های انتخاباتی سال 1392 شمسی رئیس جمهوری در سفر به ارومیه گفت: رئیس جمهوری مطالبه های مردم آذربایجان را در دستور کار قرار داد و در اولین جلسه هیات دولت اقدام های عملی برای احیای دریاچه ارومیه کلید خورد تا این دریاچه طی مهر سال جاری به وضعیت تثبیت برسد.
سرخوش با بیان اینکه در مهرماه سال 1394 تنها 10 درصد از دریاچه ارومیه باقیمانده و مابقی خشک شده بود، افزود: در همین راستا کارگروه احیای دریاچه ارومیه با یک عملیات ضربتی وارد عمل شد و در نیمه دوم سال 94 تراز آبی دریاچه ارومیه 50 سانتی متر افزایش یافت.
وی در رابطه با اقدام های ضربتی برای تثبیت وضعیت دریاچه ارومیه گفت: 412 کیلومتر لایروبی رودخانه های اصلی منتهی به دریاچه ارومیه، ساماندهی سردهنه های رودخانه ها، انسداد یکهزار و 200 چاه غیرمجاز و اصلاح آبیاری در 6 هزار و 200 هکتار از اراضی کشاورزی از اقدام های زودبازده برای تثبیت وضعیت این دریاچه بود.
وی افزود: با اقدام های ستاد احیای دریاچه ارومیه در لایروبی رودخانه ها، میزان هدررفت آب سرازیر شده به بستر این دریاچه از 100 درصد به 15 درصد رسیده است.
سرخوش احداث جاده خاکی 13 کیلومتری در وسط دریاچه ارومیه را از دیگر عوامل خشک شدن آن عنوان کرد گفت: در سال 1358 شمسی عملیات احداث جاده در وسط دریاچه ارومیه بدون انجام هیچگونه مطالعه ای به طول 13 کیلومتر آغاز شد و هم اکنون این خاکریز یکی از دلایل مهم خشک شدن دریاچه ارومیه به شمار می رود.
وی افزود: این جاده خاکی که در قسمت غربی دریاچه 11 کیلومتر و در قسمت شرقی نیز حدود 2 کیلومتر طول دارد، مانع گردش آب از شمال دریاچه به جنوب آن می شود و نقش بسزایی در تغییر اکوسیستم، افزایش رسوب گذاری و تسریع در روند خشک شدن دریاچه ارومیه داشته است.
وی ادامه داد: هم اکنون تنها ارتباط آبی شمال و جنوب دریاچه ارومیه، پل میانگذر به اندازه یک هزار و 200 متر است که عملا هیچ گردش آبی در این منطقه انجام نمی شود.
سرخوش تلاش برای گردش آب و رفع رسوب گذاری را از آخرین اقدام ستاد احیای دریاچه ارومیه عنوان کرد و گفت: دانشگاه تبریز در حال مطالعه محل جدیدی برای گردش آب دریاچه ارومیه است که در بالاترین و پایین ترین تراز آبی دریاچه، عمل گردش را به خوبی انجام دهد.
ستاد احیای دریاچه ارومیه در گام نخست مطالعاتی برای احیا این دریاچه آغاز کرد اما در سریع ترین زمان ممکن طرح های 40 گانه نهایی برای احیای دریاچه ارومیه بر روی میز اعضای ستاد احیا قرار گرفت و این ستاد کارهای عملیاتی خود را برای احیای بزرگترین پهنه آبی داخلی کشور شروع کرد.
انتقال آب بین حوضه ای، تثبیت آب موجود در حوضه دریاچه ارومیه، استفاده از آبیاری های نوین در بخش کشاورزی با توجه به سهم بیش از 90 درصدی این بخش از مصرف آب و فعالیت های فرهنگی، آموزشی و ترویجی از جمله این اقدام های عملیاتی است.
در قالب طرح احیای دریاچه ارومیه قرار است این دریاچه ظرف مدت 10 سال به سطح تراز اکولوژیک خود یعنی یک هزار و 274 متر از سطح آب های آزاد برسد؛ تراز این دریاچه با وجود کاهش 28.5 درصدی بارندگی در سال جاری، طی روز گذشته به یکهزار و 270 متر و 55 سانتی متر رسیده که در مقایسه با روز مشابه سال قبل 11 سانتی متر افزایش داشته است.